Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιάσονας Φωτήλας: Ερώτηση σχετικά με τα βίαια επεισόδια μεταξύ οργανωμένων οπαδών, και σε αγώνα εκτός ποδοσφαίρου

Ιάσονας Φωτήλας: Ερώτηση σχετικά με τα β...

Κοινή ερώτηση βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ

 

Ερώτηση για τα εκτεταμένα επεισόδια και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους στον αγώνα χάντμπολ μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ την Κυριακή 29/3 κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, Γιώργος Μαυρωτάς, Νίκος Ορφανός, Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως τα επεισόδια αυτά καταδεικνύουν πως όσους νόμους κι αν ψηφίσει η κυβέρνηση δεν θα είναι αποτελεσματικοί αν δεν εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις οι συνέπειες στους υπεύθυνους. Αυτοί βρίσκονται στο συγκεκριμένο αγώνα ανάμεσα σε συγκεκριμένη μερίδα οπαδών, στα σωματεία και την αρμόδια ομοσπονδία αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία που δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς έναν αθλητισμό ο οποίος θα αρχίσει ξανά να προσελκύει υγιείς φιλάθλους με τις οικογένειές τους στις κερκίδες κι όχι μόνο στρατευμένους οπαδούς.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:

α) Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
β) Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Θέμα: Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ οργανωμένων οπαδών και εκτός ποδοσφαίρου

Τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό ολοένα και περισσότερο γενικεύονται και πλέον έχουν περάσει σε όλα τα αθλήματα και τους αθλητικούς χώρους. Μόλις χθες γίναμε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς, αυτή τη φορά στον τελικό κυπέλλου χειροσφαίρισης (χάντμπολ) ανδρών μεταξύ των ομάδων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Κυριακή 29/3 στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη συνέπεσαν σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, όπου επίκειται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Ήρθαν να υπενθυμίσουν με εκκωφαντικό τρόπο στην κυβέρνηση αλλά και στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή ότι όσους νόμους και αν ετοιμάσουν, όσες απαγορεύσεις κι αν επιβάλουν δε θα πετύχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν πιστεύουν πως μόνο νομοθετικά θα αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Η δύσκολη αλλά αποτελεσματική λύση είναι αυτή που διαχρονικά δεν έχει επιλέξει καμιά ελληνική κυβέρνηση στη νεότερη ιστορία του αθλητισμού: η εφαρμογή των νόμων, χωρίς εξαιρέσεις σε πρόσωπα και φορείς.

Σε όλες τις ευνομούμενες και προηγμένες χώρες μετά από τέτοιου είδους έκτασης επεισόδια θα έπρεπε άμεσα να είχαν ταυτοποιηθεί οι παραβάτες, να έχουν συλληφθεί και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Μαζί με αυτούς θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες και οι παράγοντες των συλλόγων και της ομοσπονδίας που επέτρεψαν στο συγκεκριμένο αγώνα να περάσουν τα εισιτήρια σε χέρια οργανωμένων οπαδών. Σημαντικές ευθύνες έχει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που επέτρεψε αυτή τη διαδικασία, αν και γνώριζε το τι θα επακολουθούσε από ανάλογα περιστατικά του παρελθόντος, όπως επίσης και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο Ποτάμι θεωρούμε ότι τα περιστατικά βίας στον αθλητισμό έχουν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και η προσπάθεια καταπολέμησής τους πρέπει να στραφεί αποτελεσματικά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση είναι μονόδρομος έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς έναν αθλητισμό ο οποίος θα αρχίσει ξανά να προσελκύει υγιείς φιλάθλους με τις οικογένειές τους στις κερκίδες κι όχι μόνο στρατευμένους οπαδούς.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των χθεσινών επεισοδίων ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς και να μην επαναληφθούν φαινόμενα που για μια ακόμα φορά εκθέτουν τη χώρα αλλά και τους ίδιους του Υπουργούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Νίκος Ορφανός – Β’ Πειραιώς

Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών

Σταυρούλα Αντωνάκου – Α’ Πειραιώς

Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις