Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε πέφτει η αυλαία για την "Γιαννούλα" στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων - Πικρό χιούμορ και νοσταλγία για μία άλλη εποχή

Απόψε πέφτει η αυλαία για την "Γιαν...

Ο συνδυασμός των επαγγελματιών ηθοποιών με τους ερασιτέχνες στην παράσταση ήταν υποδειγματικός

Σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στις 8 το βράδυ, στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων της Πάτρας, στην πλ. Γεωργίου θα δοθεί η τελευταία παράσταση της «Γιαννούλας» σε κείμενο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Πελοπόννησος και θεατρικού συγγραφέα Κωνσταντίνου Μάγνη.

Ως γνωστό δόθηκε για το έργο μία τελευταία παράταση αυτό το σαββατοκύριακο λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρξε από το θεατρόφιλο κοινό.

Χθες Σάββατο 28/3 το βράδυ η πλατεία του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων και η πρώτη σειρά των θεωρείων ήταν γεμάτα από κόσμο (την παράσταση παρακολούθησαν και τα παιδιά ενός ιδρύματος της Πάτρας με τους συνοδούς τους και χάρηκαν πολύ την θεατρική εμπειρία) ενώ απόψε με την τελευταία επιπλέον παράσταση που προγραμματίστηκε, θα πέσει η αυλαία για την «Γιαννούλα» που με επίκεντρο το πρόσωπο - αστικό μύθο της Πάτρας, την Γιαννούλα την Κουλουρού, της άνω πόλης επιχειρεί να μιλήσει και για ευρύτερα θέματα της εποχής ακόμα και για την πολιτική κατάσταση, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ουίλσονα (Woodrow Wlison) αλλά και για την απλότητα των ανθρώπων του τότε και τον έρωτα που είχε πιο ρομαντισμό αλλά και σκληρότητα.

Η παράσταση σκηνοθετημένη από τον κινηματογραφικό δημιουργό Παναγιώτη Φαφούτη και τον ηθοποιό Μίλτο Νίκα (υποδύθηκε και τον Ουίλσονα) συνδυάστηκε και με ωραία οπτικά μοτίβα και κατάφερε να πλάσει μία ατμόσφαιρα στην οποία δραπέτευε ο θεατής. Έξυπνο το σκηνικό της Όλγας Μοσχόβου με τα 14 σιδερένια ανθρωπάκια (είχε επιμεληθεί και τα κοστούμια με καλύτερο το νυφικό παλιάς δαντέλας που φοράει η Γιαννούλα στην τελευταία και ωραιότερη σκηνή – μονόλογο της παράστασης) και καλή χρήση της πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Σάκης Μπάστας ενώ στην ατμόσφαιρα του έργου συνέβαλαν και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Αυτό που κρατάμε από την συγκεκριμένη δουλειά που είναι αλήθεια πως πολλά ακούστηκαν (κάποια όχι και τόσο θετικά) είναι ότι ο Κωνσταντίνος Μάγνης άντλησε υλικό από την Γιαννούλα και μία άλλη εποχή που χάθηκε για την Πάτρα και την Ελλάδα (ωραία και η σκηνή που η Κατερίνα Λειβαδά ως άλλος τελάλης ειδήσεων μοιράζει τις εφημερίδες με το πρωτοσέλιδο του επικείμενου ερχομού του Ουίλσονα στον μόλο της Πάτρας) για να κάνει ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο.

Το έργο είναι καλογραμμένο, διανθίζεται ενίοτε από πικρό χιούμορ, μία νοσταλγία, ωστόσο χάνει στο γεγονός ότι δεν είναι ομοιογενές. Η έλλειψη ομοιογένειας υπάρχει και στην παράσταση και είναι πιο έκδηλη προς το τέλος. Κάπου εκεί μπορεί να αναρωτηθεί ο θεατής «εδώ τι θέλουν να πουν» οι σκηνοθέτες και ο συγγραφέας.

Επίσης λείπει κατά κάποιο τρόπο και η γνώριμη σκηνή που ο όχλος εν μέσω πειραγμάτων συνοδεύει την Γιαννούλα στο περίφημο φαντασιακό της γαμήλιο συναπάντημα, ωστόσο αυτό αντικαθίσταται με το υποδειγματικό φινάλε. Επίσης μία όμορφη αίσθηση χαρίζουν και τα μουσικά – τραγουδιστικά κομμάτια του έργου που έφεραν στο νου την προηγούμενη επιτυχημένη δουλειά του Κωνσταντίνου Μάγνη στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το «Whatever».

Πρέπει πάντως να επισημάνουμε ένα στοιχείο που κατά τη γνώμη μας είναι το πιο σημαντικό της παράστασης «Γιαννούλα», το πολύ καλό επίπεδο όλων των ερμηνειών και των 8 ηθοποιών, με επικεφαλής την Πατρινή Ανδριάννα Χαλκίδη ως νεαρή Γιαννούλα. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί έσμιξαν και συνδυάστηκαν μοναδικά σε ένα καλλιτεχνικό σύνολο όπου δεν ξεχώριζες τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη.

Εκτός της Ανδριάννας Χαλκίδη παίζουν ο Ονίκ Κετσογιάν ως ο ατίθασος και βίαος Νικόλας που αγαπά την Γιαννούλα και απειλεί να σκοτώσει τον Ουίλσονα, ο Βασίλης Κόκκαλης ως ο τρυφερός αλλά μέθυσος πατέρας της Γιαννούλας, η Κατερίνα Κολλυροπούλου - αδελφή της Γιαννούλας, η πάντα συναρπαστική Κατερίνα Λειβαδά, ο Μίλτος Νίκας, ο Γιάννης Πετρούτσος και ο Ηρακλής Τζαβέλας.

Για πληροφορίες στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου  Απόλλων τηλ. Στο 2610273613.

Τιμές εισιτηρίων: 12 γενική είσοδος, 8 φοιτητικό, ομαδικό και 5 ανέργων & ΑΜΕΑ.

*Παρόντες στην παράσταση του Σαββάτου 28/3/2015 ήταν και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μάγνης, ο Σπύρος Καραχάλιος, ο ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος που συνεργάζεται αυτό το διάστημα στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Χαμένοι στον παράδεισο», κ.α.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture