Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεχωριστή βραδιά για τον Φιλέλληνα Πέρση ποιητή Φαριάντ στην Πάτρα

Ξεχωριστή  βραδιά για τον Φιλέλληνα Πέρσ...

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών» και ο «Α.Σ.Τ.Ο – Επικοινωνούμε»

Την περασμένη Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, στο ιστορικό Δημοτικό θέατρο Απόλλων που αποτελεί δημιούργημα του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ, στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, η «Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών» και ο «Α.Σ.Τ.Ο – Επικοινωνούμε» τίμησαν τον φιλέλληνα Πέρση ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ με ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο.

Το δρώμενο παρουσιάστηκε από τα  μέλη της θεατρικής ομάδας «ΠαιΖωΔρώμιο»  Νίκο Μπαλάση, Θανάση Μπακαστάθη, Τίνα Παπασωτηροπούλου και τους ήχους από την περσική μουσική που δημιούργησαν οι Ευγένιος και Σέργιος Βούλγαρης.

Το θέατρο στην πλατεία και τους εξώστες ήταν κατάμεστο από κόσμο και με το προαιρετικό εισιτήριο εξοικονομήθηκαν πόροι για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών της Πάτρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι εκδότριες του «Καλειδοσκοπίου» Αλέξα Αποστολάκη και Ελένη Σταμπόγλη, οι οποίες διέθεσαν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» για τις ανάγκες  των μεταναστών. Η Περσίδα Σιντάν Καζενμπούρ, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από την Ιταλία, μαζί με το συγγραφέα του παραμυθιού, Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, μίλησαν για τον φίλο τους Φερεϋντούν και διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο και την ποίησή του. Στο τέλος προβλήθηκαν ορισμένα σημαντικά στιγμιότυπα της συζήτησης του Φερεϋντούν με τον Τίτο Πατρίκιο από το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Δημήτρη Γιατζουζάκη (ΕΡΤ 2008).

Ήταν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τον Φερεϋντούν Φαριάντ που έχει ταφεί στο νεκροταφείο της Καισαριανής, στην Αθήνα από τον Φεβρουάριο του 2012, με έξοδα του Ιδρύματος Ουράνη, όπου και τότε τον αποχαιρετήσαμε με την ποίησή του...40 περίπου φίλοι του... αλλά και την εκκωφαντική απουσία του ελληνικού κράτους, αν και βραβευμένος και ανθολογημένος στα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν το Δήμο Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Πάτρας ΕΡΑ ΚΑΙ 107,7 στο Κόκκινο για τη φιλοξενία και τη συζήτηση, και βέβαια όλους τους συντελεστές, για την ανιδιοτέλειά τους, την αλληλεγγύη τους και τη φιλοξενία τους.

Και όπως γράφει ο Φερεϋντούν σε κάποιο από τα ποιήματά του:

«..Ο καθένας μάχεται το σκοτάδι …. Με το δικό του τρόπο. ….Εσύ με το όπλο σου….. το αστέρι με την αχτίδα του…. κι εγώ με τα ποιήματά μου».

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και η Σιντάν Καζενμπούρ πρότειναν στο τέλος της εκδήλωσης κάποια υπάρχουσα βιβλιοθήκη της Πάτρας ή μια νέα  που θα δημιουργηθεί να αναλάβει την έκθεση των 5.000 περίπου βιβλίων και αναμνηστικών που ο Φερεϋντούν Φαριάντ έχει δωρίσει για το ελληνικό κοινό. Προς το παρόν τη συλλογή έχει αναλάβει προς φύλαξη ο Περσοελληνικός Σύλλογος στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture