Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Κούρεμα και ξύρισμα με φαλτσέτα, σε ένα κουρείο - χρονομηχανή που άνοιξε την πόρτα του το 1926 και ακόμη αντέχει- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Κούρεμα και ξύρισμα με φαλτσέτα, ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ενας γραφικός - με την καλή έννοια - μπαρμπέρης σε υποδέχεται, με χαμόγελο στην είσοδο

Ο κ.  Δημητρόπουλος, δουλεύει στο παλιό κουρείο του από το 1971. Στην οδό Ερμού. Εκεί όπου ο πατέρας του τον πήγε για πρώτη φορά για να πιάσει δουλειά.

Σε ένα μπαρμπέρικο το οποίο έχει ζωή απο το 1926.

Πιάνει το ψαλίδι με την μαεστρία του ανθρώπου που ξέρει την τέχνη του. Πάντα χαμογελαστός λες και δεν είχε ποτέ του προβλήματα, ιδιαίτερα καλός με τα παιδιά και με χιούμορ: "ο λαός δεν αντέχει άλλα κουρέματα" λέει με νόημα.

Ο κ. Δημητρόπουλος είναι μπαρμπέρης εδώ και 41 χρόνια. Τα λεφτά ήταν καλά  στο κουρείο μέχρι και το 2013. Οι σημερινή εποχή του θυμίζει την περίοδο 1955-1962"που ο κόσμος δεν είχε να φάει" όπως λέει.  Πήγαιναν για κούρεμα και μετά δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν. Σήμερα εν έτει 2015 συναντά στο μαγαζί του αρκετά τέτοια περιστατικά. Ωστόσο δεν αρνείται ένα κούρεμα, όταν ξέρει πως πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.

Σε μια πόλη που τα σύγχρονα κομμωτήρια με τα ηλεκτρονικά μέσα κουρέματος είναι ο κανόνας, το κουρείο της Ερμού λειτουργεί αδιάκοπα από το 1928 (με πρώτο ιδιοκτήτη τον Γιώργο Πετρόπουλο) σαν να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος.

Ένα κλασσικό αντρικό και στιβαρό κούρεμα δεν πρόκειται να να χάσει τις μετοχές του και δεν θα πάψει να κοσμεί τα κεφάλια των ανδρών", μας λέει ο παλιός μπαρμπέρης με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση.

Οι πελάτες του είναι κυρίως άνδρες της τρίτης ηλικίας αν και αυτό το κουρείο έχει την άνεση να λέει ότι κυριολεκτικά τους...μεγάλωσε, αφού έχει πελάτες 20ετίας και πάνω.

Μην νομίσετε όμως πως σε αυτό το κουρείο οι γυναίκες δεν έχουν θέση. Πάντα όταν  κάποια σύζυγος πελάτη μπαίνει στο μαγαζί, αμέσως της φέρνουν καρέκλα και ρωτούν για κέρασμα.

Όπως σε όλες τις απολαύσεις έτσι και στο παραδοσιακό κούρεμα, το καλύτερο έρχεται στο τέλος. Και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στο τελείωμα από το φινίρισμα με φαλτσέτα για το περίγραμμα της κόμης και το οινόπνευμα που ακολουθεί.

Είναι ένα ιδιαίτερο τελετουργικό το οποίο οι περισσότεροι πλέον αγνοούν. Σε τονώνει και σε κάνει να νιώθεις καθαρός και φρέσκος.

Ο μπαρπέρης του Μαρκάτου με τον βοηθό του, κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Ασκούν την τέχνη τους με αξιοπρέπεια ευγένεια και τιμιότητα. Και ακριβώς για αυτό 41 χρόνια τώρα η δουλειά παραμένει και το μικρό παλιό κουρείο αντέχει και την καταιγίδα της κρίσης.

Κάποτε αυτά τα κουρεία ήταν ο κανόνας στο κούρεμα και σημείο αναφοράς ακόμη και για συναντήσεις των πελατών και για σχόλια και πολιτικές κουβέντες.   Μικρές χρονομηχανές σαν αυτή της οδού Ερμού, ακριβώς απέναντι απο την ασφάλεια Πατρών.

Εκεί που η Πάτρα ανασαίνει ακόμη έναν αέρα καθαρότητας και νοσταλγίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight