Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Ο Φίλιππος Νικολάου για τον Γιώργο Ζαμπέτα - "Μου έμαθε την ερμηνεία, το σέβεσθαι, μετέχειν και δημιουργείν"

Πάτρα - Ο Φίλιππος Νικολάου για τον Γιώρ...

Την Κυριακή στις 8 το βράδυ η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών

Εκατόν είκοσι παιδιά, από τα οποία τα 60 θα παίξουν μπουζούκι και κιθάρα, 30 παιδιά χορωδία και 20 ακόμη που θα συμμετέχουν στο κομμάτι της δραματοποίησης της ζωής του Γιώργου Ζαμπέτα και αποσπασμάτων από ταινίες όπου είχε εμφανιστεί καθώς και 4 ερμηνευτές με επικεφαλής τον σπουδαίο και αγαπητό ερμηνευτή, από τους κυριότερους και πλέον επιτυχημένους της δεκαετίας του ’70 και του ’80, τον Φίλιππο Νικολάου, θα λάβουν μέρος στην μεγάλη συναυλία – παράσταση, αφιέρωμα στον συνθέτη και σολίστ του μπουζουκιού Γ. Ζαμπέτα που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στις 20.00.

Ήδη όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το ηλιόλουστο μεσημέρι της Παρασκευής 17/4/2015 στον «Φάρο», τα εισιτήρια για την συναυλία με τίτλο «Μπουζούκι αγάπη μου» που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο έχουν εξαντληθεί.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο Πατρινός μαέστρος της συναυλίας, Θοδωρής Γεωργόπουλος που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και διευθύνει την Λαική Συμφωνική Ορχήστρα Εν-χορδώ, σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος και αναμένεται να παρακολουθήσει τη συναυλία, υπήρξε η δέσμευση να δοθεί βήμα και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο το καλοκαίρι ώστε να παρουσιαστεί κι εκεί η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Γιώργου Ζαμπέτα (1925-1992).

Για το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το Πατρινό κοινό, έχει ενημερωθεί και η κόρη του αξέχαστου συνθέτη, Κατερίνα Ζαμπέτα, η οποία και εξέφρασε την χαρά και θαυμασμό της για την ενέργεια αυτή, να στηθεί όλη αυτή η παράσταση.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργόπουλος, η Κατερίνα Ζαμπέτα εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Πάτρα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που έχει. Για την συμμετοχή του Φίλιππου Νικολάου στην συναυλία η Κατερίνα Ζαμπέτα είπε πως «η θέση του Φίλιππου Νικολάου είναι με τα τραγούδια του πατέρα της».

Πάντως όπως είπε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος που θα παρουσιάσει την βραδιά, αναμένεται να έρθει σίγουρα τόσο ο χορευτής Γιώργος Σαγιάς που είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Ζαμπέτα και έχει την σχολή Gene Kelly στην Αθήνα όσο και ο Κώστας Παπασπήλιος, βιογράφος του Ζαμπέτα, ο οποίος έχει γράψει και για άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Τώνης Μαρούδας, η Τζένη Βάνου, ο Αττίκ, κ.α.

Η συνέντευξη Τύπου άρχισε μισή ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη, γεγονός που οφειλόταν στον καθυστερημένο ερχομό του κυρίου Φίλιππου Νικολάου που όμως ήταν δικαιολογημένος και είχε να κάνει όπως μας είπε,  με τα έργα στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών και τα κολονάκια που πλέον έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος όλης της οδού.

Ευγενής και αρχοντικός ο γεννημένος στον Πειραιά Φίλιππος Νικολάου, ο οποίος αξίζει να ειπωθεί πως λαμβάνει μέρος στην συναυλία αφιλοκερδώς, τόνισε προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης την ιδιαίτερη συγκίνηση του που θα τραγουδήσει στη συναυλία – αφιέρωμα στον Ζαμπέτα καθώς το πρώτο του επαγγελματικό βήμα στον χώρο του τραγουδιού το έκανε ως μέλος της ορχήστρας του Γιώργου Ζαμπέτα για 2 χρόνια.

«Έμαθα κοντά του για τον τρόπο εκτέλεσης ενός τραγουδιού, την ερμηνεία του, το σέβεσθαι, το μετέχειν και δημιουργείν. Ήταν ένας δραματοποιός του τραγουδιού που είχε συλλάβει τον παλμό της εποχής του ’60 και του ‘70 μετουσιώνοντας παράλληλα την μουσική και τα τραγούδια του σε θεατρική πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου προσθέτοντας πως η συναυλία αυτή θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Πάτρα, μία πόλη με υψηλό αισθητικό επίπεδο και ένα κοινό ιδιαίτερης ευαισθησίας και γνώσης.

Επόμενο ήταν ο Φίλιππος Νικολάου να ρωτηθεί για τις παλιότερες εμφανίσεις που είχε κάνει στην Πάτρα. Θυμήθηκε πως η τελευταία φορά ήταν πριν από πολλά χρόνια στην δεκαετία του ’80, σε κέντρο στην περιοχή «Αστυνομικά» κοντά στην Εγλυκάδα (εννοώντας την «Παγόδα» και μάλλον το παλιό Χάραμα).

Αναφέρθηκε και στην μουσική παράσταση «Θα περάσει κι αυτό» στο Μπάντμιντον όπου συμμετείχε μετά από πρόταση του Γιώργου Κατσαρού, ένα έργο όπου προσωποποιήθηκε η έννοια της επιθεώρησης της περιόδου της επταετίας της Δικτατορίας έως τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Έτυχε να είμαι καλλιτεχνικά κέντρο αναφοράς εκείνη την περίοδο και αυτό ήταν όλο, μου ζητήθηκε να λάβω μέρος. Ήταν μία ωραία δουλειά των Φωκά Ευαγγελινού, Γιώργου Κατσαρού και Άγγελου Πυριόχου που παίχθηκε για πάνω από 2 μήνες στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Θεσσαλονίκη. Έδειχνε και πως ήταν παλιά η επιθεώρηση, η οποία σήμερα έχει αλλάξει», ανέφερε ο κ. Νικολάου. Δεν παρέλειψε να τονίσει και τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει και με την είσοδο της τεχνολογίας, για το ότι ανεβάζουν πολλοί τα τραγούδια τους στο youtube και όχι μέσω των δισκογραφικών εταιρειών όπως παλιά και πως ο μόνος τρόπος σχεδόν πια για να αγοράσεις ένα προιόν είναι μέσω μίας εφημερίδας. Μας είπε πως έχει στα σκαριά κάποια νέα τραγούδια που θα βγουν σύντομα σε cd και θα κυκλοφορήσουν μέσω εφημερίδας.

Επιστρέφοντας στα της συναυλίας ο μαέστρος Θόδωρος Γεωργόπουλος ανέφερε πως η όλη βραδιά γίνεται χωρίς χορηγός, με την χρηματική συμβολή του ιδίου και των γονέων των παιδιών, πως η συναυλία προβλέπεται μεγαλειώδης (μόνο τα μπουζούκια θα είναι κοντά 60 θυμίζοντας την ανωτάτη ζαμπετική του αξέχαστου δημιουργού) ενώ θα συμμετέχει και βυζαντινή παιδική χορωδίας της Ανδριάνας Τσαγκάρη, και 20 παιδιά από το Θεατρικό εργαστήρι Κέντρο Γλώσσας και Πολιτισμού της Κατερίνας Μιχαλοπούλου που θα πλαισιώσουν δραματουργικά την συναυλία  με 6 σκηνές, οι τέσσερις από τις οποίες με τραγούδια του Ζαμπέτα από ταινίες και οι άλλες 2 με κομμάτια από τη ζωή του Ζαμπέτα.

Ακόμη λαμβάνουν μέρος και τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου «Καρατζάδες» (υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι η Βασιλική Σιβρίκα και ο Νίκος Κοτσόκολος που παρέστη στην συνέντευξη Τύπου). Όπως είπε ο κ. Κοτσόκολος, "επιλέξαμε 15 νεαρά παιδιά – χορευτές υψηλού επιπέδου που θα χορέψουν χασάπικα, κ.α. που είναι κυρίως από τις περιοχές Καλλιθέα και Νεάπολη".

Η Κατερίνα Μιχαλοπούλου υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και ευκαιρία για τα παιδιά που θα λάβουν μέρος σε αυτή την συναυλία ενώ ο σκηνογράφος Θάνος Μπαλαφούτης αποκάλυψε πως το σκηνικό θα είναι σαν μία μεγάλη πλατεία που θα μας πάει σε άλλες εποχές.

Εκτός από τον Φίλιππο Νικολάου στη συναυλία θα τραγουδήσουν και τρεις ακόμη ερμηνευτές. Ο λόγος για την Διονυσία Καρόκη που το 1998 μας είχε εκπροσωπήσει στην Γιουροβίζιον με το κομμάτι «Μία Κρυφή Ευαισθησία», τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Σπύρο Βέρρα, οι οποίοι θα τραγουδήσουν στο α’ μέρος. Η Διονυσία Καρόκη είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμμετέχει σε αυτήν την υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της Πάτρας, καλωσόρισε τον εξαιρετικό ερμηνευτή Φίλιππο Νικολάου, όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ ζήτησε από τον κόσμο να υποστηρίξει την παράσταση. Η Διονυσία Καρόκη εκτός από ερμηνεύτρια είναι και καθηγήτρια φωνητικής.

Τα εικαστικά (σκίτσα και εξώφυλλο) του προγράμματος έχει κάνει η Κανέλλα Στασινοπούλου ενώ ενδυματολόγος είναι η Ειρήνη Μπαλλή.

Την οργάνωση της παραγωγής και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Ρηγόπουλος που όπως είπε, «στο πρόσωπο του Φίλιππου Νικολάου συμπυκνώνεται η έννοια καλλιτέχνης».

Ανάμεσα στα τραγούδια που θα πει ο Φίλιππος Νικολάου θα είναι «Τα Δειλινά», το «Μάλιστα Κύριε», το «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», τα «Χίλια Περιστέρια», κ.α.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι Θ. Γεωργόπουλος, Φίλιππος Νικολάου και Θάνος Μπαλαφούτης.

Οι Θ. Γεωργόπουλος, Φίλιππος Νικολάου κα...

Οι Θ. Γεωργόπουλος, Φίλιππος Νικολάου και Θάνος Μπαλαφούτης.

Όλοι οι συντελεστές της μουσικής παράστασης στη συν. Τύπου στον "Φάρο".

Όλοι οι συντελεστές της μουσικής παράστα...

Όλοι οι συντελεστές της μουσικής παράστασης στη συν. Τύπου στον "Φάρο".

Ο Φίλιππος Νικολάου με τον συντάκτη του thebest.gr Tάκη Μαρτάτο και την δημοσιογράφο του Ιonian Channel, Bίκυ Δρακούλη.

Ο Φίλιππος Νικολάου με τον συντάκτη του ...

Ο Φίλιππος Νικολάου με τον συντάκτη του thebest.gr Tάκη Μαρτάτο και την δημοσιογράφο του Ιonian Channel, Bίκυ Δρακούλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture