Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Μαριάννα Σταματιάδου στο thebest.gr - "Aνησυχώ πολύ για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας διότι μέχρι στιγμής επί Θ. Αμπαζή δούλευε καλά"

Η Μαριάννα Σταματιάδου στο thebest.gr - ...

Η κ. Σταματιάδου, θεατρόφιλη από πιτσιρίκα, είναι επί 15 και πλέον χρόνια μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Αρκετοί είναι αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Όθωνος Αμαλίας και ρωτούν για την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, η διορία της οποίας λήγει αυτή την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015.

Ωστόσο μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, δεν ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, τις 4. Οι άνθρωποι του θεάτρου της Πάτρας όπως το εδώ και 15 χρόνια μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ, Μαριάννα Σταματιάδου εκτιμούν πάντως πως κάποιες αξιόλογες αιτήσεις όπως συνήθως γίνεται, θα υποβληθούν την τελευταία μέρα και στιγμή.

Επειδή μεσολαβεί η αργία της Πρωτομαγιάς και επειδή θα χρειαστεί να φτάσουν και τυχόν φάκελοι που θα έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου της Πέμπτης 30/4/2015, αναμένεται από Δευτέρα 4 Μαίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πόσες και ποιες θα είναι τελικά οι αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως υπολογίζεται ότι θα κάνει αίτηση για την θέση και ο βετεράνος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος, ο οποίος διέθετε κατά το παρελθόν και δραματική σχολή (από τους όρους της προκήρυξης είναι οι υποψήφιοι να διαθέτουν και εμπειρία και έργο στον τομέα της διδασκαλίας δραματικής τέχνης).

Η Μαριάννα Σταματιάδου στον απόηχο των εξελίξεων της περασμένης εβδομάδας όπου ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής ανέλαβε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο (διευθυντής θα είναι ο Στάθης Λιβαθινός), ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr πως και η ίδια αιφνιδιάστηκε ακούγοντας το νέο.

«Ο Θοδωρής Αμπαζής δεν έκανε καμία κίνηση τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που υπέβαλλε την παραίτηση του. Σίγουρα θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι παρά το πολύ καλό του έργο, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης του είπε πως θέλει κάποιον άλλο στην θέση του και επαναπροκήρυξε τη θέση. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φύγει ο Αμπαζής. Η Πάτρα χάνει καθώς διώχνουμε ότι καλύτερο έχουμε και το παίρνει το Εθνικό.

Το είχα πει δεν θα έχανε ο Αμπαζής που είναι ένας άνθρωπος και καλλιτέχνης αξίας αλλά η Πάτρα. Εγώ ανησυχώ πολύ με το τι θα γίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας διότι επί Θοδωρή Αμπαζή το θέατρο δούλευε καλά, έγιναν δομές όπως η μόνιμη 4ετούς φοίτησης σχολή δραματικής τέχνης αλλά και το λυρικό εργαστήρι. Το όραμα λοιπόν του Θοδωρή Αμπαζή εκδιώχθηκε και το θέμα είναι όποιος καινούριος καλλιτεχνικός διευθυντής επιλεγεί και έρθει πέρα από τις ιδέες και το όραμα που θα έχει, να μπορεί και να έχει την δυνατότητα να τα υλοποιήσει όλα αυτά.

Ανησυχώ πάντως για τη σχολή αλλά και για το λυρικό εργαστήρι – θέατρο διότι δεν ξέρω αν κάποιος απ’ όσους υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη θέση, θα έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο όπως ο Θοδωρής Αμπαζής. Στο Βερολίνο όπου βρέθηκα το Πάσχα και παρακολούθησα μία συνεδρία για το θέατρο, άνθρωποι του θεάτρου από την Ελλάδα που συνάντησα, μου είπαν πολύ καλά λόγια για τον Αμπαζή και για το πόσο καλή είναι η σχολή δραματικής τέχνης και αξιόλογοι οι διδάσκοντες στην Πάτρα. Επίσης μου έλεγαν πως δεν κατάλαβαν γιατί δεν κράτησαν οι εδώ ιθύνοντες τον Θοδωρή Αμπαζή», τόνισε στο thebest.gr η Μαριάννα Σταματιάδου προσθέτοντας πως ο κ. Αμπαζής είχε έτοιμες παραστάσεις για το επόμενο διάστημα που τώρα δεν θα γίνουν. Ακόμα προετοίμαζε ένα φεστιβάλ θεάτρου το καλοκαίρι που θα έφερνε κόσμο στην Πάτρα τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι, όταν ολοκληρωθεί η αποστολή και παραλαβή των φακέλων των υποψηφίων, ο πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Ανδρέας Τερζής και τα μέλη θα καλέσουν τους υποψηφίους για προσωπική συνέντευξη. «Αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό μιας και θα πρέπει οι υποψήφιοι στην προσωπική συνέντευξη – συνάντηση να μας εξηγήσουν τις ιδέες τους και το κυριότερο να δώσουν λύσεις σε ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με το θέατρο», μας είπε η κυρία Σταματιάδου.

Πάντως εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα πλέον το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι ακέφαλο ουσιαστικά και το έργο και ευθύνη της διοίκησης έχει αναλάβει ο πρόεδρος Ανδρέας Τερζής για όσο μπορεί και ξέρει. «Το ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι κάτι απλό, θέλει πολλή προσοχή καθώς είναι ένα θέατρο με μακρά διαδρομή που απευθύνεται στο λαό», πρόσθεσε η κυρία Σταματιάδου.

Στο μεταξύ η ιατρός – παθολόγος, λιπιδιολόγος, διαβητολόγος και διατροφολόγος Μαριάννα Σταματιάδου στο πλαίσιο της κουβέντας μας, μας είπε πόσο αγαπά από μικρό παιδί το θέατρο. Εξάλλου η γειτονιά της στην Αθήνα, στην οδό Κρήτης και Χίου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου (το σπίτι της ήταν σχεδόν δίπλα από τα τότε κινηματογραφικά στούντιο της περίφημης Φίνος Φιλμς) δεν ήταν μακριά από το Εθνικό θέατρο της Αγ. Κωνσταντίνου και μπορεί οι γονείς της να ήταν αυστηροί ωστόσο όταν ήταν για θέατρο, της επέτρεπαν να πάει.

«Λάτρευα και λατρεύω το θέατρο. Στο σχολείο, στο 9ο Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών θυμάμαι πως είχα ανεβάσει την Αντιγόνη. Ως παιδί θυμάμαι ακόμα πως “τρύπωνα” στην κυριολεξία στα στούντιο του Φίνου κι έτσι είχα μπροστά μου ολοζώντανες τις ταινίες που γυρίζονταν και τους σπουδαίους πρωταγωνιστές. Με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη είχα φιλία και με είχε μάθει να χορεύω. Επίσης αγαπούσα την Τζένη Καρέζη ενώ είχα ξεχωρίσει και την Μάρθα Καραγιάννη, έναν πολύ λαμπερό και δοτικό άνθρωπο. Με ενδιέφερε δεν το κρύβω η τέχνη αλλά τελικά με κέρδισε η επιστήμη. Το ίνδαλμα μου μέχρι σήμερα παραμένει ο Αλβέρτο Σβάιτσερ από την Λωρραίνη, γιατρός, θεολόγος και μουσικός που έστησε ένα ολόκληρο χωριό στην Αφρική, βοήθησε ιατρικά πολλούς ιθαγενείς ενώ λειτούργησε και ως ένα είδους ιεραπόστολου».

Η Μαριάννα Σταματιάδου που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν και Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Τομέα επί Δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου και είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην πόλη της Πάτρας με έντονη κοινωνική παρουσία, παρότι Αθηναία, έχει πια πολιτογραφηθεί Πατρινή από την εποχή που ήρθε στην Αχαική πρωτεύουσα για να κάνει το αγροτικό της στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ως αριστούχος απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη φωτ. η χαμογελαστή και συμπαθής Μαριάννα Σταματιάδου με τη μία από τις δύο κόρες της, τη Νάνσυ, η οποία συχνά συνοδεύει τη μαμά της στο θέατρο ή τον κινηματογράφο.

Στη φωτ. η χαμογελαστή και συμπαθής Μαρι...

Στη φωτ. η χαμογελαστή και συμπαθής Μαριάννα Σταματιάδου με τη μία από τις δύο κόρες της, τη Νάνσυ, η οποία συχνά συνοδεύει τη μαμά της στο θέατρο ή τον κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture