Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια έκθεση καινοτομίας γεμάτη φρεσκάδα και νέα μυαλά

Μια έκθεση καινοτομίας γεμάτη φρεσκάδα κ...

Του Απόστολου Βανταράκη- Αναπλ. Καθηγητή Παν/μιου Πατρών

Την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 24 έως 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση Καινοτομίας Patras IQ 2015 σε συνεργασία του Παν/μιου Πατρών, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας. Κατά τη γνώμη μου, η εκδήλωση στέφθηκε οργανωτικά και ουσιαστικά με απόλυτη επιτυχία. Η έκθεση απέδειξε πολλά πράγματα. Απέδειξε περίτρανα ότι στην Πάτρα δημιουργούνται οι δυνατότητες, όταν οι φορείς συνεργάζονται, να επιτυγχάνονται αξιόλογα αποτελέσματα, αξιοζήλευτα ακόμα και με διεθνή στάνταρ.

Η έκθεση απέδειξε ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της πόλης μας και μπορεί να βγει μπροστά στην αναπτυξιακή προσπάθεια και πορεία της πόλης και κανένας φορέας δεν μπορεί να το παραβλέπει αυτό. Η πραγματική συστηματική και σταθερή σύνδεση της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής με το Πανεπιστήμιο, κάτι που αναφέρεται συνέχεια στα λόγια αλλά δεν δρομολογείται με έργα, είναι απολύτως αναγκαία και άμεση.

Η σύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου, που δυστυχώς πολλοί τεχνηέντως προσπαθούν να τον ταυτίσουν μόνιμα, με τη «λαμογιά» και την έλλειψη καθαρότητας, είναι απαραίτητη όχι μόνο για το καλό των επιχειρήσεων και της οικονομίας αλλά κυρίως της επιστημονικής μας νεολαίας.

Είναι απαραίτητη αυτή η διασύνδεση, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά της έρευνας, της επιστήμης, της προόδου στην χώρα μας και τα οποία με την προσπάθειά τους θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της χώρας. Στις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε, αυτό που σίγουρα είναι σαφές, είναι ότι η ανάπτυξη της πόλης μας αλλά και της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση και γνώμονα τον άνθρωπο, που με τις δυνατότητές του θα βγει μπροστά, θα συνεργαστεί, θα καινοτομήσει, θα πρωτοτυπήσει για το καλό της χώρας μας.

Οι αγκυλώσεις, οι διαχωρισμοί, οι παλαιές νοοτροπίες δεν μπορούν να έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στην ποιότητα, με αξιολόγηση, με σταθερή παράμετρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, οι νέοι επιστήμονες μπορούν να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε. Η έκθεση απέδειξε ότι η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα να παράγει νέα γνώση, να παράγει καινοτομία, να παράγει ελπίδα για την περιοχή. Συμμετέχοντας στην έκθεση, αισθάνθηκα περήφανος για τους νέους επιστήμονες που δείχνουν με την καθημερινή τους προσπάθεια, τη φρεσκάδα του μυαλού τους, την όρεξή τους, ότι πραγματικά υπάρχει μέλλον. Μέλλον που δικαιούνται, μέλλον που πρέπει να τους δώσουμε.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους διοργανωτές της έκθεσης, επώνυμους και ανώνυμους, που πραγματικά υπέρβαλαν εαυτό για να πετύχουν αυτό το εξαιρετικά ποιοτικό αποτέλεσμα. Αν ήθελα να προσθέσω κάτι απλά θα έλεγα ότι την έκθεση είναι κρίμα που δεν είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν και τα σχολεία, κυρίως τα Λύκεια, της περιοχής μας. Ευελπιστώ όμως να μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για αυτό, την επόμενη χρονιά. Επίσης, μακάρι να μην υπήρχε και η απουσία κάποιων φορέων που μάλλον δεν κατάλαβαν ότι η έκθεση ουσιαστικά ήταν για την στήριξη των νέων επιστημόνων μας. Ελπίζω να το καταλάβουν στην πορεία τους, γιατί η περιοχή μας δεν έχει περιθώριο για άλλους διαχωρισμούς όταν ειδικά διαθέτει τέτοια δυναμική νέων μυαλών.

Η προσπάθεια αυτή, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα μέσα από την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών. Επιπλέον, μπορεί η έκθεση να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν την εφαρμοσμένη έρευνά τους στον παραγωγικό τομέα. Στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικείωση τόσο των ερευνητών όσο και του παραγωγικού τομέα με την διαχείριση της γνώσης, την ανάπτυξη καινοτομίας, με προϋπόθεση την δημιουργία δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών, εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας και τελικό απώτερο σκοπό τη διατήρηση, με ικανοποιητικές συνθήκες, του νέου αυτού ανθρώπινου δυναμικού στην πόλη μας και κατ΄ επέκταση στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις