Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο αιωνόβιος Διονύσης Κουρλαμπάς - υπόδειγμα αντοχής και κουράγιου παρά τις πρόσφατες περιπέτειες της πυρκαγιάς και της ληστείας

Πάτρα: Ο αιωνόβιος Διονύσης Κουρλαμπάς -...

Παρά τα 104 χρόνια που τον βαραίνουν, κάθε πρωί με την μαγκουρίτσα του ξεχωρίζει για το γοργό του βήμα και τον σπινθηροβόλο του βλέμμα

Έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ο υπεραιωνόβιος Διονύσης Κουρλαμπάς και η κόρη του κινδύνεψαν από φωτιά που εκδηλώθηκε στο διαμέρισμα τους στην οδό Χαραλάμπη στην Πάτρα από την ηλεκτρική κουζίνα, όπου η ηλικιωμένη και με προβλήματα υγείας κόρη του ξέχασε το μάτι ανοιχτό.

Ο υπερήλικας Διονύσης Κουρλαμπάς είναι από τις πιο γνωστές και αγαπητές φιγούρες στην γειτονιά του. Κάθε πρωί θα τον δουν οι γείτονες να βγαίνει την βόλτα του κρατώντας πάντα για στήριγμα του, το μπαστούνι – μαγκούρα του. Αυτό που κάνει εντύπωση σε όσους βλέπουν και συναντούν τον Διονύση Κουρλαμπά είναι η ζεστή καλημέρα του, το σβέλτο βάδισμα του, το σπινθηροβόλο βλέμμα του και η ζωντάνια και ευγένεια του.

Η πρόσφατη περιπέτεια που βίωσε με την πυρκαγιά στο σπίτι του που είχε ως συνέπεια να μεταφερθούν ο ίδιος και η κόρη του στο νοσοκομείο για ολιγοήμερη νοσηλεία δεν τον πτόησε. Συνεχίζει όσο μπορεί να βγαίνει για τις καθημερινές υποχρεώσεις του σπιτιού όπως το να πάει στον κοντινό φούρνο για ψωμί, στο φαρμακείο για τα φάρμακα του ή σε φίλους για μία σύνομη κουβέντα.

Πριν λίγα χρόνια κάποιοι επιτήδειοι τον παρακολούθησαν προφανώς όταν βγήκε από την τράπεζα όπου είχε πάει να πάρει τη σύνταξη του και του επιτέθηκαν μέσα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας όπου διαμένει, αρπάζοντας του τα χρήματα της σύνταξης του.

Είχε στενοχωρηθεί πολύ τότε και όχι τόσο για τα χρήματα που σίγουρα τα είχε ανάγκη αλλά για το όλο συμβάν και την συμπεριφορά των δραστών που δεν σεβάστηκαν την ηλικία του και του επιτέθηκαν με αιφνίδιο τρόπο σπρώχνοντας και χτυπώντας τον για να του πάρουν τα χρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κοντά στα 1500 ευρώ.

Έκτοτε κι ο ίδιος αν και πλέον 104 ετών φυλάει τα νώτα του. Αντιλαμβάνεται αν κάποιος τον πλησιάζει και περπατά πίσω του και αμέσως γυρίζει την πλάτη και στρέφει το βλέμμα του επάνω του. Έγινε αναγκαστικά πιο καχύποπτος. Τον βοηθούν πάντως και οι γείτονες όπως η νοικάρισσα του, μία γυναίκα που διατηρεί μπουτίκ στη γειτονιά του, σε μαγαζί ιδιοκτησίας του.

Ο Διονύσης Κουρλαμπάς όπως είχε γράψει η δημοσιογράφος Μαρία Ανδριέλου στην εφημερίδα «Ο Κόσμος» είχε ασχοληθεί νεότερος επαγγελματικά ως καροποιός. «Έπιανα δουλειά στις 3 τα ξημερώματα, ήμουν ακούραστος και από τα 11 μου χρόνια έφτιαχνα σιδηρικά, κάρα νέα και παλιά», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Το thebest.gr συνάντησε τον Διονύση Κουρλαμπά ένα πρωί επί της λεωφόρου Δημητρίου Γούναρη. Μιλούσε σιγά και έπρεπε να σκύψεις κοντά του για να ακούσεις τί έλεγε σχεδόν ψιθυριστά. Αλλά ήταν όπως πάντα ευγενής και καλοσυνάτος. Κατάγεται όπως μας είπε από τα χωριά της Αμαλιάδας του νομού Ηλείας και στην Πάτρα όπως τουλάχιστον μας εξήγησε, ζει τα τελευταία 10-15 χρόνια. Την αγαπημένη του κόρη με την οποία συγκατοικεί, την φωνάζει «μπεμπέκα» μιας και όπως θυμάται, την είχαν βαπτίσει σε κάπως μεγάλη ηλικία στα επτά της χρόνια και έτσι της έμεινε το χαιδευτικό όνομα.

Ο αιωνόβιος Διονύσης Κουρλαμπάς τρόχιζε και ψαλίδια και έπαιρνε δουλειά από διάφορα σπίτια. Προέρχεται από μία άλλη εποχή πιο απλή και αγνή. Έχει ζήσει πολλά ενώ συγκινείται όταν σκέφτεται την σύζυγο του, η οποία έφυγε από την ζωή πριν από αρκετά χρόνια.

Η πρόσφατη περιπέτεια με την φωτιά στο σπίτι του, θορύβησε και στενοχώρησε τους περίοικους και γείτονες του καθώς ο συμπαθής γεράκος είναι αναγνωρίσιμος και χαίρει της αγάπης και του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που μένουν στην γειτονιά του και όχι μόνο.

Όσο για το γεγονός ότι παρά τα χρονάκια που τον βαραίνουν στην πλάτη, παραμένει ευκίνητος και γεμάτος ζωή, χαμογελά και λέει πως από τα νιάτα του είχε το χάρισμα πως δεν κουραζόταν εύκολα.

 

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις