Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Πάτρα: «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» την Κυριακή στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Πάτρα: «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» την Κ...

Εκδήλωση απο το Φάρο Ποντίων και το «Πλήρωμα 94»

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του στην Πάτρα, διοργανώνει σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» ένα θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Κυριακή 26 Απριλίου, ώρα 20.00, με ελεύθερη είσοδο.

Εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών «Πολιτιστικά 2015» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης που στόχο έχει να προβάλλει τον διεθνή χαρακτήρα του ποντιακού ελληνισμού και την δυναμική παρουσία του στα πέρατα του κόσμου.

Θα προβληθούν γνωστές προσωπικότητες ποντιακής καταγωγής, που έχουν γίνει πρώτα πρόσωπα, έχουν δηλαδή κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα τους, στη χώρα τους ή παγκοσμίως.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις τέχνες, με μουσική, χορό, video, κινηματογραφική και κυρίως θεατρική δράση, οι ήρωες αυτοί θα αυτοσυστηθούν -σε πρώτο πρόσωπο- στο κοινό και θα παρουσιάσουν το μυστικό της επιτυχίας τους.

Έτσι με αφετηρία το τραγικό ολοκαύτωμα του Πόντου και με αφορμή τις πορείες των επτά προσωπικοτήτων που έχουν επιλεγεί, θα εξηγηθεί πώς το αδάμαστο πνεύμα των Ποντίων, μετέτρεψε τον πόνο σε δημιουργία και έκανε να ανθίσουν, σε όλους τους τόπους του κόσμου, λουλούδια μέσα από τις στάχτες.

Οι «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» είναι οι:

Μιλτιάδης Αναστασιάδης (συνιδρυτής του πρώτου ανεξάρτητου κράτους του Πόντου, της «Ελληνικής Συμπολιτείας» και αντάρτης στο Τοπ Τσαμ),

Σόνια-Σοφία Στεφανίδου (η πρώτη Ελληνίδα καταδρομέας και αλεξιπτωτίστρια),

Ιωάννης Αβραμίδης (ο κορυφαίος γλύπτης της Αυστρίας),

Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος ή Nonda (ο πρώτος ζωγράφος της Γαλλίας που έκανε ολιγοήμερη έκθεση έργων μεγάλης κλίμακας στο ύπαιθρο),

Στέλιος Λογγινίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής πολεμικών τεχνών, πρώτος δυτικός πρωταθλητής στο muai tai και κάτοχος ρεκόρ Guiness συντομότερου νοκ-άουτ σε τελικό παγκοσμίου τίτλου πολεμικών τεχνών),

Μιχάλης Λαζαρίδης (ο κατασκευαστής του πρώτου smartphone - Blackberry) και

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης).

Υπενθυμίζεται πως ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» πρωτοστατεί πάντοτε σε εκδηλώσεις που προωθούν τον ποντιακό ελληνισμό και συντελούν στην διάσωση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού του.

Από την άλλη το «Πλήρωμα 94» έχει μία μακρά παράδοση στη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης, αφιερώματα σε προσωπικότητες που έχουν αφήσει το ίχνος τους στην ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί όσο εκτιμάται πως θα έπρεπε.

Η πλούσια εμπειρία των δύο δραστήριων συλλόγων της πόλης και η κοινή τους αντίληψη για την πολιτιστική προβολή ζητημάτων που αφορούν την Ιστορία, προετοίμασε το έδαφος για την συγκεκριμένη σύμπραξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κώστας Τρίγγος, Χρήστος Αβραντινής - Μιλτιάδης Αναστασιάδης, Ευτυχία Μπακογιάννη, Ιωάννα Κατσιγιάννη, Σόνια-Σοφία Στεφανίδου Νικόλας Μητσόβας, Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος (Nonda), Χαράλαμπος Κατραβάς, Ιωάννης Αβραμίδης, Χάρης Ντρίζης, Στέλιος Λογγινίδης, Φώτης Παλαιολόγος, Μιχάλης Λαζαρίδης Μάκης Νικολόπουλος, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

Πρόσωπα στο Βίντεο:

Δημήτρης: Χαράλαμπος Κατραβάς,

Στυλιανή: Ιωάννα Κατσιγιάννη,

Ιορδάνης: Μάκης Νικολόπουλος

Μουσικοί:

Μπάμπης Καϊταλίδης - λύρα

Γιάννης Χαντζαρίδης - νταούλι

Χορεύουν οι χορευτές του «Φάρου Ποντίων Πατρών»:

Βασίλης Αδαμόπουλος, Γιώργος Αθανασιάδης, Αλεξάνδρα Καραγιάννη,Τρύφωνας Κόλλιας,Κωνσταντίνα Κουλιαβέτα,Ρεγγίνα Κυριαζή,Κώστας Κωτσαλίδης,Μαρία Κωτσαλίδου-Παπανδρικοπούλου,Δημήτρης Λαζαρίδης,Σοφία Λιακοπούλου,Ηλιάνα Μαρούδα,Ελευθερία-Μαγδαληνή Ξενιτοπούλου,Κατερίνα Σαουλίδου.

Χορεύουν επίσης οι χορευτές της σχολής Dirty Dancing:

Έλενα Ανδρικοπούλου,Ελένη Ανδριοπούλου,Αθηνά Καλανδράκη,Κρυσταλλία Οικονόμου

Συνεργάστηκαν οι:

Φώτης Λουριδάς - Ιστορική έρευνα και Επιμέλεια κειμένων

Τζίμης Πολίτης - Σκηνοθετική επιμέλεια

Βασίλης Αδαμόπουλος- Χοροδιδασκαλία ποντιακών χορών

Ελένη Ανδριοπούλου - Χοροδιδασκαλία μοντέρνου χορού

Ελένη Γιώτη - Βοηθός σκηνοθέτη

Κωνσταντίνα Διαμαντή - Βεστιάριο

Χρηστομιχάλης Γιώτης- Κατασκευή σκηνικών σκευών

Μαρία Αλανιάδη - Μακιγιάζ

Νίκος Σωτηρόπουλος - Φωτισμοί

Νίκος Αναγνωστόπουλος - Ήχος

Ελένη Κίτσιου - Δημιουργία Video

Αγγελική Σαλπιστή - Χειρισμός video

Ανδρέας Σάνης - Μηχανικός Συνεδριακού Κέντρου

Γιάννης Πεφάνης - Video – Φωτογραφία – Μοντάζ

Γιώργος Μαγεράκης - Φωτογράφιση

Νατάσα Τραγουστή - Ηχητικό απόσπασμα

Ανδρέας Ανδριανόπουλος - Ηχογραφήσεις

Πέτρος Ψωμάς - Επιμέλεια εντύπο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View