Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Εργαστήρι δημιουργικότητας για την τεχνική decoupage από την Κοινο_Τοπία της Πάτρας

Εργαστήρι δημιουργικότητας για την τεχνι...

Τον Μάιο και τον Ιούνιο 2015, με την υποστήριξη των Πολιτών Εν Δράσει

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr) με την υποστήριξη των Πολιτών Εν Δράσει (www.politesendrasei.gr) διοργανώνουν ένα δίμηνο εργαστήρι δημιουργικότητας για την τεχνική decoupage.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με την εθελοντική προσφορά της φαρμακοποιού Λαμπρινής Λυμπερτάδου στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας στην οδό Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο κάθε Τρίτη 7-9μμ.

Για την παρακολούθηση του δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις παρά μόνο όρεξη και μεράκι για δημιουργία. Για την κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων θα υπάρχει συμμετοχή 5€ μηνιαίως.

Για την παρακολούθηση –οι κρατήσεις θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας- είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2615.002009. Για πληροφορίες σχετικά με την τεχνική και το εργαστήρι μπορείτε να καλείτε στα 2610.225590, 6932.817275 κ. Λυμπερτάδου.

Το ντεκουπάζ, όπως το ξέρουμε σήμερα, είναι η τέχνη της διακόσμησης αντικειμένων με διακοσμητικά χαρτιά που κολλάμε στην επιφάνεια διαφόρων αντικειμένων, σε συνδυασμό με ειδικά χρωματικά εφέ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο μοτίβο ή να απεικονιστεί μια ιστορία. Αν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται κοινά οικιακά αντικείμενα, το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό και συγχρόνως συναρπαστικό. Με το ντεκουπάζ μπορούν να ασχοληθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, μιας και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Η τεχνική του ντεκουπάζ είναι κατάλληλη για να διακοσμήσουμε πολλές και διαφορετικές επιφάνειες π.χ. από γυαλί, πηλό, ξύλο, πλαστικό, φελιζόλ, χαρτί, μέταλλο, πορσελάνη, ύφασμα κ.ά. Μπορούμε να αναπαλαιώσουμε αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας και τα οποία έχουμε βαρεθεί, και να τα μεταμορφώσουμε προσδίδοντάς τους ένα εντελώς διαφορετικό ύφος και στυλ, όπως: παλιά βάζα και πιατέλες, καπέλα από λαμπαντέρ ή από φωτιστικά, μπουκάλια, κεραμικά σκεύη, καμβάδες, επιφάνειες επίπλων, μικροέπιπλα και άπειρα άλλα.

Το εργαστήρι θα έχει ως σκοπό να σας κατευθύνει απλά και εύκολα, βήμα προς βήμα, για τη δημιουργία ξεχωριστών πρωτότυπων κατασκευών. Αν έχετε λοιπόν υπομονή και χαρούμενη διάθεση, με λίγη κόλλα και χάρτινα μοτίβα-σχέδια από περιοδικά, εφημερίδες ή κομμάτια από χαρτί περιτυλίγματος, μπορείτε να μεταμορφώσετε δεκάδες καθημερινά αντικείμενα -που πολλές φορές θεωρούνται άχρηστα- μικρά ή μεγάλα, σε ένα πολύ εντυπωσιακό διακοσμητικό ή χρηστικό σύνολο.

Η ιστορία του Decoupage

To ντεκουπάζ, από τη γαλλικής προέλευσης λέξη découpage έχει μια μακριά και συναρπαστική ιστορία. H τέχνη αυτή αποτελείται από μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ που εφαρμόζονταν σε διάφορες μακρινές χώρες. Επί αιώνες το decoupage συνάρπαζε πολλά φημισμένα πρόσωπα της Ιστορίας και της Τέχνης όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Beau Brummel, ή πιο σύγχρονοι όπως ο Matisse ή o Picassso.

Τον 12ο αιώνα, οι Κινέζοι έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια, με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα, δημιουργούσαν χάρτινα λαμπιόνια, διακοσμητικά κουτιά και άλλα αντικείμενα. Ο κινέζικος ενθουσιασμός με το χαρτί καθώς και το πρωτάθλημα στη διαχείριση ψαλιδιού έχουν όπως φαίνεται τις ρίζες τους στην Ανατολική Σιβηρία, όπου με «χαρτοστολισμένες» μορφές καθώς και με στολίδια διακοσμούσαν τους τάφους των ντόπιων. Το έθιμο αυτό επεκτείνεται σε χρόνο πριν από την γέννηση του Χριστού.

Ωστόσο η γέννηση του decoupage αυτού που γνωρίζουμε και στην πρακτική σήμερα σχετίζεται με τον XVII αιώνα. Τότε έγιναν δημοφιλή τα έπιπλα που προέρχονταν από τη μακρινή ανατολή, με τελικό φινίρισμα από βουλοκέρι.

Η Ευρώπη ξετρελάθηκε με τα φινιρισμένα με βουλοκέρι αντικείμενα, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες παραγωγής των κατασκευαστών στην απόμακρη ανατολή. Επωφελούμενοι της τεράστιας ζήτησης, οι βιοτέχνες της Βενετίας άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta – απομίμηση λάκας.

Οι βιοτέχνες άρχισαν να δέχονται μαθητές, που ασχολούνταν με το χρωματισμό αντιγράφων έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής. Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα καθώς και διάφορα μικροπράγματα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν από την Κίνα και την Ιαπωνία.

To Shabby Chic To Shabby Chic είναι ένα στυλ διακόσμησης που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία. Συνίσταται στο να βρίσκει κανείς γοητεία σε παλαιά, φθαρμένα, ξύλινα, μεταλλικά ή υφασμάτινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η βασική προϋπόθεση του shabby chic είναι η απόδοση καλαίσθητου εφέ σε φθαρμένα ή παλαιωμένα αντικείμενα ή έπιπλα. Τα ξεθωριασμένα παστέλ χρώματα και η απαραίτητη απλότητα είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το shabby chic στυλ.

Το shabby chic απευθύνεται σε άτομα που θα χαρακτηρίζαμε πιο πολύ «στυλάτα» παρά μοντέρνα, που το στυλ τους δε στηρίζεται στις καινοτομίες.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View