Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Iφιγένεια Φωκά:Εξάγει Πατρινή μόδα στη Νέα Υόρκη και μιλάει στο thebest.gr

Iφιγένεια Φωκά:Εξάγει Πατρινή μόδα στη Ν...

Δημιούργησε την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή της Heritage S/S 15, η οποία θα ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη

Το όνομα της αποτελεί συνώνυμο του custom made ρούχου, των νυφικών και βραδινών με πιστές πελάτισσες εδώ και χρόνια. Η Πατρινή σχεδιάστρια μόδας Ιφιγένεια Φωκά κάνει φέτος το επόμενο βήμα της δημιουργώντας την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή της Heritage S/S 15, η οποία θα ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη και μιλάει στο thebest.gr

Πότε και πώς  άρχισες να ασχολείσαι με την μόδα;

Η μόδα ήταν κομμάτι της ζωής μου από την παιδική μου ηλικία. Η μητέρα μου ήταν στο χώρο της μόδας και έτσι υφάσματα,καρφίτσες, κούκλες και τρέσες με περιτριγύριζαν από πολύ μικρή. Δεν υπήρχε  κάποια συγκεκριμένη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ....ήταν πολύ απλά αυτό που έκανα πάντα. Μετά από το λύκειο το 1996 παρακολούθησα μαθήματα στην Pan Sik για να προετοιμαστώ για τις σπουδές μου στο F.I.T της Νέας Υόρκης και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άνοιξα το ατελιέ μου το 2004 με κύριο αντικείμενο τα νυφικά και βραδινά made to order.

Τι σκεφτόσουν και τι είχες σαν στόχο στο ξεκίνημα σου; Θα έλεγες ότι επιτεύχθηκε;

Οι στόχοι πάντα αλλάζουν. Οι στόχοι που είχα στο ξεκίνημα μπορεί να επιτεύχθηκαν αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ανανεώνουμε τους στόχους μας αν θέλουμε να υπάρχει προσωπική εξέλιξη. Νιώθω ότι έχω πολλά μέσα μου που ακόμα έχω να κάνω. Μόνος σταθερός στόχος μου όλα αυτά τα χρόνια,  είναι να δημιουργώ όμορφα κομμάτια που θα κάνουν μια γυναίκα να νιώθει ξεχωριστή.

Ποιοι θα έλεγες ότι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί σου μέχρι τώρα;

Οι πιο σημαντικοί μου σταθμοί στο χώρο της μόδας θα έλεγα πως είναι οι σπουδές μου στο F.I.T γιατί είναι μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τον συγκεκριμένο χώρο, το άνοιγμα του ατελιέ μου και ο τωρινός σταθμός δηλαδή το ότι θα ταξιδέψει η πρώτη μου συλλογή Heritage στην Νέα Υόρκη.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. Ξεκινάει με μικρά ερεθίσματα και η αρχική σου ιδέα αρχίζει να βαθαίνει και να δένει. Υπάρχουν φορές που έχω τόσα πολλά στην φαντασία μου που θέλω να υλοποιήσω αλλά βάζω φρένο αλλιώς δεν θα ολοκλήρωνα τίποτα ποτέ. Το να δημιουργίες κάτι από το τίποτα είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Τριγυρίζει μια ιδέα στην φαντασία σου, μετά πειραματίζεσαι με τα χέρια σου και στο τέλος γεννιέται μπροστά στα μάτια σου.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος που μπαίνει στον χώρο της μόδας;

Ο κάθε χώρος έχει τις δυσκολίες του...ακόμα και όταν το αγαπάς αυτό που κάνεις ως δουλειά. Υπομονή και επιμονή εάν το θέλεις πραγματικά.

Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας για έναν σχεδιαστή;

Απαραίτητα συστατικά για έναν σχεδιαστή πιστεύω πως είναι η πειθαρχία και η απόλυτη συγκέντρωση σε αυτό το οποίο έχει επιλέξει να επικεντρωθεί. Φαντασία μπορεί να έχουμε πολλοί ...αλλά πρέπει να αφιερώνεις χρόνο σε αυτό.

Τι πιστεύεις ότι λείπει από αυτό τον χώρο;

Μαγεία...και οι παλιές χειροποίητες τεχνικές που λιγοστεύουν σε έναν πολύ εμπορικό πια κόσμο.

Μίλησέ μας για το ταξίδι της συλλογής σου στην Νέα Υόρκη. Τι ακριβώς παρουσιάζεις σε αυτή την συλλογή;

Έπειτα από πολλούς πειραματισμούς και πολλά χρόνια στο επάγγελμα έχει πλέον ωριμάσει μέσα μου η κατεύθυνση που θέλω να πάρω. Οι συλλογη Heritage S/S 15 αποτελεί την πρώτη μου ολοκληρωμένη κολεξιόν Heritage είναι  μια κολεξιόν όπου το κάθε κομμάτι είναι δουλεμένο στο χέρι και μοναδικό. Η αρχαία λαϊκή τέχνη της αγγειογραφίας και η αισθητική των σχεδίων είναι η πηγή  έμπνευσής μου. Ήθελα να δημιουργήσω μια νέα άποψη γύρω από το Grecian style.

Η φιλοσοφία της Heritage είναι βασισμένη στην κληρονομία μας την οποία «μετατρέπεις». Είναι μια φιλοσοφία που πιστεύω ισχύει για όλα... Παίρνεις το παρελθόν σου αλλά προσπαθείς να το μεταμορφώσεις σε κάτι φρέσκο. Μέσα από τα "ερείπια" να γεννηθεί κάτι καινούργιο και όμορφο. Η Heritage δυστυχώς δεν θα διατεθεί στην Ελλάδα γιατί είναι αποκλειστικά one off κομμάτια. Σύντομα θα έχουν αντιπροσώπευση από ένα κατάστημα στην Νέα Υόρκη με προοπτική μια περαιττέρω συνεργασία.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σου;

Αποκλειστικά και μόνο για την Ελληνική αγορά δημιούργησα μια κολεξιόν summer resort scene 2015. Ειναι μια combo collection με αέρινα πρωινά κομμάτια και ανάλαφρα cocktail βραδινά κομμάτια την οποία θα παρουσιάσω σε private viewing που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα περίπου.

Θα έκανες καριέρα με βάση σου το εξωτερικό;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα ως τα 15 μου και σπούδασα στην Νέα Υόρκη οπότε η ιδέα να κάνω καριέρα με βάση εκεί ήταν αναμενόμενη. Είναι η λογική εξέλιξη. Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση που έχω βάλει στον εαυτό μου. Όταν αποφοίτησα το 2000 είχα πολλές νεανικές ανησυχίες. Αναρωτιόμουν από που να ξεκινήσω επαγγελματικά, τι να κάνω, που να το κάνω... και ο πατέρας μου μου έδωσε μια χρυσή συμβουλή..."Βήμα -βήμα" μου είπε  και από τότε μόνο βήμα -βήμα προχωράω.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight