Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το "τιτάνιο" έργο των γιατρών χωρίς σύνορα και οι τραγικοί αριθμοί της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο

Το "τιτάνιο" έργο των γιατρών ...

Πάνω απο 6000 άνθρωποι έχουν διασωθεί

Το Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι περισυνελέγησαν σε αρκετές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, κατά την προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. 369 άνθρωποι διασώθηκαν από το πλοίο MY Phoenix, μια σύμπραξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και της Μαλτέζικης οργάνωσης MOAS (Migrant Offshore Aid Station, Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα). Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, επιπλέον 104 άνθρωποι διασώθηκαν από το MY Phoenix και μεταφέρθηκαν σε εμπορικό πλοίο.

Το πλήρωμα του MY Phoenix που αποτελείται από 20 άτομα, και περιλαμβάνει επαγγελματίες έρευνας και διάσωσης, επαγγελματίες διαχείρισης  μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης (cam-copter), καθώς και ιατρικό προσωπικό, πραγματοποίησε την πρώτη επιχείρηση διάσωσης την Κυριακή το απόγευμα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Μάλτας. Οι διασωθέντες ήταν κυρίως από την Ερυθραία, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και περίπου 45 παιδιά, ακόμα και βρέφη.

«Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το θέαμα 369 απίστευτα στριμωγμένων ανθρώπων σε ένα αλιευτικό σκάφος», δήλωσε ο Chris Catrambone, συνιδρυτής της MOAS μαζί με τη σύζυγό του, Regina. «Οι άνθρωποι που διασώθηκαν χθες το απόγευμα ήταν τόσο συνωστισμένοι, που τα πόδια τους υπέφεραν από κράμπες και δυσκολεύονταν να περπατήσουν. Ακόμη και μετά από αρκετές ώρες της επιχείρησης διάσωσης, παρέμεναν πολλοί άνθρωποι στη βάρκα. Τόσο γεμάτο με ανθρώπους ήταν το αλιευτικό».

Όλοι όσοι διασώθηκαν από το πλήρωμα της MOAS την Κυριακή το απόγευμα, δέχθηκαν την ιατρική φροντίδα της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως διαβήτης, αφυδάτωση και λοιμώξεις του δέρματος, τραυματισμών εξαιτίας ξυλοδαρμών και βίαιων επιθέσεων και υποστήριξη εγκύων. Η κατάσταση όλων των διασωθέντων που επιβιβάστηκαν  στο MY Phoenix, είναι σήμερα σταθερή. Λαμβάνουν τροφή, νερό και άλλα βασικά είδη για την υγιεινή και την επιβίωσή τους.

«Χθες καταφέραμε να διασώσουμε 369 άνθρωποι και σήμερα βοηθήσαμε επιπλέον 104», σημειώνει ο Will Turner, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το πλοίο μας είναι κατάμεστο πλέον. Χθες το βράδυ, καθώς οι διασωθέντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούσαν να κοιμηθούν κάτω από τις κουβέρτες, δεν υπήρχε εκατοστό ελεύθερο. Το μέγεθος αυτής της κρίσης είναι σπαρακτικό και μας ξεπερνάει. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα». 

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Pozzallo της Σικελίας αυτή τη στιγμή παρέχουν φροντίδα σε περισσότερους από 800 επιζώντες στα νερά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι ομάδες αυτές εξετάζουν και παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε εκατοντάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που έχουν ανάγκη.

Σημείωση:
Εκφράζονται φόβοι ότι το 2015 θα είναι η πλέον θανατηφόρα χρονιά για όσους διακινδυνεύουν να περάσουν δια θαλάσσης τη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής φέτος, εκτιμάται ότι 1.750 άνθρωποι έχουν πνιγεί, σε σύγκριση με τους 96 θανάτους κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω στο σκάφος MY Phoenix, το οποίο πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station, Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα). Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σύντομα θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο με ένα ακόμη σκάφος, το οποίο θα λειτουργήσει αποκλειστικά με μέλη της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις