Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Tο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η κινηματογραφική παράσταση - performance "Α" στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων

Πάτρα: Tο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η κινη...

Παίζει η Σεραφίτα Γρηγοριάδου - Η μουσική είναι του Πατρινού Σταύρου Γασπαράτου

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» σε μουσική του Πατρινού ταλαντούχου μουσικού και digital sound artist Σταύρου Γασπαράτου, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 4 και 5 Απριλίου 2015.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί έπειτα από πρόσκληση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας και του καλλιτεχνικού του διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή.

Το Σάββατο 4 Απριλίου η παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 21.00 και την Κυριακή 5 Απριλίου στις 20.00.

Σχεδόν 2 χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για την ολοκλήρωση της ασπρόμαυρης ταινίας «Α» του Στάθη Αθανασίου. Η ταινία όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο σάιτ της εφημερίδας Το Βήμα, αποπειράται να δώσει μιαν άλλη διάσταση στον μύθο της Αντιγόνης του Σοφοκλή και γυρίστηκε μέσα από τη διαδικασία του crowd funding (συμμετοχή του κοινού).

Μάλιστα το φιλμ συμμετείχε και προβλήθηκε στο εναλλακτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Slamdance (ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται από το 1995 και θεωρείται αντίπαλο του πολύ διάσημου και καθιερωμένου Ανεξάρτητου Sundance Film Festival που γίνεται περίπου το ίδιο διάστημα στην Γιούτα) τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρκ Σίτι της Πολιτείας Γιούτα.

Σύμφωνα με την παραγωγή του «Α», η ιστορία της ταινίας λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον με κεντρικά πρόσωπα μια συντηρητική αστή γυναίκα, την «A» (η ηθοποιός Σεραφίτα Γρηγοριάδου) και έναν «τρομοκράτη», τον Φυγάδα. Εκείνος της ζητεί καταφύγιο αλλά εκείνη αρνείται επειδή ο φόβος δεν της επιτρέπει βήματα που ενδεχομένως θα ταράξουν τη ζωή της. Τα πράγματα πάνε στραβά και για τους δύο. Ο Φυγάς παγιδεύεται και εκτελείται και η «A» συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε ένα δάσος όπου οι Αρχές ξεφορτώνονται όσους δεν υποτάσσονται και δεν συμμορφώνονται. Εκεί εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, ώσπου οι Αρχές να αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.

Στην κινηματογραφική παράσταση «Α» ο Στάθης Αθανασίου με τον ελληνιστή και συγγραφέα Πέδρο Ολάγια πραγματεύονται την Αντιγόνη στον αντίποδα της τραγωδίας του Σοφοκλή. Ενώ στην εκδοχή του Σοφοκλή βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της προσωπικής της έννοιας της δικαιοσύνης, η ηρωίδα της παράστασης δεν είναι και δεν θέλει να γίνει μία νέα Αντιγόνη.

Μετά την προβολή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο και την διεθνή κινηματογραφική της πρεμιέρα στην Αμερική η ταινία «Α» θα παιχθεί ως ειδική προβολή - Special Screening συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων που θα ερμηνεύσει ζωντανά τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, για ένα διήμερο στην Πάτρα το ερχόμενο Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας είναι οι εξής, Τάσος Καρακύλας, Σιλβάνο Ολάγια, Κατερίνα Ψυχογιού, Σαβίνα Σαμιώτη, Ευδοκία Χρυσοχέρη (ηθοποιοί), Νίκος Τσινές, Γιάννης Ζερβάκος (ήχος), Μιχάλης Κλουκίνας (φωτογραφία), Μιχάλης Σαμιώτης (σκηνογραφία) και Χρυσάνθη Μπαδέκα, Αποστολία Παπαδαμάκη (χορογραφία).

Σε ότι αφορά τη «χρηματοδότηση από το πλήθος» ή αλλιώς crowd funding, όπως είναι η διεθνής ονομασία του όρου, όπως  έγραψε το σάιτ της εφημερίδας Το Βήμα, είναι ένα σχέδιο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο στον κινηματογράφο και τις τέχνες αλλά οτιδήποτε έχει σχέση με τη δημιουργία. Η λειτουργία του απλή, σε μία από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του crowd funding δημιουργείται ένα προφίλ ακριβώς όπως δημιουργεί κανείς προφίλ στο Facebook ή στο Twitter. Από εκεί σιγά-σιγά αρχίζει και φτιάχνεται η καμπάνια του προϊόντος που πρόκειται να δημιουργηθεί. H οποία καμπάνια έχει ημερομηνία λήξης.

Μία ανάλογη προσπάθεια χρηματοδότησης από τον κόσμο έγινε και στην περίπτωση του φιλμ μικρού μήκους «Βασούλα Μόνη» του Πατρινού Λευτέρη Δακαλάκη που γυρίζεται αυτό το διάστημα στην Πάτρα.

*Στην κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» εμφανίζεται επί σκηνής η πρωταγωνίστρια της ταινίας Σεραφίτα Γρηγοριάδου, η οποία παλιότερα έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Τη μουσική θα ερμηνεύει ζωντανά το κουαρτέτο «Τρόπος».

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Σταύρος Γασπαράτος (η φωτ. είναι από το προφίλ του στο facebook).

Ο Σταύρος Γασπαράτος (η φωτ. είναι από τ...

Ο Σταύρος Γασπαράτος (η φωτ. είναι από το προφίλ του στο facebook).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture