Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Όλγα και ο Μάκης: Όταν η αγάπη εξαφανίζει το αναπηρικό αμαξίδιο- Γιατί η καρδιά, έχει περισσότερες ρόδες και τρέχει μπροστά από την προκατάληψη

Η Όλγα και ο Μάκης: Όταν η αγάπη εξαφανί...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ένα ζευγάρι που έσβησε τον ρατσισμό και δείχνει ότι τα πόδια, όπως και τα φτερά, είναι όλα στο μυαλό μας

Πριν από κάποια χρόνια  στην Νομαρχιακή Αυτιδιοίκηση Αχαϊας, στο διπλανό  γραφείο  από το δικό μου εμφανίστηκε μια πραγματική καλλονή, η οποία, ως ήταν φυσικό, προκάλεσε το ενδιαφέρον όλου του ανδρικού πληθυσμού. Η Όλγα όμως δεν ήταν μια ακόμη καλλονή.

Είχε και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό: Ήταν ένας πολύ ουσιαστικός άνθρωπος. Ουσιαστικός και ακέραιος.

Ντόμπρα και ειλικρινής, γενναία και αισιόδοξη, με ένα προσωπικό κώδικα σκέψης, μαχήτρια για ό,τι και όσα πίστευε και αγαπούσε, με ένα δικό της ...μπαϊράκι και ένα ωραίο ευθύ χαμόγελο να απευθύνεται σε όποιους η ίδια εκτιμούσε ότι το αξίζουν.

Όταν μετά απο λίγο καιρό έμαθα ότι η ωραία Όλγα ερωτεύτηκε με την μορφή του κεραυνού τον Μάκη Φεσσιάν, ήμουν ίσως από τους λίγους που δεν εντυπωσιάστηκαν. Ο χαρακτήρας της έδειχνε από νωρίς ότι δεν ήταν άνθρωπος που θα τον σταματούσε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Η καρδιά της είχε πολύ περισσότερες...ρόδες για να τρέξει αυτόν τον έρωτα που έγινε για αυτήν υπόθεση ζωής, όπως γίνεται κάθε έρωτας που δεν στηρίζεται σε χάρτινα πόδια αλλά κάνει τον άλλο να μοιάζει από την πρώτη στιγμή κομμάτι από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Όταν μαθεύτηκε η σχέση του Μάκη και της Όλγας οι περισσότεροι, αντέδρασαν με ...αφωνία και κάποιοι άλλοι με απορία.

Η ίδια αντέδρασε με απόλυτη φυσικότητα, κάτι που μετά απο λίγο καιρό, είχε δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης αποδοχής της επιλογής της. Από όλους; Όχι βέβαια. Στην Ελλάδα ζούμε και εδώ τα "κολλήματα" και οι προκαταλήψεις έχουν την ίδια παλαιότητα με αυτή του...Παρθενώνα.

Eν προκειμένω, το κόλλημα, είχε να κάνει με το εξής: Ο Μάκης Φεσσιάν, ένας πολύ δραστήριος, πολύ όμορφος, πολύ έξυπνος, πολύ ανήσυχος και πολύ δημιουργικός άνθρωπος, δεν μπορεί να περπατήσει μετά από ένα ατύχημα που του στοίχισε αυτή τη δυνατότητα, αλλά του έδωσε πολλές άλλες, με κύρια την δύναμη να παλέψει για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και να προσπαθήσει να αλλάξει την ζωή τους με όρους αξιοπρέπειας, με στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας απέναντι στους ανάπηρους πολίτες και την αδιάκοπη προσπάθεια  για πλήρη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Ο 39χρονος σήμερα Γεράσιμος Φεσιάν όταν έπαθε το ατύχημα,  δεν έκρυψε το... όπλο του κάτω από το καροτσάκι. Βγήκε δυνατά εμπρός και εξαφάνισε την αναπηρία του κάνοντας μια άκρως φυσιολογική και δραστήρια ζωή.

Πολύ πιο δραστήρια ζωή από  αυτή που κάνουν πολλοί που διαθέτουν πόδια, αλλά τα προτιμούν κρεμασμένα στον καναπέ.

Ο Μάκης έχει διατελέσει διαμερισματικός σύμβουλος στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, Νομαρχιακός σύμβουλος στην Νομαρχία Αχαϊας, Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι μέλος σε συλλόγους και επιτροπές για τα ΑμεΑ, έχει έντονη κοινωνική δράση και τελευταία παρουσιάζει την εκπομπή '"Σκέψου διαφορετικά" στο τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΑΝ, μέσα από την οποία μεταφέρει και αναδεικνύει την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Με συνεντεύξεις, επιτόπιες αυτοψίες και όχι μόνο…

Έχει τα πάντα, εκτός από την δυνατότητα να περπατήσει.

Ακόμη και σήμερα σε αυτή τη χώρα, αυτό  το βλέπουν ως ..κουσούρι. Η Όλγα δεν το κοίταξε καν.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα παρουσιάζω αυτό το ωραίο ζευγάρι της Πάτρας. Για να σταλεί το μήνυμα ότι τα πόδια, όπως και τα φτερά, είναι όλα στο μυαλό μας. Από εκεί ξεκινάει και εκεί τελειώνει το πρόβλημα.

Η Όλγα Σφαραγγούλια, η ωραία του διπλανού γραφείου, μου μιλάει για τον Μάκη της, τον δικό της Μάκη που όπως μου λέει αγαπά με Άλφα κεφαλαίο. Έχω ακούσει κατά καιρούς πολλές τέτοιες δηλώσεις. Η διαφορά είναι ότι ετούτη εδώ  την πιστεύω απόλυτα.

 

"Με τον Μάκη γνωριστήκαμε τον Μάιο του 2008 στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας όπου εργαζόμουν. Ο Μάκης ήταν Νομαρχιακός Σύμβουλος και κάπως έτσι άρχισαν όλα… Περισσότερα δεν χρειάζονται νομίζω…" μου λέει η Όλγα.

Την ρωτάω αν αποτέλεσε για αυτή  ανασταλτικό παράγοντα το κινητικό σου πρόβλημα στο να προχωρήσει αυθόρμητα  στη σχέση και μου απαντά με απόλυτη πεποίθηση: "Πότε δεν είδα τον Μάκη σαν ένα άτομο με αναπηρία και απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι τον παντρεύτηκα. Έβλεπα και συνεχίζω να βλέπω έναν άντρα όμορφο, ερωτεύσιμο- μπορώ να πω- και δυναμικό. Έναν άντρα σίγουρο στο τι θέλει και το κυριότερο για εμένα που είμαι γυναίκα, έναν άντρα που μου παρέχει ασφάλεια. Αυτό το πακετάκι που λένε, το έχει ο Μάκης μου…"

Ποιά ήταν η αντίδραση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, όταν έγινε γνωστή η σχέση τους;

"Δυστυχώς κάθε τι «καινούργιο» φέρνει και κάποιες αντιδράσεις. Σε φιλικό επίπεδο δεν είχα κανένα πρόβλημα και αυτό γιατί έχω φίλους που είναι στην ζωή μου πολλά χρόνια και με στηρίζουν σε κάθε μου κίνηση. Όσον αφορά το οικογενειακό επίπεδο, πέρασα κάποιες δυσκολίες μα ποτέ δεν έσκυψα το κεφάλι. Για μένα ο Μάκης ήταν και είναι το άλλο μου μισό και δεν θα άφηνα τίποτα και κανέναν να μου το αφαιρέσει αυτό" μου λέει και το εννοεί με όλη της την καρδιά.


"Ποιά ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέκυψαν στη σχέση σας ; Είχε να κάνει με σας, ή με τον τρόπο που οι άλλοι σας  αντιμετώπιζαν;" την ρωτάω.

"Όπως προανέφερα, οι φίλοι μου ξέρουν την Όλγα πολύ καλά και με στηρίζουν 100% και τους αγαπώ πολύ γι’ αυτό. Δεν μας αντιμετώπισαν ποτέ σαν ένα «περίεργο» ζευγάρι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τους δώσαμε ποτέ εμείς την ευκαιρία να μας δουν έτσι. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που δυσκολεύονται στην εικόνα του Μάκη και της Όλγας. Για αυτούς, το μόνο που έχω να τους πω είναι περαστικά…"

Από την εκπομπή "Τα Καρντάσιανς"

Από την εκπομπή "Τα Καρντάσιανς"

Από την εκπομπή "Τα Καρντάσιανς"

Ποιό είναι το πιο ακραίο περιστατικό που αντιμετώπισαν  σε ό,τι αφορά την αντίδραση των άλλων;

"Μιλώντας για τον κοινωνικό ρατσισμό, ως ακραίο περιστατικό θα έλεγα πως ήταν η απαράδεκτη εναντίωση των κατοίκων της Νέας Μάκρης στην τοποθέτηση της διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα το SEATRAC" λέει η Όλγα. (σ.σ. Το seatrac είναι ένα σύστημα το οποίο εμπνεύστηκε ο Γεράσιμος Φεσσιάν προκειμένου να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς την παραμικρή βοήθεια).

Ρωτάω την Όλγα αν σκέφτηκε πριν προχωρήσει σε γάμο με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν και η απάντηση είναι αφοπλιστική: "Η απόφαση ήταν ακαριαία. Και λέω ακαριαία γιατί ήταν κάτι που θέλαμε πάρα πολύ και οι δυο μας. Δεν σκεφτήκαμε τίποτα, δεν ρωτήσαμε κανέναν και μια ηλιόλουστη ημέρα του Οκτωβρίου του 2010 παντρευτήκαμε. Έτσι απλά."

Υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα;

"Δυστυχώς, οι δυσκολίες είναι αρκετές μπορώ να πω. Η Πάτρα δεν παίρνει το βραβείο προσβάσιμης πόλης… Από το να πας για μια δουλειά σε μια υπηρεσία μέχρι και για ένα καφέ να πιείς, ανεβαίνεις έναν "Γολγοθά". Αντιμετωπίζουμε θέματα πρόσβασης που για εμένα που είμαι αρτιμελής μπορεί να είναι παιχνιδάκι, για τον Μάκη που είναι σε αμαξίδιο είναι ακατόρθωτο. Και εννοείται πως δεν θα μιλήσω καθόλου για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα ΑμεΑ. Αυτά είναι αυτονόητα".

Η Όλγα και ο Μάκης έχουν τις δικές τους συνήθειες και τον δικό τους τρόπο να διασκεδάζουν και να χαλαρώνουν.

"Το καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την θάλασσα. Λατρεύουμε την θάλασσα και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας καθημερινώς με πολύ καλούς φίλους. Τον χειμώνα τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Οι μετακινήσεις μας λόγω καιρού είναι πιο περιορισμένες, ωστόσο με λίγη καλή θέληση όλα είναι εφικτά. Και μιας και  μου αρέσει πολύ η μαγειρική, σπίτι με καλούς φίλους και καλό φαγητό… Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους πως η ενασχόληση του Μάκη με τα κοινά δεν μας αφήνει την ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί".

Τι είναι αυτό που απολαμβάνουν να κάνουν παρέα;

"Οι βόλτες και τα ταξίδια. Γεμίζουμε μπαταρίες. Είναι κοινότυπο, αλλά πολύ ουσιαστικό και λειτουργεί ως καταπραϋντικό".

Η τελευταία ερώτηση είναι προφανής: Ποιο μήνυμα στέλνετε στα ζευγάρια εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα; Αρκεί η αγάπη για να ξεπεραστούν όλα; Η αγάπη εξαφανίζει τα προβλήματα;

"Εννοείται πως η αγάπη μπορεί να εξαφανίσει τα πάντα. Αγάπη, υπομονή και επιμονή και τότε έχεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση. Αν αφήσεις να παρεισφρήσουν στην σχέση σου λόγια και πράξεις τρίτων, τότε το φταίξιμο είναι αποκλειστικά δικό σου και θα χαλάσεις κάτι που έχεις χτίσει με αγώνα.

Αναφέρθηκα πιο πάνω σε αυτό, ο Μάκης είναι το άλλο μου μισό. Δεν αφήνω κανέναν να μου τον «πειράξει» γιατί πολύ απλά τον αγαπώ πολύ. Και τον αγαπώ με το Α κεφαλαίο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight