Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Πανεπιστημίο Πατρών παρουσία της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα- ΦΩΤΟ

Ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας στ...

Ποιοί έδωσαν το "παρών"

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα μάγεψε το κοινό κατά τον πανηγυρικό εορτασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 το μεσημέρι.

Η κ. Λαμπράκη-Πλάκα περιέγραψε, με τον υψηλό λόγο και τον παραστατικό τρόπο που κατέχει, έναν αιώνα ιστορίας και τέχνης, αρχίζοντας από την ελληνική Επανάσταση και καταλήγοντας στη γενιά του ’30, τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκινώντας από την ιστορική ζωγραφική και την εξιδανίκευση του Αγώνα στη μετεπαναστική Ελλάδα, τον ρόλο που έπαιξαν οι τέχνες στο νέο κράτος προχώρησε στον 20ό αιώνα και την πορεία προς τον ελληνικό μοντερνισμό, στην «Ομάδα Τέχνη» και το κόμμα των Φιλελευθέρων, στον Μεσοπόλεμο, στο τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στη μεταβατική δεκαετία του ’20 και κατέληξε στην περιώνυμη γενιά του ’30, όπου οι γόνιμοι εκπρόσωποί της αναζήτησαν μια σύνθεση ανάμεσα στον μοντερνισμό και την παράδοση. Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν ο Μακρυγιάννης και ο ζωγράφος του, οι λιθογραφίες του P.v.Hess, o Θ. Βρυζάκης, η Σχολή του Μονάχου, η αρχιτεκτονική του Hansen, και στη συνέχεια οι Νικηφόρος Λύτρας, Ν. Γύζης, Γ. Ιακωβίδης, Κ. Βολανάκης, Θ. Ράλλης, Ι. Ρίζος, που μας οδήγησαν στον μοντερνισμό του επόμενου αιώνα, όπου παρήλασαν οι Φ. Κόντογλου, Παρθένης, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γ. Μόραλης… Η ομιλήτρια καθήλωσε το κοινό και εισέπραξε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα και πλήθος συγχαρητηρίων.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η ζεστή και μελωδική φωνή της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών  Λίνα Γερονίκου, με τη συνοδεία της Ελένης Παπαπροκοπίου στο πιάνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, υπάλληλοι και φοιτητές), μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, πρώην Πρυτάνεις, Πρόεδροι Τμημάτων, Κοσμήτορες Σχολών, εκπρόσωποι των Αρχών και της εκκλησίας, και της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις