Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πατρινός μαθηματικός και σκηνοθέτης Παύλος Σούλης παρουσιάζει το σεμινάριο "Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα"

Ο Πατρινός μαθηματικός και σκηνοθέτης Πα...

Πρόκειται ένα 30λεπτο κομμάτι του περσινού acting workshop, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του TEDxPatras το Σάββατο

Πέρυσι τον Μάιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Maydayz του Λιθογραφείου στην Πάτρα, είχε διεξαχθεί ένα ιδιαίτερο acting workshop – θεατρικό σεμινάριο στο οποίο είχε διδάξει ο Πατρινός επιστήμονας μαθηματικός και αστρονόμος καθώς και σκηνοθέτης Παύλος Σούλης.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα» και μάλιστα είχε υλοποιηθεί και υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Θοδωρή Αμπαζή.

Αυτό το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, στις 17.00 με 17.30 το απόγευμα στον χώρο του Λιθογραφείου, στην Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων, στο πλαίσιο του TEDxPatras με τίτλο «Sea of Voices», το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων με παράλληλη αναμετάδοση στο θέατρο Λιθογραφείο, αναμένεται ο Παύλος Σούλης όπως ανέφερε στο thebest.gr, να παρουσιάσει ένα 30λεπτο κομμάτι από το περσινό αυτό θεατρικό πρότζεκτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το acting workshop «Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα» είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2014, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας (HELEXPO) για επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Στο θεατρικό 30λεπτο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης του TEDxPatras (το ΤEDx έχει ως φιλοσοφία την δημιουργία έμπνευσης και κίνητρου για εξερεύνηση καινοτόμων ιδεολογιών και την προαγωγή της ιδέας του υγιούς εθελοντισμού) όπως ανέφερε ο Παύλος Σούλης, ο οποίος από το 2012 ζει μόνιμα και εργάζεται στην Αθήνα, σε έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό, θα συμμετάσχουν τρεις ηθοποιοί, η Ανδριάνα Χαλκίδη που πρόσφατα την είδαμε στην παράσταση «Γιαννούλα» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η Μυρτώ Βαγιώτα και ο Γιώργος Μάρκου.

«Σκοπός του σεμιναρίου αυτού υποκριτικής είναι να μάθει στους ηθοποιούς πώς να κινούνται και να εκφέρουν τον λόγο χωρίς να έχουν πρόθεση, χωρίς δηλαδή να ψάχνουν τον τρόπο να το πουν σωστά. Απώτερος στόχος είναι λοιπόν η ανάδειξη των φυσικά παραγόμενων κινήσεων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον ηθοποιό να εντοπίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να προσεγγίσει το αντικειμενικό αποτέλεσμα και να κινηθεί σκηνικά», μας περιέγραψε ο Παύλος Σούλης για την πρωτότυπη και καινοτόμα αυτή επιστημονική προσέγγιση της θεατρικής δράσης.

Στο μεταξύ την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι πάντα στο Λιθογραφείον, ο Παύλος Σούλης θα παρουσιάσει το πιο καινούριο του θεατρικό πρότζεκτ – workshop που αυτή τη φορά θα έχει τίτλο «Βαρύτητα». Αυτό το σεμινάριο όπως μας εξήγησε, θα συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαΐου 2015.

"Το νέο workshop εξυπηρετεί πιο συγκεκριμένα πράγματα. Η ουσία του σεμιναρίου αυτού με απλά λόγια είναι πως μπορεί να παραχθεί θεατρική δράση μέσα σε μία πρόβα παραμένοντας ζωντανή μέχρι την παράσταση. Θα δουλέψουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο κείμενο ενός Γάλλου που αναφέρεται σε μία τυχαία συνάντηση ενός dealer και ενός αγοραστή. Μάλιστα στο τέλος αυτής της θεατρικής συνάντησης – σεμιναρίου όπου θα υπάρξει επαφή και συνεργασία με την Πατρινή χορογράφο Μάρω Γαλάνη, η οποία και θα διδάξει, σκοπός μου είναι να δω και κάποια παιδιά που θα μπορούσαν να συνεχίσουν και να συνεργαστούμε".

Ο Παύλος Σούλης δηλώνει σεμνά πως δεν θεωρεί τον εαυτό του σκηνοθέτη αν και έχει εμπλακεί ενεργά σε δύο καλλιτεχνικές παραγωγές ως τώρα. Περισσότερο τον ενδιαφέρει, όπως καταλάβαμε, να δουλέψει στο πως γεννιέται μία παράσταση πάνω σε ένα υλικό. «Σίγουρα μέσα από την προσπάθεια μου να εξηγήσω το θέατρο που είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται στον χρόνο, δεν θέλω να χαθεί αυτή η μοναδική μαγεία του αόριστου. Επιθυμία και σκοπός μου είναι να βρω, να προσεγγίσω, να αναλύσω, να διαλύσω και να ξαναφτιάξω ώστε να καταλάβω τι κάνω», μας είπε.

Ο Παύλος Σούλης έχει γεννηθεί το 1976 στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο ίδιο τμήμα έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές του πάνω στα δυναμικά συστήματα στο πρόβλημα των τριών σωμάτων. Η έρευνά του στις τροχιακές δομές συνεχίστηκε στην Ιταλία, στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης όπου η έρευνα του ειδικεύτηκε στα “Δυναμικά συστήματα πολλών βαθμών ελευθερίας: Χρόνος, χώρος και αλληλεπίδραση αυτών σε σώματα”.

Έχει διδάξει ουράνια μηχανική και δυναμικά συστήματα στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών για 9 χρόνια και έχει δώσει σεμινάρια σε ιδρύματα του εξωτερικού. Οι εργασίες του πάνω στην ευστάθεια τροχιών σε συστήματα που εξελίσσονται στο χρόνο, έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά (Celestial Mechanics and dynamical astronomy).

Αξίζει να προσθέσουμε πως ο Παύλος Σούλης έχει συνεργαστεί και με το Αστεροσκοπείο της Βιέννης καθώς και το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Τεργέστης όπου και ήταν υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλικής κυβέρνησης. Η ενασχόληση του με το θέατρο ουσιαστικά ξεκίνησε όταν κατά την περίοδο 2012-2013 συνεργάστηκε σε επιστημονικό επίπεδο, με την θεατρική ομάδα «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων».

*Ο Παύλος Σούλης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το UVA και το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης MOMA σχετικά με διαδραστικές μεθόδους της θεατρικής πράξης και τον Σαίξπηρ στην κοινωνία μας.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture