Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πελοπόννησο ετοιμάζονται τα πρώτα κτηνοτροφικά πάρκα της Ελλάδας

Στην Πελοπόννησο ετοιμάζονται τα πρώτα κ...

Όλα ξεκίνησαν από τη Λακωνία

Στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία, στην Ερμιονίδα και στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, διαφαίνεται πως θα δημιουργηθούν τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα, από νέους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας.

Ως κτηνοτροφικό πάρκο ορίζεται μία περιοχή ευκόλως προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους, στην οποία θα εγκατασταθούν αιγοπροβατοστάσια με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα δεξαμενές πρόψυξης γάλακτος, αποθήκες ζωοτροφών και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, κατοικία για τους κτηνοτρόφους, ακόμα και γραφείο για τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο που θα παρακολουθούν το ζωικό κεφάλαιο.

Όλα ξεκίνησαν στη Λακωνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όταν οι τοπικές αρχές- ο τότε νομάρχης Κώστας Φούρκας, η μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης- έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναδιάταξη της αγροτικής και δη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Ζέρβας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά για το θέμα, παρά τη διάθεση που εκδηλώθηκε και το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη έκταση στον δήμο Ευρώτα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο δισταγμός των κτηνοτρόφων, αλλά και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ευόδωση του εγχειρήματος.

Πού εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον

Σήμερα το ενδιαφέρον στη Σπάρτη έχει ατονήσει, σε αντίθεση με την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, την Ερμιονίδα Αργολίδας και τον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, όπου διαπιστώνεται έντονη επιθυμία από ιδιώτες κτηνοτρόφους, να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων τους με τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Ο κ. Ζέρβας αφού επισήμανε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται, από την πλευρά του, για το νομοθετικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων που πρόκειται να υλοποιηθούν, γνωστοποίησε ότι ήδη στη Μεσσηνία και στην Κορινθία έχουν εντοπισθεί πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία τους.

Στην Ερμιονίδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη περίπου σαράντα κτηνοτρόφων και μια ομάδα εξ αυτών αποφάσισαν να συνεργαστούν και ενταχθούν σε πρόγραμμα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον δήμο Ερμιονίδας, Γιάννης Δημαράκης, που στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην περιοχή λειτουργεί συντονιστικά και υποβοηθητικά στους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. «Ο δήμος μας» τόνισε ο κ. Δημαράκης «είναι αγροτικός και τουριστικός και στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος μας εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει με τους γεωτεχνικούς που διαθέτουμε και το στελεχιακό μας δυναμικό, νέους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα, κατά την έννοια και τον ορισμό που δίνει ο καθηγητής κ. Ζέρβας και προς αυτό θα εργαστούμε κι ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδράμει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις