Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τετρακόσια χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα της Ελένης Νικολοπούλου – Μαρινάκη εκτίθενται στην "Ποικίλη Στοά"

Τετρακόσια χειροποίητα κεραμικά κοσμήματ...

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο και θα συνεχιστεί έως και τουλάχιστον την Κυριακή των Βαίων

Το περασμένο Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 ξεκίνησε η έκθεση εικαστικού κεραμικού κοσμήματος της Πατρινής δημιουργού Ελένης Νικολοπούλου – Μαρινάκη στον χώρο του art café της Ποικίλης Στοάς στην οδό Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης.

Πρόκειται για την 1η ατομική έκθεση της κυρίας Μαρινάκη που ήδη έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις ενώ και η επισκεψιμότητα μέχρι στιγμής είναι μεγάλη. Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στο thebest.gr, «μου αρέσει που η έκθεση μου αυτή γίνεται σε ένα χώρο με έντονο τον παλμό της πόλης και όχι σε ένα χώρο όπου θα κυριαρχούσε η απόσταση της γκαλερί. Με γοητεύει και με εκφράζει το γεγονός ότι μπορεί ο άλλος να έρθει χαλαρά για τον καφέ ή το ποτό του και παράλληλα να δει και την έκθεση και να επιλέξει κάτι αυθόρμητα να αγοράσει να φορέσει χωρίς να του το επιβάλλεις».

Η έκθεση που θα λειτουργεί έως τουλάχιστον την Κυριακή των Βαίων 5 Απριλίου 2015 (το πιθανότερο είναι να πάρει και παράταση), καθημερινά 10.30 το πρωί με 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα 18.00 -22.00, περιλαμβάνει περίτεχνες, χειροποίητες δημιουργίες Ceramis-handmade, της Ελένης Νικολοπούλου - Μαρινάκη και ιδίως κοσμήματα εικαστικής αντίληψης που έχουν για βάση τους τον πηλό.

Όπως μας εξήγησε η ίδια η Ελένη Μαρινάκη, στην έκθεση παρουσιάζει περίπου 400 δημιουργίες της, οι οποίες και μπορούν να φορεθούν όπως  δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κρεμαστά μενταγιόν του λαιμού, κ.α., τα οποία είναι χειροποίητα και μοναδικά και διαφορετικά το καθένα.

«Ο/Η επισκέπτης/πτρια που θα πάρει κάτι από την έκθεση θα έχει την χαρά ότι είναι κάτι το μοναδικό. Πρόκειται για χειροποίητες κατασκευές από διάφορα είδη πηλού, πορσελάνη, μαύρο πηλό, πηλό ψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας, κ.α. Υπάρχουν κομμάτια όπου έχω χρησιμοποιήσει βαμμένη πορσελάνη απ’ όπου βγαίνει ένα υπέροχο μπλε χρώμα.

Ακόμα κάποια κομμάτια είναι σαν εγχάρακτα μικρά γλυπτά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στήνοντας και ετοιμάζοντας αυτή την έκθεση έλαβα υπόψη μου και την οικονομική κρίση και το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Έτσι οι τιμές στα κομμάτια της έκθεσης δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ (πολλά δεν κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ) προκειμένου κάποιος/κάποια να μπορεί θέλοντας να φτιάξει την διάθεση του, να επιλέξει ένα κομμάτι σε μία τιμή που θα του φανεί προσιτή», υπογράμμισε η Ελένη Νικολοπούλου – Μαρινάκη, η οποία είναι σύζυγος του γνωστού πυρηνικού ιατρού Δημήτρη Μαρινάκη, γιου του βετεράνου Πατρινού δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη.

Σε σημείωμα της με αφορμή την αξιόλογη έκθεση της Ελένης Μαρινάκη στην «Ποικίλη Στοά», η Αθηνά Χατζή, η οποία κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και είναι Διδάκτωρ Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας βιβλίων όπως «Η Θάλασσα έφυγε» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που πρόσφατα παρουσιάστηκε με επιτυχία και στην Πάτρα, τόνισε τα εξής.

«Η άξια κεραμίστρια Ελένη Μαρινάκη, επιλέγει στην παρούσα περίσταση να εκθέσει αποκλειστικά κεραμικό κόσμημα.

Γνώστρια και της τεχνικής και της τέχνης του πηλού, η Ελένη Μαρινάκη πειραματίζεται δημιουργικά με διαφορετικής σύστασης πηλούς (λευκό, μαύρο, ώχρες, αυτο-υαλοποιούμενους, πορσελάνη), με έλεγχο των συνθηκών όπτησης, ώστε να προκύψει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα και ιδιαίτερη προτίμηση στα κοσμήματα της έκθεσης στην ιδιαίτερη τεχνική raku.

Ο ιδανικός συνδυασμός θεωρητικής γνώσης των χημικών ιδιοτήτων των υλικών και πρακτικών επεξεργασίας τους από τη μία πλευρά και μίας καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας που εμπνέεται για διερεύνηση των δυνατοτήτων της φόρμας είναι φανερός κυρίως στα περίαπτα (μενταγιόν) της Ελένης Μαρινάκη τα οποία υπερβαίνουν την κατηγορία του κοσμήματος και αναδεικνύονται σε γλυπτά μικρής κλίμακας.

Η επεξεργασία των πηλών με την κηλιδωτή εντύπωση είναι αξιοθαύμαστη και η αίσθηση του παλαιωμένου που αποπνέουν πολύτιμη σε εποχές πρόκρισης του αναλώσιμου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η εικαστικός σημειώνει σχετικά: “Το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και χειροποίητο, αφού μοναδικοί είμαστε κι εμείς! Αμέτρητες σκέψεις, αισθήματα, όνειρα, μουσικές, χρώματα κι αρώματα μεταφέρονται την ώρα που τα σχεδιάζω και τα δουλεύω μέχρι να τα ολοκληρώσω. Όταν ο “αποδέκτης”, επιλέξει και αντιληφθεί, φορώντας το, κάτι από όλα τα παραπάνω, είμαι ευτυχής!”.

Εν κατακλείδι, εάν ισχύει η πεποίθηση ορισμένων εξ ημών ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο με την πλατωνική έννοια, η δουλειά της Ελένης Μαρινάκη είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ανάσα ποιότητας και ομορφιάς, όπως ξεδιπλώνονται και πραγματώνονται μέσα από επίμονη και επίπονη δουλειά».

Η Ελένη Νικολοπούλου – Μαρινάκη έχει παρακολουθήσει μαθήματα εικαστικών τεχνών στα τμήματα ενηλίκων, ζωγραφικής, γλυπτικής και κεραμικής που γίνονταν στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην άνω πόλη, με καλλιτεχνική διευθύντρια την ζωγράφο Κλεοπάτρα Δίγκα.

*Ακόμη όπως σημείωσε η ίδια η κυρία Μαρινάκη, δίνει πέτρες και κεραμικά της στην Λένα Μπουρδοπούλου, η οποία με τη σειρά της κάνει το δικό της σχεδιασμό και "δεσίματα", φτιάχνοντας περίτεχνα σκουλαρίκια και δαχτυλίδια.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι τρεις παραπάνω φωτό δείχνουν κοσμήματα με κεραμικά στοιχεία και υλικά της Ελένης Μαρινάκη και σχεδιασμό της Λένας Μπουρδοπούλου.

Οι τρεις παραπάνω φωτό δείχνουν κοσμήματ...

Οι τρεις παραπάνω φωτό δείχνουν κοσμήματα με κεραμικά στοιχεία και υλικά της Ελένης Μαρινάκη και σχεδιασμό της Λένας Μπουρδοπούλου.

Οι φωτό από αυτό το σετ κεραμικών κοσμημάτων της Ελένης Μαρινάκη είναι του Ευστάθιου Ζείνη.

Οι φωτό από αυτό το σετ κεραμικών κοσμημ...

Οι φωτό από αυτό το σετ κεραμικών κοσμημάτων της Ελένης Μαρινάκη είναι του Ευστάθιου Ζείνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture