Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για τα 17 χρόνια από τον θάνατο του Κων/νου Καραμανλή

Για τα 17 χρόνια από τον θάνατο του Κων/...

Του Βασίλη Μπεκίρη

Συμπληρώνονται φέτος 17 χρόνια (23-4-1998) από τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη Κων/νου Καραμανλή και όλοι οι Έλληνες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, θυμούνται το μεγάλο έργο και την προσφορά του στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Έτσι όλα αυτά τα χρόνια ακούσαμε από φίλους και αντιπάλους ότι η ανασυγκρότηση της χώρας μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι έργο του Σερραίου πολιτικού Κων/νου Καραμανλή. Όλα τα μεγάλα και μικρά έργα της δεκαετίας του 1950, αλλά και της μισής δεκαετίας του 1960 φέρουν τη σφραγίδα του Κ. Καραμανλή. Τα αρδευτικά έργα που έγιναν στη χώρα μας, τα έργα εξηλεκτρισμού, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, οι βιομηχανικές περιο­χές, τα εργοστάσια ζαχάρεως και λιπασμάτων, η ανάπτυξη του Τουρισμού, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τα έργα υποδομής στην Παιδεία με την ίδρυση του ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων), η έναρξη και λειτουργία των Πανεπιστημιουπόλεων, η ανέ­γερση μεγάλων αθλητικών εγκατα­στάσεων, τα μεγάλα λιμενικά έργα στους περισσότερους λιμένες της χώρας, η ανέγερση μεγάλων νο­σοκομειακών μονάδων και άλλα πολλά έργα, των οποίων ο χώρος δεν επιτρέπει την αναφορά τους, είναι έμπνευση και υλοποίηση του μεγάλου πολιτικού ηγέτη Κ. Καρα­μανλή.

Όλη αυτή η προσπάθεια της δεκαε­τίας του 1950 είχε αποτέλεσμα την ανάπτυξη της χώρας και τον διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων. Από εκείνη την εποχή και μετά οι Έλληνες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τη μιζέρια και όλοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Τότε, ο μεγάλος πολιτικός άνδρας συνειδητοποίησε, ότι για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων, ακόμη περισ­σότερο, έπρεπε να συνδεθεί η χώρα με τις Ευρωπαϊκές Οικονο­μικές Κοινότητες.

Εκείνη λοιπόν την περίοδο αρχίζουν οι διαδικασίες για τη σύνδε­ση της Ελλάδος με την ΕΟΚ και σε σύντομο χρονικό διάστημα υπεγράφη το 1961 η σύνδεση της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, η Ελλάδα προηγήθηκε στις διαδικασίες της συνδέσε­ως, διότι είναι η πρώτη χώρα που συνδέθηκε με τους πρώτους έξι εταίρους της ΕΟΚ.

Αλλά μεγάλη είναι η προσφορά του Κ. Καραμανλή και μετά το 1974, όπου απεκατέστησε αναίμακτα και με μεγάλες θυσίες τη δημοκρατία στον τόπο μας. Από εκείνη την περίοδο και μετά αρχίζει η πραγματοποίηση των μεγάλων ονείρων του Κων/νου Καραμανλή, που ήταν ο εξευρωπαϊσμός της Ελλάδος. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ψήφιση του Συντάγμα­τος του 1975, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας.

Έτσι, με αφετηρία το Σύνταγμα του 1975, η Ελλάδα ανασυντάσσε­ται διοικητικά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα μία ευρωπαϊκή χώρα. Το μεγάλο, όμως, επίτευγμα του Κ. Καραμανλή ήταν η ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Εδώ αποκαλύπτονται οι πάντες και όλοι δέχονται, ότι εάν δεν υπήρχε ο Κ. Καραμανλής η Ελλάδα θα ήταν εκτός ΕΟΚ. Αποτέλε­σμα αυτής της ένταξης ήταν η περαιτέρω αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η αποτίναξη της φτώχειας και της μιζέρι­ας και η οριστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Εάν δεν είχαμε ενταχθεί στην ΕΟΚ και εάν ακολουθούσαμε την πολιτική των άλλων κομμάτων, η Ελλάδα θα ήταν μία βαλκανική ή τριτοκοσμική χώρα και οι Έλληνες θα ήσαν ακόμη πεινασμένος λαός, όπως είναι οι γείτονες μας.

Πρέπει όμως εδώ να εξάρουμε τη συμβολή του Κ. Καραμανλή και στον νεοσύστατο θεσμό της Προεδρευομένης Δημοκρατίας. Η παρουσία του στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας, επί δύο θητείες, παρά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, προσέδωσε κύρος και συνε­τέλεσε, ώστε να γίνει αποδεκτός και αποδοτικός ο θεσμός της Προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μ’ αυτά τα ολίγα και περιληπτικά, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εδέσποσε στην πολιτική ζωή του τόπου επί μία πεντηκονταετία και δικαίως ο ιστορικός του μέλλο­ντος θα του αποδώσει τον τίτλο του Μεγάλου ηγέτη της εποχής μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις