Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανοικτή επιστολή στον Βαρουφάκη για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας- Να εξαιρεθεί η διεκδικούμενη ζώνη, από την δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ

Ανοικτή επιστολή στον Βαρουφάκη για το θ...

Από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για το θαλάσσιο Μέτωπο

"Να εξαιρέσει  άμεσα, την διεκδικούμενη θαλάσσια ζώνη της Πάτρας  από την δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και ήταν η εντολή των δυο προηγούμενων κυβερνήσεων  και να την παραχωρήσει   στον Δήμο Πατρέων" ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την αναπληρωτή Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη και τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για το θαλάσσιο Μέτωπο.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Πάτρα 26/4/2015

Κύριοι Υπουργοί,

"Είμαστε βέβαιοι, ότι γνωρίζετε ένα από τα πιο σοβαρά, τα πιο μακροχρόνια και τα πιο ομόφωνα αιτήματα του λαού και του Δήμου της Πάτρας. Είναι η απόδοση στον Δήμο της παραλιακής ζώνης, που περιλαμβάνεται από τις εκβολές του χειμάρρου Διακονιάρη μέχρι τις εκβολές του χειμάρρου Μειλίχου.

Είμαστε επίσης βέβαιοι, ότι γνωρίζετε την δέσμευση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινού Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στην προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα, τρείς μέρες πριν τις εκλογές, για την άμεση απόδοση του θαλασσίου μετώπου στον Δήμο Πατρέων.

Δηλαδή, για άμεση μετατροπή, της προσωρινής παραχώρησης των τμημάτων, που σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ και τις κυβερνήσεις, δεν χρησιμοποιούνται πια για λιμενική δραστηριότητα, λόγω μεταφοράς του λιμανιού, την κατασκευή του οποίου, την  πληρώσαμε και πληρώνουμε εξ ολοκλήρου, εμείς οι δημότες, (περισσότερα από 200.000.000 ευρώ), δίχως η ΟΛΠΑ ΑΕ να πληρώσει έστω και ένα ευρώ. Σημειώστε ότι η κατασκευή του νέου λιμανιού, έγινε ακριβώς για να απελευθερωθεί το κεντρικό θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι σήμερα, η Πρωτοβουλία μας, επισκέφτηκε τους τρεις Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, τους ενημέρωσε για την σημερινή κατάσταση του θέματος, και ζήτησε την παρέμβαση τους στους αρμόδιους Υπουργούς.(Θεωρούμε αρμόδιους πρωτίστως την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα). Γνωρίζετε ακόμα ότι το εν λόγω τμήμα της παραλιακής ζώνης βρίσκεται στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Αφού λοιπόν μέχρι σήμερα είχαμε υποσχέσεις (του Πρωθυπουργού και των Βουλευτών Αχαΐας), πληροφορούμαστε εξελίξεις που αφορούν το θέμα, και υπονομεύουν ευθέως τις υποσχέσεις αυτές. Σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες αυτές. Είναι απολύτως ασφαλείς, άλλωστε εσείς μπορείτε εύκολα να τις επιβεβαιώσετε.

1.Αναζητήστε το πρακτικό με αριθμό 17 της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας ΟΛΠΑ ΑΕ., στις 10 Οκτωβρίου 2014. Την μοναδική μετοχή εκπροσώπησε εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Αθανάσιος Λιάγγος, εξουσιοδοτημένος από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμμανουήλ Κονδύλη.Στην Γενική Συνέλευση προήδρευσε ό τότε και σήμερα πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος κ. Κων/νος Πλατυκώστας.

Η απόφαση που επακολούθησε, στηρίζεται στην με αριθμό 18/2014 απόφαση- εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΠΑ ΑΕ. που στάλθηκε, προφανώς στο ΤΑΙΠΕΔ, με αριθμό πρωτοκόλλου 3211/22-4-2014.

Σας αναφέρουμε την παράγραφο «θ» της απόφασης αυτής, η οποία αυτολεξεί γράφει: « Εγκρίνει, την μονομερή ανάκληση από την ΟΛΠΑ ΑΕ, της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης προς τον Δήμο Πατρέων»

Η εν λόγω Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, αποτελεί την κατάκτηση του λαού της Πάτρας, μετά από μακροχρόνιους αγώνες, είναι ακριβώς αυτή που διεκδικούσαμε να γίνει Οριστική, είναι ακριβώς αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Πρωθυπουργός.

2. Μερικά παρένθετα ερωτήματα:

Είναι δυνατόν, ένας κρατικός υπάλληλος, να εξουσιοδοτεί έναν ακόμα κατώτερο του κρατικό υπάλληλο, και με έναν τρίτο κρατικό υπάλληλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠΑ ΑΕ, να ακυρώνουν αποφάσεις και υπογραφές Υπουργών; Ο κ. Βενιζέλος, ως Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Διαμαντίδης και ο κ. Γεωργιάδης, ως Υπουργοί Ναυτιλίας, υπέγραψαν την εντολή για την Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Ας δεχτούμε ότι υπήρξε ασθενής, η πολιτική βούληση, της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Εσείς θα το ανεχθείτε αυτό;

Θα δημιουργήσετε, μέσω «μνημονιακών υπαλλήλων», δυσμενέστερη εξέλιξη, για το μέλλον μιας ολόκληρης πόλης, από εκείνη της  προηγούμενης κυβέρνησης;

Αλλά πόσο νόμιμο είναι, να υποκαθιστούν την κυβέρνηση και κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις, δύο ή τρεις υπάλληλοι;

Δεν υφίσταται το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής;

Πως επιτρέπετε, τη συνέχιση της διοίκησης, από τους ίδιους υπαλλήλους, της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι εφαρμόζουν  και σήμερα την ίδια πολιτική;

Άλλο ένα ερώτημα: Γνωρίζετε πόσο είναι η αξία της μίας και μόνης μετοχής, δηλαδή ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠΑ ΑΕ; Γράφεται στο ίδιο πρακτικό και είναι 17 389 589,71 Ευρώ!! Όταν μόνο η κατασκευή του νέου λιμανιού κόστισε πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ! Τόσο θέλει να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι;

Και δίνει σαν προίκα και όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας, έξω από το νέο λιμάνι,  και μάλιστα δωρεάν;

3. Έχουμε στα χέρια μας, μελέτη του ΟΛΠΑ, που υπογράφεται από γνωστά μελετητικά γραφεία της Πάτρας και της Αθήνας, μελέτη μέρος του συνολικού master plan, που αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εντός της διεκδικούμενης ζώνης. Στην μελέτη αυτή φαίνεται, μεταξύ των άλλων, ο σχεδιασμός μαρίνας και χώρων στάθμευσης νταλικών, αλλά και ενός τεράστιου παραλιακού δρόμου, μπροστά στο κύμα, σχεδιασμός που συνολικά απορρίπτεται από τον Δήμο Πατρέων. Σας κάνουμε γνωστό, ότι έχουν αρχίσει έργα υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν αυτών, περιμένουμε από εσάς :

Να εξαιρέσετε άμεσα, την διεκδικούμενη ζώνη, από την δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και ήταν η εντολή των δυο προηγούμενων κυβερνήσεων και τις οποίες δεν ολοκλήρωσαν ή δεν είχαν την βούληση να ολοκληρώσουν, εισπράττοντας τη μήνι του λαού της Πάτρας στις εκλογές, και να την παραχωρήσετε  στον Δήμο Πατρέων.

Σας κάνουμε γνωστό, ότι η διεκδίκηση αυτή, καλύπτεται από ομόφωνες αποφάσεις διαφορετικών Δημοτικών Συμβουλίων των τελευταίων 30 χρόνων.

Η πόλη μας, τα αιρετά της όργανα, όλοι οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και η δική μας Πρωτοβουλία, που απηχεί μαζικό κίνημα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την διεκδίκηση μας αυτή.

Και θα επιβάλλουμε την θέληση μας".

Με κάθε τιμή

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών

Δημήτρης Αϊβαλής                         Χρήστος Πατούχας

Δημήτρης Αλεξίου                         Νίκος Τζανάκος

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις