Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Κιρσοί και σύγχρονη ενδοαυλική αντιμετώπιση με laser

Κιρσοί και σύγχρονη ενδοαυλική αντιμετώπ...

Mία νέα ιατρική μέθοδος που εφαρμόζει ο ιατρός – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Τσεκούρας

Οι φλεβικές παθήσεις (κιρσοί των κάτω άκρων) συναντώνται πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό. Οι στατιστικές μελέτες μιλάνε για ένα ποσοστό της τάξης περίπου 40-50% των ανθρώπων που βρίσκεται σε κάποιο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας.

Στο κείμενο που ακολουθεί ο αγγειοχειρουργός Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας MD, ECFMG, PhD. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, τ.Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) USA, τηλ.: 210-6215855, 6977741191 url.: www.dr-tsekouras.gr, αναφέρεται σε μία σύγχρονη νέα και αποτελεσματική ιατρική μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας που προξενεί τους κιρσούς στα πόδια.

Ο κ. Τσεκούρας αξίζει να σημειωθεί πως κάνει ιατρείο και στο Μεσολόγγι, στον γειτονικό νομό της Αιτωλοακαρνανίας.

Φυσιολογικό Φλεβικό Σύστημα και Στάδια Φλεβικής Ανεπάρκειας

Το φυσιολογικό φλεβικό σύστημα των ποδιών μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αγγείων τα οποία έχουν ως βασικό σκοπό να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά. Όταν περπατάμε, με την δράση των μυών των ποδιών, κύρια της γάμπας, το φλεβικό αίμα υπερνικά την βαρύτητα και το αίμα ωθείται προς τα πάνω. Όταν όμως οι μύες είναι χαλαροί (ορθοστασία και όχι περπάτημα) η βαρύτητα ωθεί μεν το αίμα προς τα κάτω, αλλά λόγω της δράσης των φλεβικών βαλβίδων (οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος κάθε φλέβας και κλείνουν στεγανά), το αίμα κατευθύνεται προς την καρδιά χωρίς να παλινδρομεί.

Στο 40-50% των ανθρώπων περίπου (τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών), οι φλεβικές βαλβίδες παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα το αίμα να μην προωθείται προς τα πάνω και να λιμνάζει μέσα στις φλέβες των ποδιών. Έτσι, εμφανίζονται οι κιρσοί, οι οποίοι είναι μία μόνιμη παθολογική διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων που σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα λιμνάζει μέσα σε αυτές.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξελικτική νόσος, η οποία περνά από 6 στάδια. Πιο συγκεκριμένα η κατηγοριοποίηση των σταδίων είναι:

Στάδιο 1:   Ευρυαγγείες

Στάδιο 2:   Κιρσοί (φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα)

Στάδιο 3:   Οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών

Στάδιο 4:   Μελάγχρωση, σκλήρυνση καθώς και άλλες, μη αναστρέψιμες, αλλοιώσεις του δέρματος

Στάδιο 5:  Ουλές στο δέρμα από έλκη (πληγές)

Στάδιο 6:  Ανοιχτές πληγές (έλκη)

Συμπτώματα και Κίνδυνοι που διατρέχουν οι ασθενείς με Φλεβική Ανεπάρκεια

Αν και από πολλούς ασθενείς πιστεύεται πως οι κιρσοί είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο. Ιδίως προς το τέλος της ημέρας όπου κανείς είναι κουρασμένος αλλά και κατά την πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση, τα συμπτώματα αυτά γίνονται εντονότερα. Επιπλέον όμως, αυτό  που οι περισσότεροι ασθενείς με κιρσούς δεν γνωρίζουν, είναι ότι σε ένα ποσοστό  μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως, θρόμβωση των κιρσών και επέκταση της θρόμβωσης σε κεντρικότερο φλεβικό στέλεχος.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η θρόμβωση εμφανίζεται ψηλά προς τη βουβωνική περιοχή, υπάρχει κίνδυνος για πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, όπου θρόμβος από το πόδι «ταξιδεύει» προς τα πνευμόνια εμποδίζοντάς τα, να προσλάβουν φυσιολογικά το οξυγόνο από το περιβάλλον.

Σύγχρονη και Ανώδυνη μέθοδος Θεραπείας της Φλεβικής Ανεπάρκειας

Για να επιτευχθεί η θεραπεία των κιρσών θα πρέπει να καταστραφεί το φλεβικό τμήμα που ανεπαρκεί, έτσι ώστε η επιστροφή του αίματος να γίνεται ομαλά, μέσα από φυσιολογικές φλέβες. Αυτό πλέον γίνεται με θερμική καταστροφή του με ενέργεια Laser ή ραδιοσυχνοτήτων.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία των Κιρσών με LASER

Υπό τοπική αναισθησία και με υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγεται μέσα στη φλέβα με παρακέντηση, ένας λεπτός καθετήρας ο οποίος θα καταστρέψει με την ενέργεια Laser που εκπέμπει στην άκρη του, το φλεβικό τμήμα που ανεπαρκεί. Η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς ανώδυνη.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με το ενδοφλεβικό LASER

• Είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας

• Πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια

• Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς αναισθησία

• Δεν περιλαμβάνει τομές, δεν προξενεί δυσφορία, δεν αφήνει ουλές

• Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου

• Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας

• Έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα

• Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη συνδυασμένη θεραπεία μεγάλης και μικρούς σαφηνούς, πολύ επιφανειακών φλεβών, με μεγάλη διάμετρο, καθώς και τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (σε αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχύσαρκους, κ.α.)

Η Ενδοαυλική μέθοδος είναι μία μέθοδος για Όλους τους ασθενείς

Οι επιστημονικές εταιρίες “Αμερικάνικη Αγγειοχειρουργική Εταιρία” και “Αμερικάνικη Φλεβολογική Εταιρία” δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις στην εφαρμογή της ενδοαυλικής μεθόδου.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς με κιρσούς να θεραπευθούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλοι περιορισμοί. Τεχνικές δυσκολίες, όπως οι ελικωμένες ή θρομβωμένες φλέβες ή φλέβες μεγάλου μεγέθους, σε έμπειρα χέρια, και με χρήση καθετήρων νέας γενιάς, μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, πάντα υπό τοπική αναισθησία.

Γιατί να μην χειρουργηθώ με την παλαιά μέθοδο της Σαφηνεκτομής;

Τα τελευταία χρόνια, ύστερα από πολυάριθμες μελέτες και δοκιμές των δύο μεθόδων, έχει γίνει πια σαφές ότι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με την παλαιά μέθοδο εκρίζωσης της σαφηνούς φλέβας. Μάλιστα, ήδη από το 2011 οι εταιρίες υψηλού κύρους όπως η Αμερικάνικη Αγγειοχειρουργική Εταιρία και Αμερικάνικη Φλεβολογική Εταιρία έχουν εκδώσει οδηγία να προτιμάται η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.

Αυτό είναι φυσικό όταν το φλεβικό Laser έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται χωρίς παραμονή σε νοσοκομείο, ανώδυνα, αποφεύγοντας γενική ή ραχιαία αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές, με ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και ασύγκριτα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Επιπλέον, η σαφηνεκτομή χαρακτηρίζεται από αρκετά μεγάλα ποσοστά υποτροπών (30-50% στην πενταετία), κυρίως λόγω του φαινομένου της νεοαγγείωσης. Νεοαγγείωση καλείται το φαινόμενο δημιουργίας νέων αγγείων, που πυροδοτείται από την εκρίζωση (αφαίρεση) μεγάλου φλεβικού στελέχους όπως η σαφηνής φλέβα.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της σύγχρονης ενδοαυλικής μεθόδου (Laser) είναι η εφαρμογή της από έμπειρους χειριστές.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μέθοδος αν και είναι η  πλέον ενδεδειγμένη δεν θα είναι τελικώς και αποτελεσματική. ∆εν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι σε μεγάλα κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με ιατρούς άρτια εκπαιδευμένους και στις δύο τεχνικές (Laser και σαφηνεκτομή) η περισσότερο επεμβατική μέθοδος (σαφηνεκτομή) έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being