Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πύργος: Καταφεύγουν στον Τσίπρα για το πρόβλημα των σκουπιδιών – Επιστολή κατοίκων στον πρωθυπουργό

Πύργος: Καταφεύγουν στον Τσίπρα για το π...

Ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για το πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη τους

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα έστειλε η «Επιτροπή Αγώνα για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια». Την επιστολή υπογράφουν εκατοντάδες πολίτες της πρωτεύουσας της Ηλείας, οι οποίοι ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για το πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη τους τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, περιγράφουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης, ενώ υπογραμμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Επίσης, σημειώνουν την οικονομική επιβάρυνση τόσο από τη συσσώρευση απορριμμάτων έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και από την εικόνα της πόλης ενόψει τουριστικής περιόδου.

Αφού κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αδιαφορία ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να σκύψει «με ουσιαστικό ενδιαφέρον στο μείζον πρόβλημα που ως όμηροι αντιμετωπίζουμε στην Ολυμπιακή Γη της Ηλείας εξαιτίας της πλημμελούς και παράνομης διαχείρισης των απορριμμάτων» και να «προβεί άμεσα σε πολιτικές πρωτοβουλίες», ώστε να διαφυλάξει «τους πολίτες του δήμου μας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω διαχείριση, αλλά και το γραφειοκρατικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ακολουθεί η επιστολή των κατοίκων του Πύργου προς τον πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το δράμα που βιώνουμε 50.000 πολίτες του Δήμου Πύργου, από την απαράδεκτη και εγκληματική αδιαφορία των αιρετών αρχών ως προς τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Είναι μεγάλη ανάγκη να παρέμβετε άμεσα στο ακραίο και άηθες πρόβλημα που διάγει ο Πύργος, εγκαταλελειμμένος επί έξι μήνες μέσα σε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, που αφήνονται στους δρόμους συσσωρευμένοι σε προχωρημένη σήψη, με χιλιάδες τρωκτικά και έντομα και τις καταρρακτώδεις βροχές των δύο τελευταίων μηνών να καθιστούν επικίνδυνη τη διαβίωσή μας, και να παραπέμπουν σε αλγεινές εικόνες τριτοκοσμικών χωρών.

Η πόλη του Πύργου και των δημοτικών κοινοτήτων της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων, καθόσον δεν υπάρχει νόμιμος χώρος εναπόθεσής τους μετά τη λήξη της παρατεταμένης άδειας λειτουργίας του χώρου στον οποίο δεματοποιούνταν και συνεχίζουν να κείνται εκτεθειμένα λίγα μέτρα από την εθνική οδό Πύργου –Κυπαρισσίας (Ποτόκι).

Το πρόβλημα εμφανίζεται διαρκώς από το 2009 και μετά, με εξάρσεις και υφέσεις κατά περίπτωση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξευρεθεί τρόπος για την οριστική επίλυσή του. Ιδίως κατά την τελευταία διετία το πρόβλημα εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση και έχουμε διανύσει πολύμηνες περιόδους χωρίς να συντελείται αποκομιδή των απορριμμάτων.

Κατά την τελευταία εμφάνισή του το πρόβλημα αυτό εκδηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και έκτοτε συνεχίζει με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση κάποια, μικρής διάρκειας, διαστήματα αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ άλλων Νομών με υπερβολικό κόστος που βαρύνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Δήμου Πύργου!

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης οδήγησε τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα δημοτική αρχή στη μεταφορά των απορριμμάτων ακόμα και σε χώρο που απείχε λίγες δεκάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Πύργου, με προφανείς κινδύνους για την υγεία των νοσηλευομένων και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, αλλά και όσων ζουν και κινούνται στην περιοχή.

Σήμερα το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 8.000 τόνους, παραμένουν συσσωρευμένες στους δρόμους της πόλης και των χωριών του Πύργου, γύρω ή κοντά σε σχολεία, χώρους ιατρικού ενδιαφέροντος, χώρους συναθροίσεως κοινού, σπίτια, καταστήματα και χώρους εργασίας.

Εξαιτίας της ανωτέρω κατάστασης είναι πλέον προ των πυλών ακόμα και ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών, ο οποίος θα ενισχυθεί από την αύξηση των θερμοκρασιών το προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία είναι άμεσες και σοβαρές (ΕΚΘΕΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ , 24-02-2015, Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, Τμήμα Περιβαλ. Υγιεινής και Υγειον. Ελέγχου, Προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, Μ.Ε.Π.), και παρότι έχουμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

Οι απαράδεκτες ενέργειες του εκλεγμένου δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση πολύτιμου χρόνου εις βάρος της ΥΓΕΙΑΣ μας και του Περιβάλλοντός μας, καθώς δεν έχουν προβεί σε καμία δραστική και αποτελεσματική νόμιμη διαδικασία, ώστε να απομακρυνθούν οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που μας βυθίζουν στην απελπισία και την εξαθλίωση. Αποδεικνύεται πλέον πως δεν έχουμε άλλο τρόπο να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή την αξιοπρεπή μας διαβίωση ως προς τη στοιχειώδη ανάγκη διασφάλισης της υγιεινής τουλάχιστον, από το να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για την ενεργοποίηση αυτόφωρης διαδικασίας, εάν ο Νόμος το επιβάλλει, σχετικά με

τυχόν παραβάσεις της Δημοτικής Αρχής ως προς την άσκηση των καθηκόντων της.
την απειλή – έκθεση της δημόσιας υγείας σε άμεσο κίνδυνο.
την εγκληματική αμέλεια που προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος εις βάρος των πολιτών.
την παράνομη παρακράτηση δημοτικών ανταποδοτικών τελών καθαριότητας χωρίς να διασφαλίζεται η παροχή της ανάλογης υπηρεσίας ( αποκομιδής ).
Οι δημότες είμαστε πλέον σε απόγνωση, καθώς όλες οι προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε το δήμαρχο, οι προτάσεις και εισηγήσεις μας σε θέματα προγράμματος ελεγχόμενης ανακύκλωσης, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ενώ ο Πύργος έχει μετατραπεί ολόκληρος σε έναν ΧΑΔΑ, εν τούτοις εξακολουθεί να αφήνεται ελεύθερη και απρόσκοπτη η λειτουργία όλων των σχολείων που γύρω τους και έξω από τα προαύλιά τους επικρατεί το αδιαχώρητο από σκουπίδια σε πλήρη αποσύνθεση!

Επίσης, λειτουργούν χωρίς καμία παρέμβαση για να παύσουν τη λειτουργία τους, όπως προβλέπεται από το Νόμο, όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: εστιατόρια, καφετέριες, φούρνοι, καταστήματα τροφίμων, κρεοπωλεία, ταβέρνες με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών συσσωρευμένους έξω από τις εισόδους τους!

Το δράμα εστιάζεται στα σχολεία: νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, γυμνάσια και λύκεια!

Το αποκορύφωμα της δύσοσμης και αλγεινής εικόνας της πόλης και των διαμερισμάτων καταγράφεται στο φωτογραφικό φακό χιλιάδων τουριστών ανά την υφήλιο, όταν μάλιστα οι αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων στο εθνικό λιμάνι του Κατακόλου με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο επιβάτες!

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Πύργου φαίνεται να θεωρούν πως ουδεμία ευθύνη φέρουν απέναντι στο λαό, ο οποίος εκτίθεται σε ακραίους κινδύνους υγείας-σωματικής και ψυχικής- και απέναντι στο περιβάλλον, το οποίο επιβαρύνεται επικίνδυνα με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Οι φωνές μας, ως πολιτών, και οι κινητοποιήσεις μας το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τα ειρωνικά σχόλια του Δημάρχου : «κακώς έρχεστε σε εμένα, να πάτε στην κυβέρνησή σας να σας λύσει το πρόβλημα…».( δήλωση του ιδίου στις 16-03-2015, με την παράδοση Ψηφίσματος κατά τη συγκέντρωση – πορεία διαμαρτυρίας στον Πύργο )

Στα Δημοτικά Συμβούλια, από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 απαγορευόταν η συζήτηση του θέματος της συσσώρευσης των απορριμμάτων!!!

Με δεδομένο δε, πως ο Δήμος Πύργου έχει κηρυχθεί για 14η φορά σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, χωρίς παρ’ όλα αυτά να κινητοποιείται η Πολιτεία για την άρση του προβλήματος, τότε εύλογα γίνεται αντιληπτό πως χιλιάδες δημότες είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τις συνέπειες των πλημμελών ενεργειών, τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας δημοτικής αρχής, με την επιβολή υπέρογκων προστίμων σύμφωνα με τις Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης ΥΠΕΚΑ, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Α.Π. 3126 / 12. 12.2014, Α.Π. 3127/ 12.12..2014.

Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνησης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Οι απόπειρες του Δημάρχου να χρησιμοποιήσει παράνομα χώρους παλαιών καταργημένων ΧΑΔΑ («παλιά του τέχνη κόσκινο»), εμποδίστηκαν πρόσφατα από τη σθεναρή αντίσταση συμπολιτών και περιβαλλοντικών σωματείων. Η συστηματική του αμέλεια να προχωρήσει άμεσα και σύμφωνα με τη νομοθεσία σε ολοκληρωμένη διαχείριση με πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή, όπως υπαγορεύει η Νομοθεσία από 1-1-2015, υποδηλώνουν τη μεθοδευμένη πίεση που ασκεί σε άλλες κατευθύνσεις, πιθανά ιδίων συμφερόντων.

Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα, πως οι δραματικές ποσότητες των εκτεθειμένων σκουπιδιών, που σαπίζουν επί μήνες στην πόλη, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές δεν είναι διαχειρίσιμο απόβλητο, είναι άκρως επικίνδυνο και η μόνη διαχείριση που μπορεί να υποστεί είναι η ταφή σε ασφαλείς και αδειοδοτημένους χώρους.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλούμε να παρέμβετε το συντομότερο δυνατόν στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Πύργου, αλλά και των υπολοίπων Δήμων της Ηλείας (στους οποίους θα πρέπει να διερευνηθεί αν μεταφέρονται και αποτίθενται τα σκουπίδια τους σε παράνομους ΧΑΔΑ και λοιπές τοποθεσίες) προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να αποτραπεί περαιτέρω επιβάρυνση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων, σας παρακαλούμε να σκύψετε με ουσιαστικό ενδιαφέρον στο μείζον πρόβλημα που ως όμηροι αντιμετωπίζουμε στην Ολυμπιακή Γη της Ηλείας εξαιτίας της πλημμελούς και παράνομης διαχείρισης των απορριμμάτων και να προβείτε άμεσα σε πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να διαφυλάξετε τους πολίτες του δήμου μας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω διαχείριση, αλλά και το γραφειοκρατικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για μας η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια της διαβίωσης είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε συμφέροντα.

prlogos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις