Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλ. Καλύβης από την Πάτρα: Ανοικτό ενδεχόμενο το κατευθυνόμενο από συμφέροντα «κίνημα της κατσαρόλας»

Αλ. Καλύβης από την Πάτρα: Ανοικτό ενδεχ...

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε κομματική εκδήλωση

Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα ένα κατευθυνόμενο, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα «κίνημα κατσαρόλας», όπως στα χρόνια του προέδρου Αλιέντε στη Χιλή την δεκαετία του 70, επεσήμανε ο Αλέκος Καλύβης, ερχόμενος στην Πάτρα, όπου μίλησε στις 22-4-2015, στην αίθουσα ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, ενώπιον συγκεντρωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό παρά την αυξανόμενη πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά τα ποσοστά εκλογής τους κατά πολύ των αρχικών. 

Μίλησε για στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις των μεγάλων ΜΜΕ, κατά κυβερνητικών στελεχών, την προσωρινή διακοπή ρεύματος στο Υπ. Οικονομικών, όπου στεγάζεται η υπηρεσία που ελέγχει τον μεγάλο πλούτο κι άλλα.

Το στέλεχος της ΚΕ του κόμματος, αναφέρθηκε στην κοινή στάση, που κρατούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία τραβούν από τα δεξιά, ενώ τους σιγοντάρουν τα μεγάλα φιλομνημονιακά ΜΜΕ, από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το μέτωπο των δημόσιων συχνοτήτων που χρησιμοποιούν χωρίς να πληρώνουν φόρους από το 2011.

Κι ενώ λέγοντο αυτά, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατ' αποκλειστικότητα στο Megaλο κανάλι φιλοξενούνταν ο Αντ. Σαμαράς, που υπόσχονταν για πολλοστή φορά πως αν αναλάβει τα ηνία της χώρας θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη, απαντώντας στο ενδεχόμενο της αριστερής παρένθεσης, ψευδαίσθηση που καλλιεργεί για να καταλαγιάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ωστόσο ο Αλεκος Καλύβης, μιλώντας για το χαμηλόβαθμο στελεχικό δυναμικό των μνημονιακών κπομμάτων ανέφερε: «Κοντά τους  έρχονται στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, τα οποία επί χρόνια κοιμούνταν και τώρα τα βλέπουμε να εξεγείρονται, με αφορμή την Πράξη ΝΠ της κυβέρνησης με τα περισσεύματα των λογαριασμών. Κι ενώ καλεί η κυβέρνηση να τα καταθέσουν στην Τράπεζα Ελλάδας, αρνούνται κι ας πρόκειται να πάρουν παραπάνω τόκο.

Για το ΚΚΕ, που ακολουθεί στον ίδιο δρόμο είπε ότι «ζει σε άλλο κόσμο, γιαυτό και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ηγεσία του». Εμάς μας ενδιαφέρουν οι αριστεροί πολίτες που το ακολουθούν, γι αυτό και είμαστε  πιο προσεχτικοί απέναντί τους, είπε.
Από την κριτική του δεν ξέφυγε και ο λεγόμενος αναρχικός χώρος, που διαμόρφωσε την εντύπωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον καταστολή!

Και τόνισε: Έχουμε ανάγκη να βρεθούμε κοντά στο λαό και να βρεθεί κοντά μας για να φτιάσουμε κινήματα από τα κάτω που σήμερα λείπουν από την κοινωνία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους κ.α.

Επέστησε δε, την προσοχή: «Δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση αυτήν την περίοδο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αλλαγής στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Γι αυτό να επιταχύνουμε ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο.

Κι έφερε ως παράδειγμα τον κατώτατο  μισθό των 751 ευρώ, την κατάργηση ΕΝΦΙΑ, το νόμο για την φτώχεια κ.α.
Και κατέληξε:

«Να δώσουμε πεποίθηση στο λαό, να δούμε τα ζητήματα της καθημερινότητάς του. Με ένα νόμο δεν καταργείται το μνημόνιο. Πρέπει σε κάθε μνημονιακό νόμο να εκδίδουμε τον αντίστοιχο που θα τον καταργήσει».

Προηγουμένως είχε ενημερώσει τους παρόντες ότι η συμφωνία -γέφυρα, που συνήφθη στις 20 Φεβρουαρίου και αποδέχθηκαν οι εταίροι, με βάση την οποία η χώρα μας θα παρουσιάσει μέτρα εκσυγχρονισμού, αλλά όχι υφεσιακά, είναι το πρώτο θετικό βήμα. Τον Ιούνιο, στο επόμενο βήμα θα υπάρξει η σύγκρουση, τόνισε.

Ενημέρωσε ότι:

«Δεν ζητήσαμε τα 7 δισ. Από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ζητήσαμε να επιστραφούν το 1,9 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι στα χέρια της ΕΚΤ, το 1,2 δισ. που έφυγε από τη χώρα, για να υπάρξει ρευστότητα. Αυτοί αντί να τηρήσουν το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου ζητούν να συμφωνήσουμε για νέο  πρόγραμμα. Αν εξασφαλίσουμε το πακέτο Γιούνκερ των 2 δισ. θα έχουμε ελάφρυνση. Πάντως σε κάθε περίπτωση, δεν αναστέλλουμε μέτρα φιλεργατικά, κοινωνικά, είπε και μίλησε για την επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ, για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος, για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το τρέχον πρόγραμμα των 90 χιλ. προσλήψεων, για την απαίτηση που προβάλλει η χώρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις κ.α.

Συνέστησε όμως και την προσοχή στο γεγονός ότι «το 36% που  ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όλοι αριστεροί και σημασία έχει να κτίσουμε σε όλο το κόμμα τη λογική της αριστεράς. Μίλησε για ενδεχόμενο συμβιβασμό στο ερώτημα συμφωνία ή ρήξη και υπενθύμισε ότι «η ανθρωπότητα είναι γεμάτη συμβιβασμούς. Να μην είναι ετεροβαρής είναι το ζητούμενο» είπε. «Αλλά και να μην ξεχνούμε το ενδεχόμενο της ρήξης».
Για το ρόλο ρου κόμματος έναντι της κυβέρνησης είπε ότι δεν είναι πάντα εύκολος ο διαχωρισμός. Και τόνισε ότι «η στήριξη η δική μας είναι με βάση τις θέσεις του κόμματος». Ζήτησε δε «να αποτρέψουμε μία λογική αδυναμίας, να αντιμετωπίσουμε τη λογική της ανάθεσης στο κόμμα» και προειδοποίησε: «Πατάμε σε δρόμο με αγκάθια, να προετοιμαστούμε για όλα και να προετοιμάσουμε τον κόσμο, φτιάχνοντας ζωντανό κίνημα».

Μάλιστα προειδοποίησε:

«Θα γίνουν πιο αντιδραστικά τα μεγάλα ΜΜΕ, έτσι εξηγούνται και οι προσωπικές επιθέσεις κατά στελεχών μας, παράδειγμα αυτό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου» είπε.

Στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, πολλοί ομιλητές ζήτησαν να γίνει πιο επιθετική η κυβέρνηση στο έργο της, να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό στα Σώματα Ασφαλείας, να εκδοθούν ΠΝΠ και να απολυθούν όσοι αρνούνται να παραιτηθούν από τις διευθυντικές θέσεις.

Ο γιατρός Γιάννης Λύχρος τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ποια είναι η κατάσταση με τους δανειστές και να τον έχουμε στο πλάι μας, μη αποκλείοντας τα ενδεχόμενα.

Η παλιά συνδικαλίστρια Ντίνα Πεταλά αντέτεινε πως «με ΠΝΠ δεν λύνονται τα ζητήματα, εάν δεν έχουμε φτιάξει γερό κίνημα σε όλα τα μέτωπα της κοινωνίας».

Άλλος ομιλητής, υποδιευθυντής πατραϊκού ιδρύματος,  αναφέρθηκε στην καθυστέρηση και στον τρόπο υπολογισμού των οφειλομένων στα ιδρύματα, που βρίσκονται σε έσχατη θέση και καθυστερούν οι οφειλές από την γραφειοκρατία.

Τέλος κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη για κάθοδο στο λαό και ενημέρωσή του, δηλαδή να μην του κρύβουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις