Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση αλληλεγγύης στους Κούρδους της Συρίας απόψε από το «Κοινοτικόν»

Πάτρα: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση αλληλεγγύης...

Στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης

Στις 27 Ιανουαρίου 2015, ύστερα από μήνες φονικών μαχών και ηρωικής αντίστασης, οι Κούρδοι μαχητές και μαχήτριες ανέτρεψαν τις θέσεις των επιτιθέμενων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και τους εκδίωξαν· αρχικά από την πόλη του Κομπάνι στα τουρκο-συριακά σύνορα και στη συνέχεια από όλη την επαρχία Κομπάνι της Συρίας.

Η πόλη του Κομπάνι έχει μετατραπεί σε ένα σωρό ερειπίων. Το 80% των κτηρίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, δεν υπάρχει ρεύμα και νερό καθώς οι υποδομές καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές,  ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι νάρκες και εκρηκτικά.

Η Τουρκία -αφού αρχικά πρόσφερε βοήθεια στους τζιχαντιστές για να κάμψουν την Κουρδική αντίσταση- συνεχίζει σήμερα να παρεμποδίζει τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου από τα σύνορά της τη στιγμή που, εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες (από τους οποίους 200 χιλιάδες βρίσκονται στην Τουρκία όπου ζουν σε καταυλισμούς και σε αφόρητες συνθήκες) δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες του Κομπάνι δίνουν τώρα μια ακόμα μεγάλη μάχη, αυτήν της ανοικοδόμησης, της επιστροφής των προσφύγων και εν τέλει της ίδιας τους της αυτοδιοίκησης και ανεξαρτησίας. Σε αυτήν τη μάχη χρειάζονται την αρωγή και την αλληλεγγύη των άλλων λαών και ιδιαίτερα των Ελλήνων. Είναι φανερό ότι μέσα από τα ερείπια του Κομπάνι  ξεπροβάλλει ένα νέο Κουρδιστάν εξέλιξη η οποία ανατρέπει πολλά από τα επεκτατικά σχέδια τόσο του νέο-οθωμανισμού όσο και του τζιχαντισμού, προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το «Κοινοτικόν» και πολίτες της Πάτρας διοργανώνουμε εκδήλωση αλληλεγγύης στους Κούρδους της Συρίας έχοντας στο μυαλό μας τα λόγια του Κούρδου διοικητή του απελευθερωμένου Κομπάνι: «η αντίσταση και η νίκη στο Κομπάνι ήταν μια νίκη για όλη την ανθρωπότητα και θα μείνει ως τέτοια στην Ιστορία. Μπροστά στη βαρβαρότητα του ISIS, το Κομπάνι υπερασπίστηκε όλη την ανθρωπότητα. Τώρα είναι η σειρά της ανθρωπότητας και της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν το Κομπάνι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε Παρασκευή 24 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλ. Γεωργίου, Πάτρα) με θέμα: Από τα ερείπια του Κομπάνι ξεπροβάλλει ένα νέο Κουρδιστάν: η Κουρδική αντίσταση, οι γεωπολιτικές παράμετροι και η ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη.

Θα μιλήσουν οι:

-Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης στην Ελλάδα

-Θανάσης Τζιούμπας, μέλος της Αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κομπάνι

-Θεόδωρος Ντρίνιας, δημοτικός σύμβουλος δημοτικής κίνησης «Κοινοτικόν»

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις