Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Η μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσών θέμα εσπερίδας της ΟΙΚΙΠΑ,του Goethe και του Προξενείου της Ελ­βετίας

Πάτρα:Η μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσ...

Tην 1 Απριλίου στις 7.30 μμ στο Δικηγορικό σύλλογο

Το θέμα της δραματικής μείωσης του πληθυσμού των μελισσών είναι το αντικείμενο της εσπερίδας που συνδιοργανώνουν η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. σε συνεργασία με το Κέντρο Goethe και το Προξενείο της Ελ­βετίας στην Πάτρα την Τετάρτη 1 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών(Φιλοποίμενος 24).

 

 

Θα γίνει εισαγωγική ομιλία από το βιολόγο Θωμά Κουτρούμπα, στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «More than honey» του Markus Imhoof (διάρκεια 80΄) και θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

«Όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, μέσα σε 4 χρόνια θα εξαφανιστεί και ο άνθρωπος» Η παραπάνω φράση που συχνά αποδίδεται στον Albert Einstein, παρουσιάζει εύγλωττα την τεράστια σημασία των μελισσών στη διατήρηση των φυσικών αλλά και των αγροτικών  οικοσυστημάτων.

Μα εξαφανίζονται οι μέλισσες;

Η απάντηση είναι δυστυχώς καταφατική και …ακούει στο όνομα Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών. Ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα και τη ζωή στον πλανήτη γενικότερα. Χωρίς τις μέλισσες, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής.

 

Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ευρώπη.  Η δραματική μείωση του πληθυσμού τους που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται έντονα και στην Ελλάδα.

 

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και κυρίως τα νεοκοτεινοειδή. Αυτά είναι νευροτοξικά-διασυστηματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ως «ασφαλέστερα των προγενέστερων» στη φυτοπροστασία των καλλιεργειών. Ψεκάζονται, αλλά εμποτίζονται στο σπόρο, και παραμένουν στο σύστημα του φυτού ως την γύρη και το νέκταρ. Όταν το έντομο τραφεί από το φυτό, πλήττουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα προκαλώντας παράλυση και θάνατο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις