Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

Πάτρα: Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την κατ...

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου ετοιμάζει την Κυριακή στις 10.30 το πρωί το ΠΑΜΕ για την κατοχύρωση της Κυριάτικης αργίας.Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας του Νομού Αχαϊας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο την πλήρη απελευθέρωση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.

Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου. Ο υπουργός κύριος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στις 26 Φλεβάρη 2015 στο Υπουργείο Ανάπτυξης έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις μέρες που τελικά θα καταληχτούν (ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για 5 μέρες, άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 7 μέρες), παρά τις αντίθετες προεκλογικές της υποσχέσεις. Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ζήτημα ότι με ευθύνη των δήμων μπορεί να διευρυνθούν οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, καλώντας και τους διάφορους εμπορικούς συλλόγους να συναποφασίσουν μαζί με τους δήμους.

Καμιά κυβέρνηση ό,τι πρόσημο και αν έχει δε μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αλλάζει, δε γίνεται πιο ανθρώπινο μέσω των εναλλαγών στις κυβερνήσεις. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι ο σημερινός μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουν αυτά που έχασαν, για να βάλουν μπρος για τις διεκδικήσεις τους που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του Εμπορίου, βάζει στο στόχαστρο τον ελεύθερο χρόνο μας, το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός μας για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και μας εξαντλεί σωματικά και ψυχικά.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στο Εμπόριο, αλλά όλων των εργαζόμενων, γιατί ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Στις 5 Απρίλη 2015, μια από τις 7 Κυριακές που προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, στηρίζουμε τη δίκαιη απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Αχαΐας, που διοργανώνεται με αίτημα την κατάργηση του νόμου  που επιτρέπει στα μαγαζιά να είναι ανοικτά την Κυριακή, διεκδικούμε με νέο νόμο  την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και συμμετέχουμε  μαζικά μαζί με το ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις