Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έσβησε η Μεσολογγίτισσα συγγραφέας Ακακία Κορδόση – Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κηδεία της

Έσβησε η Μεσολογγίτισσα συγγραφέας Ακακί...

Στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου

Έφυγε από την ζωή η γνωστή συγγραφέας Ακακία Κορδόση, η οποία και είχε τιμηθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών και τη Γαλλική Ακαδημία.

Η Ακακία Κορδόση είχε γεννηθεί στο Μεσολόγγι και είχε σπουδάσει κλασική γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη Γαλλική πρεσβεία καθώς και στη μέση εκπαίδευση, ως καθηγήτρια.

Για το συγγραφικό έργο της αλλά και την προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, η Ακακία Κορδόση τιμήθηκε το 1991 με το Μέγα Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας της Γαλλίας. Μια τιμή που για 1η φορά δόθηκε σε Έλληνα συγγραφέα και συγκεκριμένα για το βιβλίο της με τίτλο «Δεκατρείς φωνές της σιωπής», που είχε κυκλοφορηθεί στη Γαλλία.

Επίσης, η εκλιπούσα είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την γλωσσική μελέτη της «Μιλήστε Μεσολογγίτικα» ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά αναγορεύτηκε ομοφώνως το 2003 σε Επίτιμη Διδάκτορα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είχε ακόμα πρωτοστατήσει στην ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου και της «λέσχης ανάγνωσης» της πόλης.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 28/3/2015 στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου.

Στη μνήμη της Ακακίας Κορδόση ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος ανέφερε τα εξής.

«Η Ακακία Κορδόση υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα, μια αυθεντική Μεσολογγίτισσα. Η απώλειά της αφήνει ένα μεγάλο κενό στο τόπο τον οποίο η ίδια αγάπησε, αφιερώνοντάς του ένα μεγάλο κομμάτι του πνευματικού  της έργου.

Η συμβολή της στον πολιτισμό, τα γράμματα και την διάσωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πατρίδας μας, είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη  που αφήνει “φεύγοντας”.

Απ’  αυτή την πόλη, θα λείψει το βαθύ ανθρώπινο χαμόγελό της, η δύναμη της ψυχής και το μεγαλείο της σεμνότητας που τη διέκρινε.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture