Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

5 επιστημονικοί λόγοι που επιβεβαιώνουν ότι οι φίλοι μας επηρεάζουν

5 επιστημονικοί λόγοι που επιβεβαιώνουν ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα άτομα που μας περιβάλλουν

«Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», λέει ένα παλιό γνωμικό και όχι άδικα, αφού οι φίλοι μας επηρεάζουν πολύ τον τρόπο που νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Ακολουθούν 5 λόγοι που δείχνουν γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα άτομα που μας περιβάλλουν.

 

1. Οι φίλοι που έχουν ισχυρή θέληση, αυξάνουν τον αυτοέλεγχό μας. Εάν έχετε πρόβλημα να αντισταθείτε στους πειρασμούς που σας περιβάλλουν, μία ομάδα από ανθρώπους που έχουν αυτοπειθαρχία θα σας βοηθήσουν. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science αναφέρει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοέλεγχο, συχνά αναζητούν άλλους ανθρώπους για να ενισχύσουν τη θέλησή τους.

 

Εφόσον ο αυτοέλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για να καταφέρει κανείς να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του, κάνοντας φίλους με ισχυρή θέληση μπορεί να είναι το μυστικό της επιτυχίας. Είτε μπαίνετε στον πειρασμό να μην πάτε σε μία προπόνηση, είτε να ξοδέψετε όλες σας τις οικονομίες, περνώντας χρόνο με έναν φίλο που είναι πιο πειθαρχημένος θα αυξήσει το κίνητρό σας για να διατηρήσετε αυτές τις καλές συνήθειες.

 

2. Λιγότεροι φίλοι σημαίνουν και μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο. Οι άνθρωποι που έχουν λίγες κοινωνικές συναναστροφές, είναι πιο πιθανό να ριψοκινδυνεύουν όσον αφορά τα χρήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 στο Journal of Consumer Research. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι ή έχουν υποστεί απόρριψη, είναι πιο πιθανό να πάρουν οικονομικά ρίσκα.

 

Είτε αντιμετωπίζετε έναν πρόσφατο χωρισμό, διαφωνία με την οικογένεια ή αποτυχία σε μία επιχειρηματική ενέργεια, να έχετε υπόψιν σας ότι τα συναισθήματά σας μπορούν να επηρεάσουν και το πορτοφόλι σας. Τα συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα αυξάνουν τις πιθανότητες να συμπεριφερθεί κάποιος απερίσκεπτα, κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό.

 

3. Οι πολλοί «φίλοι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν το άγχος. Όσον αφορά το Facebook, ίσως το «όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο» μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση. Μελέτη που έγινε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπιστώνει ότι οι πολλοί φίλοι στο Facebook ισοδυναμούν με μεγαλύτερο άγχος. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις πολλές κοινωνικές επαφές με αυξημένο άγχος.

 

Η αύξηση του άγχους προέρχεται από την επιθυμία των ανθρώπων να παρουσιάσουν μία εκδοχή του εαυτού τους που είναι αποδεκτή από όλες τους τις επαφές. Μπορεί οι γνωστοί σας από το πανεπιστήμιο να αρέσκονται στο να συζητούν δημόσια για το σαββατοκύριακο που πέρασαν στο Λας Βέγκας, οι γονείς σας και οι συνάδελφοί σας μπορεί να μην εντυπωσιάζονται και τόσο από αυτές τις ιστορίες, οπότε προτού διευρύνετε τον κύκλο σας, σκεφτείτε ότι να έχετε τόσους φίλους μπορεί να έχει και τα αρνητικά του.

 

4. Οι κοντινοί φίλοι μπορεί να είναι το μυστικό της μακροζωίας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2005, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν πολύ κοντινούς και έμπιστους φίλους είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο. Έπειτα από έρευνα που κράτησε 10 χρόνια και συμμετείχαν 1.500 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγάλο δίκτυο από φίλους έζησαν περισσότερο σε ποσοστό 22%.

 

Άλλες έρευνες που έχουν εξετάσει τα οφέλη της φιλίας έχουν δείξει ότι οι φίλοι μειώνουν το κίνδυνο ασθένειας, μειώνοντας την πίεση, τους παλμούς της καρδιάς και την χοληστερόλη. Οπότε, αν και πολλές φορές μπορεί να νιώθετε ότι οι φίλοι είναι μπελάς, το να έχει κανείς φίλους μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

 

5. Οι φίλοι επηρεάζουν τις επιλογές μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014, διαπίστωσε ότι ο δεσμός που έχουν οι φίλοι μεταξύ τους προσφέρουν ηθική υποστήριξη σε κάποιον για να αντισταθεί στους πειρασμούς. Παρ' ολ' αυτά, πολλές φορές οι φίλοι παρασύρουν ο ένας τον άλλον. Οι ερευνητές έδειξαν ότι όσον αφορά την αντίσταση στους πειρασμούς, όπως η κατανάλωση σοκολάτας, είναι πιο πιθανό να παρασύρουν ο ένας τον άλλον.

 

Είναι πιθανό να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε όπως οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν. Εάν διαλέξετε ανθρώπους που κάνουν ατυχείς επιλογές, θα σας παρασύρουν, αλλά εάν διαλέξετε φίλους που σας εμπνέουν και σας προκαλούν να γίνετε καλύτεροι, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε τους στόχους σας.

πηγή:huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις