Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Οι διαδρομές των μεταναστών, οι αντιδράσεις των φορέων και οι περίπου 300 που περιμένουν να περάσουν από Πάτρα απέναντι

Δυτική Ελλάδα: Οι διαδρομές των μεταναστ...

Επιφυλακτικοί οι φορείς για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας

Με επιφυλακτικότητα έκαναν δεκτό οι αιρετοί φορείς, Δήμος και Περιφέρεια, το σχέδιο της κυβέρνησης για ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Πάτρα, στο πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι περιφερειάρχες με τους υπουργούς Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ξεκαθάρισε ότι η περιοχή δεν διαθέτει τέτοιου είδους δομές και πως η περιοχή έχουν βιώσει σε ακραία μορφή το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή της Πάτρας, με ανακοίνωσή της έχει ζητήσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που μένουν στην περιοχή. Δημοτικές πηγές ανέφεραν στο thebest.gr, ότι αφενός από την κυβέρνηση δεν τους έχει ζητηθεί να υποδείξουν χώρο ή χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες, αφετέρου λέγουν πως ο Δήμος δεν διαθέτει τέτοιους χώρους.

Η στάση των αιρετών δεν προκαλεί εντύπωση καθώς, από τη δεκαετία του ’90, οπότε και το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία, κάθε προσπάθεια δημιουργίας χώρου υποδοχής και φιλοξενία μεταναστών στην περιοχή, έχει συναντήσει τις οξύτατες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (Ακτή Δυμαίων, Ρηγανόκαμπος, Δρέπανο).

Ωστόσο, το θέμα επανέρχεται καθώς η Ελλάδα δέχεται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, κυρίως από τους πρόσφυγες στη Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του αν. υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, σύμφωνα με την οποία αυτή την στιγμή στα τουρκικά παράλια βρίσκονται δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, τα οποία αν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, τότε η Ελλάδα θα δεχτεί πιέσεις.

Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στο Λιμενικό, που έχει αναλάβει το βάρος αντιμετώπισης του ζητήματος στα παράλια με την Τουρκία, ενώ και ο κεντρικός λιμενάρχης Τρύφωνας Κοροντζής, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα, που ο καιρός καλυτερεύει και ευνοεί τη διαμονή στο ύπαιθρο, πολλοί μετανάστες θα έρθουν από την Αθήνα στην Πάτρα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου δια θαλάσσης στην κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο νέο λιμάνι της Πάτρας, λειτουργούν ως τώρα αποτρεπτικά για τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα.

Γνωρίζοντας λοιπόν οι διωκτικές αρχές, πως είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλων των ακτών, έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στο οδικό δίκτυο.

H Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων.

Όσον αφορά το λιμάνι της Πάτρας, είναι συνεχείς οι έλεγχοι για τον εντοπισμό διακινητών που επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τροχόσπιτα. Εκτός λοιπόν από τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Ασφάλεια Πατρών στο λιμάνι, άνδρες του λιμενικού κάνουν συνεχείς ελέγχους σε φορτηγά, προκειμένου να εντοπίσουν οχήματα που μεταφέρουν μετανάστες κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί 36 διακινητές, 107 μετανάστες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και 61 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν σε κάποιο πλοίο της γραμμής προς Ιταλία, κρυμμένοι σε κάποιο όχημα.

Σήμερα στην Πάτρα, εκτιμάται από τις Αρχές, ότι βρίσκονται περί τους 300 πρόσφυγες που ελπίζουν να περάσουν στην Ιταλία μέσω του λιμανιού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις