Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Δυναμικές κυρίες που κάνουν την διαφορά

Δυναμικές κυρίες που κάνουν την διαφορά

Περί δυναμισμού των γυναικών, εντός και εκτός συνόρων

Δεν χωρά αμφιβολία πως η γυναίκα είναι ενεργός παράγοντας στα πράγματα του σήμερα. Το περιοδικό Variety αποφάσισε να τιμήσει το πάλαι ποτέ «ασθενές φύλο» στο τελευταίο του τεύχος. Το αφιερώνει σε κυρίες που όχι μόνο είναι επιτυχημένες αλλά  με τη δράση τους στηρίζουν και άλλες, λιγότερο τυχερές, όπως και παιδιά. Οι δυναμικές γυναίκες επιστρέφουν, μέσα από διαφόρων ειδών δράσεις και κινήσεις, από την πολιτική και τις επιχειρήσεις μέχρι τις τέχνες και τη φιλανθρωπία, δίνοντας άρωμα γυναίκας στην επικαιρότητα. Ζήτω η αναγνώριση της γυναικείας δύναμης, ανώνυμης και επώνυμης!

Για έβδομη συνεχή χρονιά, το αμερικανικό περιοδικό Variety επέλεξε να φωτογραφίσει και να επικροτήσει 5 διάσημες γυναίκες για την φιλανθρωπική τους δράση. Το τεύχος Μαΐου του δημοφιλούς περιοδικού ονομάζεται «Power of Women» και κυκλοφορεί με όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε διαφορετικά εξώφυλλα. Σε κάθε ένα τους πρωταγωνιστεί και μια λαμπερή όσο και δραστήρια κυρία, που υπερασπίζεται το φύλο της ενεργά, τόσο μέσα από το ταλέντο όσο και από την ευαισθητοποίησή της.

COPYRIGHT VARIETY MAGAZINE

COPYRIGHT VARIETY MAGAZINE

COPYRIGHT VARIETY MAGAZINE

Πρώτη-πρώτη, η εντυπωσιακή Kim Kardashian φιγουράρει στο εξώφυλλο σε μια φωτογραφία-προφίλ, και μιλάει για τη συνεργασία της με το παιδικό νοσοκομείο του Λος Άντζελες, η οποία μετρά ήδη επτά χρόνια. Μέσα από δωρεές και επισκέψεις, η σταρ στηρίζει παιδιά ασθενείς από όλον τον κόσμο, όπως και τους γονείς τους.

Γεμάτη φεμινιστικές ανησυχίες, η τολμηρή εικοσιοκτάχρονη ηθοποιός Lena Dunham επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά του εμπορίου λευκής σαρκός και στέκεται σύμμαχος δίπλα σε όσες γυναίκες τυγχάνουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.  Ακόμα, η Ρέιτσελ Βάις, που πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, τιμήθηκε από το Variety για την στήριξη που προσφέρει σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, μέσω της οργάνωσης Opportunity Network (Δίκτυο Ευκαιριών).

Η μεγάλη κυρία του Χόλιγουντ, Glenn Close –που είδαμε τελευταία την ταινία Φύλακες του Γαλαξία - ασχολείται με την ευαισθητοποίηση του κοινού για την διπολική διατραχή, μια χρόνια αλλά αντιμετωπίσιμη ψυχολογική διαταραχή. Τέλος, η Γούπι Γκόλντμπεργκ χρηματοδοτεί νεαρές κοπέλες που ενδιαφέρονται για το πατινάζ σε πάγο σε υποβαθμισμένες γειτονιές της Νέας Υόρκης, και τις βοηθά να σπουδάσουν. Και οι πέντε τους μιλούν με πάθος και αποφασιστικότητα για τους σκοπούς που πρεσβεύουν, όπως και για την γυναικεία πραγματικότητα στους τομείς τους.

Περισσότερες «Δυνατές Γυναίκες»

Η ευχάριστη… επιδημία των media για επικέντρωση της προσοχής στο δυναμισμό των γυναικών δεν σταματά με το Variety.  Ο φωτογράφος Sergey Ponomarev συνεργάστηκε πρόσφατα με τη διάσημη συνάδελφό του Anna Kirchner σε μια φωτογράφιση μοντέλων για τη Vogue και την Marie Claire με τίτλο «Δυνατή Γυναίκα», στην οποία έδειξε πώς ένα γυναικείο πορτρέτο μπορεί να εμπεριέχει πληθώρα συναισθημάτων και εμπειριών.  Με διαπεραστικό, έξυπνο βλέμμα όσο και θηλυκή γοητεία, οι γυναίκες στα πορτρέτα αυτής της σειράς εντυπωσιάζουν χωρίς να χρειάζεται να προκαλέσουν. Ο φωτογράφος λέει πως εμπνεύστηκε την ιδέα παρατηρώντας τις ιδιαίτερα δυναμικές και ικανές παίκτριες του πόκερ που συμμετέχουν στην επαγγελματική γυναικεία ομάδα του Poker Stars,  τoυ δημοφιλούς site πόκερ, με τo οποίo διατηρεί σταθερή συνεργασία.

Σε έναν λιγότερο αστραφτερό, αλλά εξαιρετικά επικερδή τομέα, εκείνον των επιχειρήσεων, πολλές γυναίκες έχουν πάρει τα ηνία και πρωταγωνιστούν. Τον ερχόμενο Ιούνιο, το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes διοργανώνει την τρίτη ετήσια συνάντηση γυναικών επιχειρηματιών σε διάφορους κλάδους, με σλόγκαν «Αναπροσδιορίζοντας τη δύναμη». Δικαίως, αφού όλα δείχνουν πως οι γυναίκες διαθέτουν ένα ιδιάζον είδος πυγμής και προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία στην εξουσία, με προσεγγίσεις πιο βαθιές, πιο ουσιαστικές και συχνά πιο αποτελεσματικές από εκείνες των αντρών. Γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν το προφανές: Η ισότητα των φύλων είναι δεδομένη, και το γυναικείο άγγιγμα ακόμα και σε τομείς που συνδέουμε περισσότερο με την αντρική παρουσία μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά.

Η τεχνολογία είναι ομολογουμένως ένας από τους σημαντικότερους και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της επιστήμης και της οικονομίας στις μέρες μας. Τον περασμένο Ιανουάριο, το National Diversity Council των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε να αναγνωρίσει την συνεισφορά των 50 πιο σημαντικών γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο. Η λίστα των τιμώμενων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αφού φιγουράρουν κυρίες που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε εταιρείες-πρωτοπόρους των τεχνολογικών εξελίξεων όπως η Apple, η Microsoft, η Yahoo και η Intel.

Οι Γυναίκες της Ελλάδας

Fortune live Media

Fortune live Media

Fortune live Media

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, το πρόγραμμα «L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» βράβευσε τρεις ελπιδοφόρες Ελληνίδες ερευνήτριες, και τους προσέφερε από μία γενναιόδωρη χρηματοδότηση για τη συνέχεια των επιστημονικών τους ερευνών. Η Βασιλική Παυλίδου, αστροφυσικός, η Φλωρεντία Φωστήρα και η Αντιγόνη Δήμα, βιολόγοι που μελετούν τον καρκίνο και την κληρονομικότητα αντίστοιχα, ήταν οι άξιες νικήτριες. Μάλιστα, μια από αυτές δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή τους πως ενώ «οι δεινόσαυροι των προκαταλήψεων» για το φύλο δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως, το μέλλον σίγουρα δεν τους ανήκει. Το ίδιο πρόγραμμα απονέμει ετησίως και διεθνή βραβεία αξίας 100.000 δολαρίων το καθένα σε πέντε γυναίκες επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιοεπιστήμη – μία από κάθε ήπειρο.

Επίσης στην χώρα μας, η Madame Figaro επιλέγει εδώ και μια δεκαετία τις γυναίκες της χρονιάς, αναγνωρίζοντας την προσφορά γυναικών κάθε ηλικίας σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής ζωής. Η αντίστοιχη εκδήλωση της Madame Figaro Κύπρου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με παρουσιάστρια την εντυπωσιακή Ζέτα Μακρυπούλια.

Copyright JD Hancock

Copyright JD Hancock

Copyright JD Hancock

Ακόμα και η τηλεόραση και το σινεμά δίνουν τον πρώτο ρόλο στη γυναικεία παρουσία τα τελευταία χρόνια. Αντί για τα αλλοτινά πρότυπα της γυναίκας-επάθλου, της μητέρας ή και της νοικοκυράς, οι σημερινές γυναίκες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου δεν έχουν όρεξη για συμβιβασμούς. Ισορροπούν με θάρρος, κουράγιο και αντοχές ανάμεσα στους ρόλους που τους δίνει η ζωή και κλέβουν την παράσταση. Από τις γοητευτικά παθιασμένες γειτόνισσες του Desperate Housewives μέχρι την Νύφη του Kill Bill, οι γυναίκες της μικρής και μεγάλης οθόνης μπορούν να κάνουν όσα και οι πραγματικές γυναίκες, δηλαδή… όσα και οι άντρες.

Στην Ελλάδα, η γυναίκα πήρε το δικαίωμα της ψήφου πριν από μόλις 81 χρόνια, αλλά δεν έχασε καθόλου χρόνο. Συνδυάζοντας την ομορφιά με την εξυπνάδα και τη δυναμικότητα, κατάφερε να επιτύχει σε τομείς παραδοσιακά αντρικούς. Μάλιστα, μια έρευνα του 2013 για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έδειξε πως οι περισσότερες Ελληνίδες επιχειρηματίες είναι αυτοδημιούργητες, με ανώτατη εκπαίδευση, αποφασιστικότητα και υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους. Ζήτω οι γυναίκες, λοιπόν!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά