Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το πλέξιμο είναι της μόδας–Ξεκίνησε από τα μοντέλα του εξωτερικού και έφτασε στην Πάτρα

Το πλέξιμο είναι της μόδας–Ξεκίνησε από ...

Αυξάνονται οι πωλήσεις νημάτων -Οργανώνονται μαθήματα μιας χειροτεχνίας

Δαντέλες, σεμέν, καρέ με το  βελονάκι, ζακέτες και πουλόβερ με τις μεγάλες βελόνες. Σε λευκό, απαλά ή έντονα χρώματα, σε πιο απλά, ή σε πιο περίπλοκα σχέδια, το πλέξιμο κερδίζει έδαφος και ξαναβγήκε από το σεντούκι της γιαγιάς με ορμή κερδίζοντας όλο και περισσότερους.

Η εικόνα της γιαγιάς με το μαντήλι πολλές φορές στα μαλλιά που κάθεται σε μια γωνία και πλέκει ή οι νοικοκυρές που όλες μαζί σε μια αυλή συναντιούνται και πλέκουν όσο τα λένε, μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, η συγκεκριμένη χειροτεχνία όμως που θεωρήθηκε μπανάλ τις τελευταίες δεκαετίες, στην κρίση «αναστήθηκε».

H μόδα ξεκίνησε από τα μοντέλα που στα παρασκήνια των επιδείξεων μόδας χαλάρωναν πλέκοντας. Ακολούθησαν οι ...κοινές θνητές, που ανακάλυψαν στο πλέξιμο μια εναλλακτική μορφή γιόγκας, ριλαξαρίσματος, αλλά και ομαδικής ψυχαγωγίας. Ομάδες πλεξίματος, events όπως το πρόσφατο "Δεν πας για πλέξιμο στο μετρό;", αλλά και πάρτυ πλεξίματος έχουν δώσει μια new wave διάσταση στο παλιομοδίτικο μέχρι πρόσφατα πλέξιμο.

Λογικό λοιπόν είναι τα καταστήμα με είδη πλεξίματος να αναβαθμίζονται και να αλλάζουν προφίλ, ενώ οι διαδικτυακές σελίδες με οδηγίες, συμβουλές αλλά προβολή των έργων πλεξίματος γνωστών πατρινών αυξάνονται και πληθύνονται.

 

Όπως αναφέρει στο thebest.gr  η έμπορος νημάτων Θεοδοσία Φιλιππάτου τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια υπάρχει έντονα αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά νημάτων, σχεδόν στο διπλάσιο απ΄ότι στη δεκαετία του ΄80 για παράδειγμα και οι τάσεις είναι αυξητικές. Χαρακτηριστικά αναφέρει από την εμπειρία της ότι μόνο το 2014 σε σχέση με το 2013 στην επιχείρηση, παρατηρήθηκε αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2013, την ώρα που τα περισσότερα είδη πωλήσεων κάθε χρόνο σημειώνουν πτώση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πλέξιμο έκανε come back στα χρόνια της κρίσης.

Όπως εξηγεί η κ. Φιλιππάτου, μπορείς να δημιουργήσεις  ακόμα και με 5 ευρώ μια ζακέτα για παράδειγμα σε ένα κανονικό μέγεθος με ένα μαλλί όχι ακριβό, αλλά καλής ποιότητας.

Μεγαλύτερη προτίμηση γνωρίζουν οι συνθέσεις με 70% ακρυλικό και 30% μαλλί, ή το 50% ακρυλικό και το υπόλοιπο μισό μαλλί και λιγότερη τα ολόμαλλα τα οποία είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολα στο πλύσιμο, καθώς μπορεί να μικρύνει το μέγεθός τους.

Αρκετές μάλιστα είναι οι γυναίκες που επιλέγουν να δημιουργήσουν και μωρουδιακά, όπως κουβερτούλες, ζιπουνάκια και παπουτσάκια, ενώ νεαρές επιδίδονται συνήθως  όπως λέει η κ. Φιλιππάτου σε τσάντες, σκουφάκια, κασκόλ κ.α., ενώ κάποιες τα διαθέτουν προς πώληση, βρίσκοντας έτσι τρόπο να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα.

Επιπλέον το πλέξιμο φαίνεται πως έχει ένα θεραπευτικό, αγχολυτικό χαρακτήρα, ενώ το γεγονός ότι γνωστά μοντέλα στα παρασκήνια πλέκουν για να χαλαρώνουν παρακίνησε νέες κοπέλες να ασχοληθούν με αυτό, ενώ φαίνεται πως έχει ένα θεραπευτικό, αγχολυτικό χαρακτήρα.

Ο Δρ Herbert Benson, ιδρυτής του Mind/Body Medical Institute στο Harvard, έγραψε το έργο The Relaxation Response, όπου προτείνει την επανάληψη μιας λέξης, ενός ήχου, μιας φράσης, την προσευχή ή κάποια μυϊκή δραστηριότητα ώστε να εκμαιεύσει τη χαλάρωση, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, το πλέξιμο έχει παρομοιαστεί με τον διαλογισμό, ενώ μερικές φορές περιγράφεται από πλεκτοβιομηχανίες ως «πνευματική» δραστηριότητα και ως «Ζεν».

Mάλιστα στην Πάτρα καταστήματα που πωλούν νήματα διοργανώνουν μαθήματα πλεξίματος προτείνοντας παράλληλα διάφορα σχέδια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight