Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Μαρία Καλλιμάνη μετά την βράβευση της στα Ελληνικά "Όσκαρ"στο thebest.gr:"Ήταν μία συγκινητική στιγμή για μένα και όλη την οικογένεια μου"

Η Μαρία Καλλιμάνη μετά την βράβευση της ...

Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου α' γυναικείου ρόλου ως Γεωργιανή μετανάστρια οικιακή βοηθός στο φιλμ "Στο Σπίτι"

«Ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική και ωραία στιγμή. Είναι πάντα πολύ τιμητική μία βράβευση που μάλιστα προέρχεται από ανθρώπους του χώρου μου. Ήταν μία επιβράβευση της δουλειάς μου ως ηθοποιού αλλά και για την ταινία “Στο Σπίτι” του Αθανάσιου Καρανικόλα».

Αυτά ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr η Αιγιώτισσα στην καταγωγή ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη, η οποία το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου 2015 κατέκτησε στη διάρκεια της απονομής των βραβείων 2015 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τo βραβείο καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο σπίτι», φιλμ που εδώ στην Πάτρα είχαμε την χαρά να δούμε στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 μέσα από την Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε παρουσία μάλιστα και της ίδιας της Μαρίας Καλλιμάνη, η οποία και είχε συνομιλήσει με το κοινό.

Συνυποψήφιες της Μαρίας Καλλιμάνη ήταν η Αγγελική Παπούλια για την ταινία «Η Έκρηξη» και η Σοφία Κόκκαλη για την «Electra».

Η ευγενής και ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιός έχει παίξει τα τελευταία χρόνια σε πολλές ταινίες (είχε ένα ρόλο και στο «Μικρό Ψάρι – Stratos» του Γιάννη Οικονομίδη που κέρδισε 4 βραβεία, του β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Βίκυς Παπαδοπούλου, του α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη καθώς και της καλύτερης πρωτότυπης μουσικής του Μπάμπη Παπαδόπουλου και ήχου) σε σημείο ο τίτλος της κινηματογραφικής ηθοποιού πλέον να την ακολουθεί.

Η ίδια ωστόσο όπως μας είπε, αισθάνεται κινηματογραφική όσο και θεατρική ηθοποιός, πως ασχολείται χρόνια με το θέατρο που είναι η μεγάλη της αγάπη και πως αυτή την περίοδο τυγχάνει να κάνει την μία ταινία μετά την άλλη.

Το βραβείο (το ελληνικό Όσκαρ όπως χαρακτηρίζεται από τον Τύπο) βρίσκει την Μαρία Καλλιμάνη να έχει μόλις ξεκινήσει γυρίσματα σε περιοχές της Αθήνας με τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη της «Πολίτικης Κουζίνας». Ο τίτλος της νέας του ταινίας είναι «Νοτιάς» και για κεντρικό ήρωα έχει ένα αγόρι με πολύ ζωηρή φαντασία που μεγαλώνοντας αρχίζει να ασχολείται με το σινεμά. Το στόρι εκτυλίσσεται στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και η Μαρία Καλλιμάνη όπως μας αποκάλυψε, στην γλυκιά αυτή ιστορία που διατρέχει δύο δεκαετίες, υποδύεται την μητέρα αυτού του αγοριού σε όλες μάλιστα τις ηλικίες με την χρήση του κατάλληλου μακιγιάζ. Ακόμα ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα του φιλμ του Τάσου Μπουλμέτη όπου μάλιστα την μουσική γράφει η Αχαιή Ευανθία Ρεμπούτσικα (όπως και στην Πολίτικη Κουζίνα) η Μαρία Καλλιμάνη αναμένεται όπως μας είπε, να κάνει μέσα στο καλοκαίρι μία ακόμη κινηματογραφική ταινία.

Η Μαρία Καλλιμάνη αφιέρωσε το βραβείο της στην αγαπημένη της μητέρα Βασιλική, η οποία και ήταν παρούσα όπως παρόντα ήταν και τα τρία αδέλφια της, στην οικογένεια Καλλιμάνη, η Ντίνα, ο Παναγιώτης και η Γιώτα, η μικρότερη που ζει στο Παρίσι και ακολουθεί καριέρα χορεύτριας. «Η μαμά συγκινήθηκε και ήταν πολύ χαρούμενη όπως και όλη η οικογένεια μου, ήταν μία ωραία στιγμή. Ομολογώ πως πηγαίνοντας στην απονομή ήμουν κάπως ήρεμη, ήταν εξάλλου μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και μόνο το γεγονός της υποψηφιότητας.

Το μόνο που με άγχωνε ήταν αν κέρδιζα να μην τρακαριστώ και χάσω τα λόγια μου, ευτυχώς όλα πήγαν καλά», ανέφερε στο thebest.gr η Μαρία Καλλιμάνη προσθέτοντας πως «χαίρομαι που ασχολούμαι με το σινεμά σε μία συγκυρία όπου νέοι σκηνοθέτες και δημιουργοί αλλά και σκηνοθέτες της μεγαλύτερης γενιάς αγωνίζονται να κάνουν ωραίες ταινίες και εύχομαι ο κόσμος να ξαναγυρίσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Είναι αλήθεια πως ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό κινηματογράφο καθώς φάνηκε μία δυσπιστία του κόσμου προς τις ελληνικές ταινίες και το ζητούμενο και επιθυμία όλων είναι να δούμε στο μέλλον και πάλι ολοένα και περισσότερους θεατές στις αίθουσες. Σίγουρα για την κατάσταση αυτή φταίει και η κρίση και το πολιτικό κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και θεωρώ πως και οι ξένες ταινίες έχουν πια πρόβλημα στην Ελλάδα με τα εισιτήρια να έχουν μειωθεί».

Να θυμίσουμε πως η Μαρία Καλλιμάνη στο φιλμ «Στο σπίτι» που είχε παιχθεί και διακριθεί και στο περσινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου στην Γερμανία, στο τμήμα Forum, ενσαρκώνει τη Νάντια, μια 45άρα γυναίκα από τη Γεωργία, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός επί 12 χρόνια για μια νεόπλουτη ελληνική οικογένεια (Αλέξανδρος Λογοθέτης και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου).

Η μεταξύ τους σχέση θα αλλάξει όταν η υγεία της κλονιστεί από μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια, ενώ τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας αρχίζουν να γίνονται ασφυκτικά. Στο φιλμ παίζει και ο εξαιρετικός Γιάννης Τσορτέκης.

Ο μεγάλος θριαμβευτής των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν το εξαιρετικό και συγκινητικό φιλμ «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα (ταινία που επίσης είδαμε στην Πάτρα τον περασμένο Ιανουάριο μέσα από την Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών), που απέσπασε συνολικά 6 βραβεία στη διάρκεια της τελετής απονομής της Ακαδημίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη Λ. Συγγρού.

Η «Xenia» που είχε προβληθεί πέρυσι και στις Κάνες, απέσπασε το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας Μυθοπλασίας (σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου, Πάνου Χ. Κούτρα, Αλεξάνδρας Μπουσίου), σκηνοθεσίας (Πάνος Χ. Κούτρας), σεναρίου (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης), Β’ ανδρικού ρόλου για τον Άγγελο Παπαδημητρίου, μοντάζ (Γιώργος Λαμπρινός) και ενδυματολογίας (Βασίλης Μπαρμπαρίγος). Ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας αξίζει να σημειωθεί, όπως και οι παραγωγοί της ταινίας πως δεν δέχτηκαν να παραλάβουν τα βραβεία τους έως ότου θεσμοθετηθεί όπως είπαν, ο νόμος περί ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ένα θέμα που θίγεται από το σενάριο της ταινίας «Xenia».

Ακόμα 4 διακρίσεις πήρε η ταινία «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ (γνωστού και ως Felizol). Πιο συγκεκριμένα έλαβε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της χρονιάς, το βραβείο σκηνογραφίας καθώς και του μακιγιάζ (Δώρα Νάζου) και Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας (Γιώργος Αλαχούζος, Ίωνας Αλαχούζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea).

*Το βραβείο Κοινού OTE TV δόθηκε στην ταινία «Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη όπου έπαιζε ο ίδιος, η Σμαράγδα Καρύδη και η Παναγιώτα Βλαντή ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους απέσπασε η «Bόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, το 11λεπτο φιλμάκι που είχε διακριθεί και στα Φεστιβάλ της Δράμας και του Σάντανς στην Γιούτα. Την «Βόλτα» είδαμε και στην Πάτρα την περασμένη Πέμπτη 26/3 στο Ιντεάλ στο αφιέρωμα «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει» που φιλοξένησε η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. μαζί με τον Άγγελο Παπαδημητρίου που κέρδισε το βραβείο β' ανδρικού ρόλου για το "Xenia".

Στη φωτ. μαζί με τον Άγγελο Παπαδημητρίο...

Στη φωτ. μαζί με τον Άγγελο Παπαδημητρίου που κέρδισε το βραβείο β' ανδρικού ρόλου για το "Xenia".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight