Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ακέφαλο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας-Αναλαμβάνει ο Τερζής μέχρι νεωτέρας- Υποψήφιος για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 2007 ο Λιβαθινός αλλά...

Ακέφαλο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας-Αναλαμβάνει ο Τ...

Πρώτο θέμα στις Αθηναικές πολιτιστικές σελίδες ο Λιβαθινός - Αναφορές και στον Θ. Αμπαζή

Μπορεί στον σημερινό Αθηναικό Τύπο να πρωτοστάτησε στις καλλιτεχνικές σελίδες η είδηση για την επιλογή του Στάθη Λιβαθινού για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στην πρώτη τη τάξει κρατική θεατρική σκηνή της χώρας, το ιστορικό Εθνικό Θέατρο, ωστόσο υπήρξαν και αρκετές αναφορές στον Θοδωρή Αμπαζή, τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που επελέγη για αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» σε δισέλιδο άρθρο της αναφέρει πως Λιβαθινός και Αμπαζής είναι γνώριμοι από παλιά. Συγκεκριμένα από την περίοδο 2001-2007 όταν ο πρώτος βρέθηκε στο τιμόνι της Πειραματικής Σχολής του Εθνικού (μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών), ο δεύτερος εργαζόταν ως μουσικός και αμφότεροι συνεργάζονταν με τον ποιητή – μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, την σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου (αν θυμάστε είχε συνεργαστεί στις «Τρωάδες» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Θ. Αμπαζή το καλοκαίρι του 2013) και την χορογράφο Μαριέλα Νέστορα.

Ο γεννημένος το 1960 Στάθης Λιβαθινός, είναι ανιψιός του Μάνου Κατράκη και πριν περίπου 15 χρόνια είχε σκηνοθετήσει για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην σκηνή του Επίκεντρο τότε, τους «Ρομαντικούς» του Ροστάν, μία από τις ωραιότερες παραστάσεις στην 27χρονη ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Πέρυσι δε το καλοκαίρι όπως θα θυμάστε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στο Αρχαίο Ωδείο, παρουσιάστηκε με επιτυχία, η 4ωρη «Ιλιάδα» σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Μία ακόμη λεπτομέρεια που συνδέει τον Στάθη Λιβαθινό με την Πάτρα είναι πως το 2007 είχε υποβάλλει αίτηση ενδιαφέροντος για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, ωστόσο τότε επελέγη τελικά η Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Λιβαθινός δήλωσε στα "Νέα" για το Εθνικό θέατρο πως «επιστρέφω στο σπίτι μου» και πως «δεν είναι η ώρα να πούμε πολλά, τώρα έχω ατελείωτη δουλειά».

Πάντως για τον κ. Αμπαζή σε κάποια Αθηναικά Μέσα αναφέρεται λανθασμένα ως «καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο» ενώ ήδη από τις 20/4/2015 η παραίτηση του που είχε υποβάλλει από πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, έγινε τελικώς δεκτή από το συμβούλιο του θεάτρου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ουσιαστικά εδώ και δύο μέρες είναι πια «ακέφαλο» και χρέη υπευθύνου του θεάτρου αναλαμβάνει πλέον έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και επιλογής του προσώπου που θα αναλάβει νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Ανδρέας Τερζής (η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι έως και τις 30 Απριλίου 2015). Κάτι αντίστοιχο αν θυμάστε είχε γίνει και με την τότε Πρόεδρο του συμβουλίου του θεάτρου Νανά Πατρώνη στο μεταβατικό στάδιο μετά τον Γιάννη Βόγλη έως ότου επιλεγεί τελικά ο Θοδωρής Αμπαζής το 2012.

Ο κ. Αμπαζής θα έρχεται πάντως ως καθηγητής για τις ανάγκες των μαθημάτων στην Σχολή Δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έως τουλάχιστον και τον Ιούνιο του 2015.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture