Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Mαριάννα Σταματιάδου στο thebest.gr - Συμβούλεψα τον Θοδωρή Αμπαζή να υποβάλλει τα χαρτιά του για την θέση

H Mαριάννα Σταματιάδου στο thebest.gr - ...
Μαρτάτος Tάκης

"Του το είπα διότι πιστεύω πως κανένας άλλος δεν διαθέτει τα προσόντα και έργο του Θοδωρή Αμπαζή", τόνισε χαρακτηριστικά

Δύο 24ωρα αφότου έγινε η ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας στο θεατράκι στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρι στην Όθωνος Αμαλίας παρουσία και του Δημάρχου Πατρέων Κωνσταντίνου Πελετίδη, παρουσία πολύ κόσμου (υπήρχαν και όρθιοι αλλά και κόσμος που στεκόταν έξω από το θεατράκι) ο απόηχος των εξελίξεων που αφορά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ήταν 5-4 υπέρ της προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, συνεχίζεται.

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε πως οι 5 που ψήφισαν να προκηρυχθεί η θέση, ακολουθώντας πιστά την απόφαση του κυρίου Πελετίδη ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Ανδρέας Τερζής, ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πάγκαλος και τρία από τα τακτικά μέλη, οι Ιωάννης Κανελλόπουλος, Μαρία  Νικολάου και Αναστασία Τσαλαμιδά.

Κατά της απόφασης προκήρυξης και υπέρ της παραμονής του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή τάχθηκαν η Χαριτίνη Καρλιαύτη της παράταξης του Γιάννη Δημαρά, η Μαριάννα Σταματιάδου της παράταξης μείζονος αντιπολίτευσης του Κώστα Χριστόπουλου, ο Κωνσταντίνος Σπαρτινός και ο Παναγιώτης Τσερόλας της παράταξης του Χρήστου Πατούχα.

Το κλίμα στην συνεδρίαση όπου ήταν παρών και ο κ. Αμπαζής εμφανώς στενοχωρημένος και αμήχανος (σήμερα Πέμπτη 26/3/2015 ο κ. Αμπαζής ήταν κανονικά στο γραφείο και στην δουλειά του και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr έφυγε αργά το απόγευμα μετά τις 18.00) δεν ήταν καλό ενώ σε κάποιες στιγμές δεν έλειψαν και οι εντάσεις και τα αρνητικά σχόλια και επισημάνσεις.

Μιλώντας στο thebest.gr η Μαριάννα Σταματιάδου, μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, μας είπε πως συμβούλεψε σε προσωπικό επίπεδο τον κ. Αμπαζή να υποβάλλει τα χαρτιά του εκ νέου εφόσον θα προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. «Του το είπα διότι πιστεύω πως κανένας άλλος δεν διαθέτει τα προσόντα και έργο που έχει κάνει ο Θοδωρής Αμπαζής».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η κυρία Σταματιάδου υπογράμμισε πως ο Θοδωρής Αμπαζής ήταν ο μόνος που δεν πληρώθηκε για άλλες του δουλειές στο θέατρο όπως το γράφει μουσική για παραστάσεις που ανέβηκαν. Σε αυτό το σημείο βέβαια παρενέβη ο κ. Πελετίδης θυμίζοντας πως και ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βόγλης δεν πληρωνόταν για άλλες του δουλειές όπως την συμμετοχή του ως ηθοποιός σε παραστάσεις του θεάτρου.

«Τον Γιάννη Βόγλη τον είχα υπερασπιστεί τότε και είχα πει πως δεν μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο είχε αποφασιστεί να μην ανανεωθεί η σύμβαση και θητεία του στο θέατρο της Πάτρας. Γενικά πάντως αυτό που τόνισα στην συνεδρίαση ήταν πως ο πολιτισμός δεν πρέπει να έχει κόμμα και κατεύθυνση και πως το θέατρο είναι ένα σχολείο», ανέφερε η Μαριάννα Σταματιάδου στο thebest.gr, προσθέτοντας πως αφού θα προκηρυχθεί η θέση πλέον καλό θα είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και να μάθει και ο κόσμος τι προσόντα θα έχουν όλοι οι υποψήφιοι που θα αποστείλουν αιτήσεις.

Η κυρία Σταματιάδου να σημειώσουμε πως ήταν σύμφωνη και με αυτό που είχε προτείνει ο κ. Αμπαζής, να υπάρξει στην επιτροπή αξιολόγηση των φακέλων και στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια και σωστότερη αξιολόγηση. Η κυρία Σταματιάδου πρόσθεσε πως θα μπορούσε στην επιτροπή να είναι και ένα πρόσωπο από το Πανεπιστήμιο Πατρών για παράδειγμα.

Την ίδια ώρα πολλά ακούστηκαν στο παρασκήνιο ως «αιχμές» για τον κ. Αμπαζή όπως π.χ. για το υψηλό κόστος της σχολής Δραματικής τέχνης που ξεκίνησε από πέρυσι και πράγματι τυχαίνει μεγάλης αποδοχής και ενδιαφέροντος με αιτήσεις παιδιών από όλη την Ελλάδα. Η Μαριάννα Σταματιάδου διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Τα παιδιά στο προκαταρκτικό έτος πληρώνουν 140 ευρώ το μήνα και στο α’ έτος 170 ευρώ όταν στην φτηνότερη δραματική σχολή πληρώνει κάποιος από 300 ευρώ και πάνω», μας είπε.

Επίσης πληροφορίες θέλουν τον κ. Αμπαζή να αναλαμβάνει πιθανόν στο μέλλον κάποια θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού, πληροφορία που επίσης η κυρία Σταματιάδου χαρακτήρισε ως "ράδιο αρβύλα".

Τέλος στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά ονόματα καλλιτεχνών που ιδεολογικά εντάσσονται στον αριστερό χώρο και δη στο ΚΚΕ, οι οποίοι θεωρούνται πιθανοί διεκδικητές της θέσης και αποτελούν πρόσωπα που θα ήθελε και θα ενέκρινε ο Κώστας Πελετίδης να έρθουν στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας όπως ο Κώστας Καζάκος, ο Βασίλης Κολοβός και η Λίλα Καφαντάρη.

*Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και σχολιάστηκε πολύ το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Τερζής δεν μίλησε σχεδόν καθόλου και ήταν σαν μην υπήρχε, ακολουθώντας προφανώς τα λεγόμενα και τις θέσεις του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture