Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ταινία ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη «Παράδοξη Πατρίδα» από 23/4 στις αίθουσες

Η ταινία ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Ν...

Πρόκειται για την ιστορία του Στάθη Χαϊτίδη, ο οποίος σε ηλικία 8 ετών είδε τους Ναζί να σκοτώνουν τους γονείς του

Από σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 βγαίνει σε Α’ προβολή, στην Αθήνα από την εταιρεία διανομής New Star, η ταινία ντοκιμαντέρ «Παράδοξη Πατρίδα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη που απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Στάθης Χαϊτίδης, ο ήρωας της ταινίας θα παρευρέθηκε την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema και συζήτησε με τους δημοσιογράφους.

Επίσης την ίδια μέρα στις 18:00, στον κινηματογράφο θα βρίσκεται και ο δημιουργός της ταινίας, Νίκος Ασλανίδης μαζί με τον Στάθη Χαϊτίδη, για παρουσίαση-συζήτηση με το κοινό πριν την προβολή της "Παράδοξης Πατρίδας".

23 Απριλίου 1944 - 23 Απριλίου 2015

Ξημέρωνε στο χωριό η 23η Απριλίου του 1944, Κυριακή του Θωμά, όταν την ησυχία διατάραξαν ομοβροντίες οβίδων και κροταλίσματα πολυβόλων. Τρομαγμένοι οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους για να δουν τι συμβαίνει. Φωνές, πολλές φωνές ακούγονται από παντού: «Οι Γερμανοί! Έρχονται οι Γερμανοί!».

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα των Πύργων (μία τραγική σελίδα που φέρνει στο νου το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και άλλες μαρτυρικές πόλεις), η New Star έχει τη τιμή να φιλοξενεί τον σκηνοθέτη-δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη στην παρουσίαση και προβολή της ταινίας του, «Παράδοξη Πατρίδα».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης κατέγραψε ένα αληθινό σενάριο για τις πατρίδες ενός 80χρονου σήμερα Έλληνα, του Στάθη, ο οποίος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους (ανάμεσα τους η 28χρονη τότε μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του, ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών) κατάφερε να γλιτώσει μαζί με τον πατέρα του.

Οι τριακόσιοι πενήντα τρεις νεκροί (353) των Πύργων υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας και έμειναν αγνοημένοι από την επίσημη ελληνική ιστορία, που άλλωστε παρουσιάζει λευκές σελίδες σε πολλά της σημεία. Ο άδικος χαμός των δεν συγκλόνισε κανέναν καλλιτέχνη όπως η Γκουέρνικα τον Αραμπάλ και τον Πικάσο.

Υπόθεση

Πρόκειται για την ιστορία του Στάθη Χαϊτίδη, ο οποίος τον Απρίλιο του 1944, σε ηλικία 8 ετών είδε τους Ναζί να ξεκληρίζουν την οικογένειά του. Οι Ναζί μπήκαν στο χωριό του, ράντισαν με εύφλεκτη ύλη 353 κατοίκους  και τους έκαψαν ζωντανούς. Εκείνος γλίτωσε την τελευταία στιγμή και διωκόμενος αργότερα ως αριστερός, έφυγε στη Γερμανία. Το 1947 συλλαμβάνεται ο πατέρας του ως αριστερός, περνάει από στρατοδικείο και μετά από δυο εβδομάδες τον στήνουν στα 6 μέτρα και τον εκτελούν.

«Μια συγκλονιστική ιστορία που για άλλη μια φορά μας αποκαλύπτει ότι τα πιο απίθανα σενάρια τα γράφει η ίδια η ζωή».

Ο Χαϊτίδης, μετανάστης  πια στη Γερμανία  αναγκάζεται  επί Χούντας  να ζητήσει  πολιτικό άσυλο εκεί και περιγράφοντας αυτά που έζησε, μας λέει:

«Σκέφτομαι πόσο παράδοξη ήταν η ζωή μου. Πόσο παράδοξα μου συμπεριφέρθηκε η πατρίδα μου ώστε να φτάσω στο σημείο να ζητήσω πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Η Γερμανία που ξεκλήρισε την οικογένειά μου, μου έδωσε ψωμί, δουλειά και δυνατότητες για σπουδές, πρώτα σε μένα και αργότερα στα παιδιά μου. Όμως είμαι Έλληνας και αυτή την Παράδοξη πατρίδα την έχω και την κουβαλώ μέσα μου. Σε αυτή είδα το 1ο φως του ήλιου και σε αυτή θέλω να δω και το τελευταίο. Και παρ’όλες τις παραδοξότητες, θα το φωνάζω: Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει».

«23 Απριλίου 1944 είναι η ημερομηνία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τους ραντίσανε με εύφλεκτη ύλη και τους έκαψαν ζωντανούς». -Στάθης Χαϊτίδης

Η «Παράδοξη πατρίδα», είναι η ταινία ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη για τις παράδοξες καταστάσεις με τις οποίες φέρνει αντιμέτωπο τον άνθρωπο η ζωή.

«Πολιτική, Ιστορία, οικογενειακοί δεσμοί συμπλέκονται με απροσδόκητο τρόπο στο ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη για τις παράδοξες καταστάσεις με τις οποίες φέρνει αντιμέτωπο τον άνθρωπο η ζωή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture