Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

H Eλληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών της χώρας- Το παράδειγμα της ELPEN

H Eλληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να κ...

Το παράδειγμα της ELPEN είναι χαρακτηριστικό

Σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, η ετήσια συνεισφορά της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται στα 2,8 δις ευρώ, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.

Το παράδειγμα της ELPEN είναι χαρακτηριστικό: Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η ELPEN αναδεικνύεται ως η πρωτοπόρος Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία σε πωλήσεις στην ελληνική εξωνοσοκομειακή αγορά ανάμεσα στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Σήμερα, κατατάσσεται στη 6η θέση σε μια αγορά με 400 και πλέον φαρμακευτικές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές.

Οι 27 παραγωγικές μονάδες, το 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου και το 100% των νέων επενδύσεων δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες... Το πλαίσιο του αναπτυξιακού μοντέλου που θα πρέπει να υιοθετήσει εφεξής η χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει -και μάλιστα σε περίοπτη θέση- την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που με την σειρά της μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διατυπώνει την πρότασή της για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, με το οποίο δεσμεύεται για τα εξής:

· Για τη δυνατότητά της να καλύψει το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το  50% της νοσοκομειακής με αξιόπιστα, επώνυμα και οικονομικά φάρμακα.

· Για νέες άμεσες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και τεχνογνωσία.

· Για ενίσχυση της απασχόλησης με τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει ένα σύνολο συγκεκριμένων δράσεων με έμφαση στα παρακάτω:

1. Αναπροσαρμογή  της Φαρμακευτικής Δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα σύμφωνα με τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες του πληθυσμού και με ελάχιστη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

2. Έμφαση στον έλεγχο της κατανάλωσης και της συνταγογράφησης μέσω θεσμοθέτησης μέτρων για την προσφορά και την ζήτηση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό, θα επέλθει άμεση  μείωση στα δυσβάστακτα Clawback και Rebate που απειλούν τη βιωσιμότητα των εγχώριων  παραγωγικών μονάδων φαρμάκων.

3. Έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω εξορθολογισμού της χρήσης των  φαρμάκων και όχι μέσω άδικων και εξοντωτικών μειώσεων στις τιμές  των οικονομικών φαρμάκων.

4. Θέσπιση ενός ορθολογικού πλαισίου προμηθειών φαρμάκων για τα Νοσοκομεία στη θέση της σημερινής διαδικασίας που οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις

5. Εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής Γενοσήμων με βασικό άξονα την τροποποίηση του  της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία μέσω χορήγησης των απαραίτητων κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για την επιλογή Ελληνικού επώνυμου φαρμάκου.

6. Εκσυγχρονισμός και  ενίσχυση του υποστελεχωμένου ΕΟΦ, με στόχο την αντιμετώπιση της παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού που παρατηρείται σήμερα στην αδειοδότηση Ελληνικών και ξένων γενοσήμων φαρμάκων με σοβαρές συνέπειες σε βάρος της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπέρ των μεγαλοεισαγωγέων γενοσήμων.

Το λαμπρό παράδειγμα της δικής μας ELPEN

Το 2015 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της ΕLPEN,  κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, ξεκίνησε τη δημιουργία της πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας   ΕLPEN.

Το ανήσυχο πνεύμα του φαρμακοποιού από τον Έβρο, κ.Δ. Πενταφράγκα, τον οδήγησε στη δημιουργία μιας «Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών»,  η οποία έμελλε να αποτελέσει μια επάξια εκπροσώπηση του Ελληνικού Φαρμάκου στο εξωτερικό. Με περιορισμένους πόρους και πολλά όνειρα, έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων, προσφέροντας σημαντικό έργο στην εθνική οικονομία, την ιατροφαρμακευτική κοινότητα και τον άνθρωπο.

Εδώ και 50 χρόνια, η  ELPEN επενδύει σταθερά στην έρευνα, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμα φάρμακα υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας. Η δημιουργία του μεγαλύτερου Eρευνητικού και Πειραματικού εργαστηρίου της χώρας προωθεί με υποδειγματικό τρόπο τη δημιουργική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ και δεκαεννιά χρόνια το «Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο» της ELPEN έχει υλοποιήσει περισσότερα από 200 ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και περισσότερα από 650 Ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια. Σπουδαίος καρπός των ερευνητικών προσπαθειών της ELPEN αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler, μια εφεύρεση του προέδρου και ιδρυτή της, κ.Δ.Πενταφράγκα,   η οποία έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.

Συγχρόνως, η ELPEN δραστηριοποιείται ενεργά σε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανά την Ελλάδα (με έμφαση στην ακριτική χώρα) αλλά και εξωτερικό (π.χ. ιεραποστολή Congo). Το πρόγραμμα ΕΚΕ της ELPEN στηρίζει πέντε άξονες: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Αθλητισμός και Φιλανθρωπία, με αντίστοιχες δράσεις υπέρ αθλητών, κοινωφελών οργανισμών, κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, πολιτιστικών/περιβαλλοντικών συλλόγων της περιφέρειας, άπορων αριστούχων και παιδιών πολυτέκνων οικογενειών.

Η ανάπτυξη νέων προϊόντων και αγορών αποτελούσε ανέκαθεν στρατηγικό  στόχο της ELPEN. Σήμερα έχει εξαγωγική δραστηριότητα 30 σκευασμάτων υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως. Παράλληλα, με τη συνεχή ανάπτυξη προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τον ανθρωποκεντρικό τρόπο λειτουργίας της, η ELPEN προωθεί το όραμα του ιδρυτή της, που δεν είναι άλλο από τη διαρκή προσφορά στον συνάνθρωπο

Πηγή: www.iatropedia.gr (Ρεπορτάζ: Μαρία Τσιλιμιγκάκη)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being