Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά το Σάββατο η έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Ελένης Νικολοπούλου – Μαρινάκη στην Ποικίλη Στοά

Ξεκινά το Σάββατο η έκθεση εικαστικού κο...

Η δημιουργός είχε παρακολουθήσει μαθήματα στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων

Μία ιδιαίτερη έκθεση εικαστικού κεραμικού κοσμήματος με δημιουργίες της Πατρινής δημιουργού Ελένης Νικολοπούλου – Μαρινάκη (ο σύζυγος της είναι ο γνωστός πυρηνικός ιατρός Δημήτρης Μαρινάκης, γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη) θα εγκαινιαστεί αυτό το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 το βράδυ στην Πάτρα, στον φιλόξενο χώρο της Ποικίλης Στοάς, στην Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης.

Η έκθεση θα λειτουργεί το πρωί  10.30 το πρωί με 2 το μεσημέρι και το απόγευμα 6-10 μμ. Και περιλαμβάνει περίτεχνες, χειροποίητες δημιουργίες Ceramis-handmade, της Ελένης Νικολοπούλου Μαρινάκη και ιδίως κοσμήματα εικαστικής αντίληψης που έχουν για βάση τους τον πηλό.

Σε σημείωμα της με αφορμή την έκθεση της Ελένης Μαρινάκη στην Ποικίλη Στοά, η Αθηνά Χατζή, η οποία κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και είναι Διδάκτωρ Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας βιβλίων όπως «Η Θάλασσα έφυγε» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που πρόσφατα παρουσιάστηκε με επιτυχία και στην Πάτρα, τονίζει τα εξής.

«Η κεραμική ανήκει στις παλαιότατες των τεχνών του ανθρώπου, τέχνη και τεχνική μαζί, τιθάσευση της φωτιάς-δικαίωση του μυθικού Προμηθέα, μεταμόρφωση υλικών και επέκταση δυνατοτήτων, με φόρμες προαιώνιες που συνεχίζουν να παράγονται αδιάλειπτα και σήμερα, με απλές έως περίπλοκες τεχνικές επεξεργασίας πηλών, με εύρος αντικειμένων που από την αρχή της κεραμικής τέχνης ως συστηματικής ενασχόλησης κατά τη Νεολιθική εποχή, κυμαίνονται από χρηστικά "χονδροειδή" αγγεία για παρασκευή, κατανάλωση και αποθήκευση τροφών έως έργα τέχνης, ανθρωπόμορφα ειδώλια, κοσμήματα, και ποικίλες γλυπτές φόρμες.

Όλη αυτή την τεχνογνωσία και όλο το εύρος της γλυπτής κεραμικής φόρμας φαίνεται ότι αξιοποιεί στη δουλειά της η άξια κεραμίστρια Ελένη Μαρινάκη, επιλέγοντας στην παρούσα περίσταση να εκθέσει αποκλειστικά κεραμικό κόσμημα.

Γνώστρια και της τεχνικής και της τέχνης του πηλού, η Ελένη Μαρινάκη πειραματίζεται δημιουργικά με διαφορετικής σύστασης πηλούς (λευκό, μαύρο, ώχρες, αυτο-υαλοποιούμενους, πορσελάνη), με έλεγχο των συνθηκών όπτησης, ώστε να προκύψει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα και ιδιαίτερη προτίμηση στα κοσμήματα της έκθεσης στην ιδιαίτερη τεχνική raku.

Ο ιδανικός συνδυασμός θεωρητικής γνώσης των χημικών ιδιοτήτων των υλικών και πρακτικών επεξεργασίας τους από τη μία πλευρά και μίας καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας που εμπνέεται για διερεύνηση των δυνατοτήτων της φόρμας είναι φανερός κυρίως στα περίαπτα (μενταγιόν) της Ελένης Μαρινάκη τα οποία υπερβαίνουν την κατηγορία του κοσμήματος και αναδεικνύονται σε γλυπτά μικρής κλίμακας.

Η επεξεργασία των πηλών με την κηλιδωτή εντύπωση είναι αξιοθαύμαστη και η αίσθηση του παλαιωμένου που αποπνέουν πολύτιμη σε εποχές πρόκρισης του αναλώσιμου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η εικαστικός σημειώνει σχετικά: “Το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και χειροποίητο, αφού μοναδικοί είμαστε κι εμείς! Αμέτρητες σκέψεις, αισθήματα, όνειρα, μουσικές, χρώματα κι αρώματα μεταφέρονται την ώρα που τα σχεδιάζω και τα δουλεύω μέχρι να τα ολοκληρώσω. Όταν ο “αποδέκτης”, επιλέξει και αντιληφθεί, φορώντας το, κάτι από όλα τα παραπάνω, είμαι ευτυχής!”.

Εν κατακλείδι, εάν ισχύει η πεποίθηση ορισμένων εξ ημών ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο με την πλατωνική έννοια, η δουλειά της Ελένης Μαρινάκη είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ανάσα ποιότητας και ομορφιάς, όπως ξεδιπλώνονται και πραγματώνονται μέσα από επίμονη και επίπονη δουλειά».

Aξίζει να σημειωθεί πως η Ελένη Νικολοπούλου – Μαρινάκη έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα εικαστικών τεχνών – τμήματα ενηλίκων, ζωγραφικής, γλυπτικής και κεραμικής που γίνονταν στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην άνω πόλη (με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κλεοπάτρα Δίγκα).

Όπως είχε γράψει το σάιτ postin.gr το περασμένο καλοκαίρι, Μύκονος, Σαντορίνη και Σπέτσες φιλοξενούν ήδη τα ξεχωριστά κοσμήματα που δημιουργεί η Ελένη Νικολοπούλου-Μαρινάκη, εκτός από την Πάτρα, που είναι η βάση της δημιουργού, ενώ ακολουθεί και η Κρήτη.

Όλες οι δημιουργίες της είναι χειροποίητες με την τεχνική ρακού, μοναδικές, σε διαφορετικό σχέδιο η καθεμία, με έμπνευση συχνά την αρχαία Ελλάδα αλλά και με έντονη την μοντέρνα διαχρονική αντίληψη.

Η ταλαντούχα Ελένη Νικολοπούλου – Μαρινάκη δημιουργεί και άλλα αντικείμενα, όπως διάφορους «όγκους», γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα, όλα φτιαγμένα με την προσωπική της εικαστική ματιά, γραφή και προσωπικότητα.

*Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργίες της Ελένης Νικολοπούλου-Μαρινάκη μπορεί κάποιος να βρει και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα καθώς είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture