Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συγκλονιστική και επίκαιρη η παράσταση "Manifesto 2083" με τον Δ. Αλεξανδρή στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" - Επαναλαμβάνεται απόψε

Συγκλονιστική και επίκαιρη η παράσταση &...

Την παράσταση παρακολούθησε και ο Θοδωρής Αμπαζής

Πραγματικά καθ’όλα επίκαιρη και με συγκλονιστικά μηνύματα για τα περί σύγκρουσης των πολιτισμών, την πρωτοφανή άνοδο της ξενοφοβίας και του ακραίου εθνικισμού και την πιθανή μετατροπή στο μέλλον της Ευρώπης σε «Eurasia», σύμφωνα και με εξώφυλλο του έγκυρου περιοδικού The Economist, είναι η ιδιαίτερη θεατρική παράσταση «Manifesto 2083» που μετέφερε και παρουσίασε την Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 το βράδυ στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων της Πάτρας ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής και η σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαρίλλη Μαστραντώνη.

Η περίπου 80 λεπτών παράσταση του θεάτρου «Σημείο» της Αθήνας που ήρθε στην Πάτρα μετά από πρόσκληση – μετάκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρή Αμπαζή (η παραίτηση του οποίου έγινε τελικά αποδεκτή στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου) θα επαναληφθεί απόψε Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στις 21.30 στη σκηνή του «Απόλλωνα».

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής γνώριμος στους Πατρινούς τόσο από την συμμετοχή του στο «Λόγω Τιμής» όσο και στην παράσταση «Ηλέκτρα» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που είχε πάει και στην Επίδαυρο το 2003, ήταν ο μοναδικός ηθοποιός επί σκηνής και πραγματικά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς είχε «βουτήξει» βαθιά μέσα στο ρόλο του Νορβηγού Anders Behring Breivik, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 συγκλόνισε την Ευρωπαική και παγκόσμια κοινή γνώμη με την ψυχρή εγκληματική του ενέργεια στο νησί της Ουτόγια αλλά και στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο αφήνοντας πίσω του πάνω από 70 νεκρούς και σοκαρισμένη την κοινωνία διεθνώς.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr η σκηνοθέτιδα Μαρίλλη Μαστραντώνη που επιμελήθηκε και την δραματουργική απόδοση του κειμένου του Christian Lollike (το έργο που έχει παιχθεί και χειροκροτηθεί σε Δανία και άλλες χώρες ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη από την Μ. Μαστραντώνη και τον Δημήτρη Αλεξανδρή), ήταν τέτοιο το σοκ στην Νορβηγία που δεν υπάρχει περίπτωση παρότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι διαφορετικό στην Σκανδιναβία, να βγει κάποια στιγμή από την φυλακή. Εξάλλου ο Μπρέιβιγκ δήλωσε αμετανόητος και όπως ακούσαμε στο έργο, η «λογική» του ήταν η σύγκρουση Ισλάμ και Χριστιανισμού και ότι δεν άντεχε την άκρατη μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα και το ότι έως το 2083 θα έχει ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις η εξαφάνιση της Ευρώπης όπως την ξέραμε και η «ισλαμοποίηση» της.

Μας άρεσε το πρωτότυπο ξεκίνημα της παράστασης, με το κοινό όρθιο στο φουαγιέ του θεάτρου, δυνατή Σκανδιναβική ροκ μουσική να ακούγεται και τον Δημήτρη Αλεξανδρή να περπατά ανάμεσα μας για λίγα λεπτά με το πρόσωπο σκεπτικό και το βλέμμα κάπως ανέκφραστο.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής αποδεικνύει το ταλέντο του στην παράσταση αυτή. Παίζει συνδυάζοντας θεατρική μέθοδο, συναίσθημα, χρησιμοποιώντας και το σώμα του ενώ σε μία σκηνή φτάνει μέχρι και να χορέψει υπό τους ήχους του Φρανκ Σινάτρα.

Επίσης είναι συγκλονιστική η «αυτοαναφορικότητα» του ηθοποιού όπως στη σκηνή που λέει «η Μαρί Λεπέν πήρε 18% στην Γαλλία, τ’ ακούς Δημήτρη Αλεξανδρή και στην Ελλάδα…».

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη που εμφανίζεται και στην παράσταση μέσα από video wall ως δημοσιογράφος ειδήσεων, ετοιμάζει ήδη ένα νέο πολυεθνικό θεατρικό πρότζεκτ σε συνεργασία με Αυστραλία, Βερολίνο, κ.α.

Την Δευτέρα το βράδυ παρακολούθησαν την παράσταση τόσο ο Θοδωρής Αμπαζής όσο και το μέλος του ΔΣ του θεάτρου Μαριάννα Σταματιάδου, η Βάγια Ζεππάτου, καλλιτεχνική υπεύθυνη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, ο τέως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Νίκος Κωστόπουλος, στελέχη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέας Τερζής, κ.α.

Επιμέλεια – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture