Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πατρινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας στο thebest.gr -"Όταν συνταξιοδοτηθώ θα επιστρέψω στο αγαπημένο μου Άνω Καστρίτσι"

Ο Πατρινός καλλιτεχνικός διευθυντής του ...

Την Πέμπτη 26/3/2015 οι Πατρινοί σινεφίλ θα δουν τις 16 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του 37ου Φεστιβάλ της Δράμας στην αίθουσα του Ιντεάλ

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Ο Πατρινής καταγωγής σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πολλά χρόνια.

Επισήμως όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου πλέον Φεστιβάλ και στο εξωτερικό, από το 1999 ωστόσο ανεπίσημα ασχολείται με την συγκεκριμένη σινεφίλ διοργάνωση της όμορφης ακριτικής Δράμας από το ’89.

Αυτή την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 οι Πατρινοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην αίθουσα του Ιντεάλ στην Αγίου Νικολάου, τις 16 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του 37ου Φεστιβάλ που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την εκδήλωση έχει αναλάβει όπως κάθε χρόνο η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας και η πρόεδρος της Ελένη Δάσιου. Η προβολή για τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης με κάρτα διάρκειας θα είναι δωρεάν ενώ οι υπόλοιποι θα καταβάλουν το κανονικό εισιτήριο των 6 ευρώ για τις δύο ή τη μία προβολή του αφιερώματος με γενικό τίτλο «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει…».

Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς που θα αρχίσει στις 20.00 θα προβληθούν 9 φιλμ και στην δεύτερη ενότητα που θα ξεκινήσει στις 22.00 θα παιχθούν 7 φιλμ μικρού μήκους.

Σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας και της τραγικής ιστορίας της βάναυσης κακομεταχείρισης του 20χρονου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, έχει το φιλμ «Προσευχή» διάρκειας 20 λεπτών σε σκηνοθεσία του Αθηναίου δημιουργού Θανάση Νεοφώτιστου που θα προβληθεί και το οποίο έχει για θέμα το bullying.

Σύμφωνα με το στόρι της ταινίας που κατέκτησε στο 37ο Φεστιβάλ της Δράμας το 2014 τον Χρυσό Διόνυσο και τιμητική διάκριση σχεδιασμού ήχου στον Alejandro Cabrera, στο γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μία ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει πως θα πρέπει να πει την προσευχή το μυαλό του και η σκέψη του πάει στον Βασίλη. Τι θα γίνει όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά στο σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν. Στο σπουδαστικό αυτό φιλμ μυθοπλασίας παίζουν οι Χρήστος Καραβέβας και Στέλιος Καραμπίνας.

Οι Πατρινοί σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και την ταινία «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Σαμαρά που βραβεύτηκε με τον Αργυρό Διόνυσο και τιμητική διάκριση σκηνικών στην Πηνελόπη Βαλτή (παίζουν οι Νίκος Καραθάνος, Αλεξία Καλτσίκη και Χάρης Φραγκούλης) αλλά και την «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου, η οποία είναι γεννημένη το 1983 στη Νέα Υόρκη.

Η «Βόλτα» να θυμίσουμε πως μετά την Δράμα όπου έλαβε την τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου ταξίδεψε και στο μακρινό Σάντανς στην Γιούτα των ΗΠΑ όπου προβλήθηκε στο εκεί διάσημο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου, ένα φεστιβάλ που αποτελεί δημιούργημα του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, τον οποίο πετύχαμε στην Αθήνα να βλέπει ταινίες καθότι είναι μέλος της επιτροπής ενός μαθητικού διαγωνισμού του υπουργείου παιδείας που γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Δράμας, μας είπε πως η Δράμα είναι πια η δεύτερη πατρίδα του.

Το Φεστιβάλ, όπως υποστηρίζουν και οι εκάστοτε Δήμαρχοι της πόλης, είναι πλέον το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός και όχι μόνο που γίνεται στην Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή ετησίως, όπως ανέφερε.

Το 2014 οι αιτήσεις για συμμετοχή ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και άγγιξαν τις 1500 με τις Ελληνικές να ξεπερνούν τις 180, όπως μας είπε ο Αντώνης Παπαδόπουλος. Το 2014 επελέγησαν και παρουσιάστηκαν στο ελληνικό και το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ συνολικά 220 φιλμ μικρού μήκους.

Όσο για τα θέματα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, το κύριο δραματουργικό κομμάτι αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε τις ερωτικές, συναισθηματικές, είτε τις επαγγελματικές και τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος που βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας για το επόμενο φεστιβάλ, το 38ο της Δράμας κι ας απέχει ακόμη χρονικά περίπου 5 μήνες, δήλωσε στο thebest.gr εξαιρετικά χαρούμενος και ικανοποιημένος μιας και τις επόμενες μέρες αναμένει την έγκριση από την FIPRESCI στο Κάπρι της Ιταλίας, την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ώστε από το προσεχές Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2015, να γίνουν partners και η FIPRESCI να έχει ενεργό συμμετοχή στο Φεστιβάλ και να απονέμει τα δικά της βραβεία με δική της jury – επιτροπή. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη όπως μας εκμυστηρεύθηκε ο Αντώνης Παπαδόπουλος. Αξιολογητής της FIPRESCI είχε ταξιδέψει στη Δράμα τον περασμένο Σεπτέμβριο και έδωσε στη συνέχεια το «ραπόρτο» του που ήταν θετικό έως ενθουσιώδες για το Φεστιβάλ της Δράμας.

Το Φεστιβάλ της Δράμας όπως μας είπε ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρά τα οικονομικά και οργανωτικά του προβλήματα, συνεχίζει να μεγαλώνει, να επεκτείνεται και παράλληλα να μεγαλώνει η φήμη και γόητρο του.

Η ικανοποίηση του γι’ αυτήν την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ είναι μεγάλη και να σκεφτεί κανείς όπως μας αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος πως για την επιλογή των ταινιών, την γραμματειακή και οργανωτική δουλειά δεν δουλεύουν παραπάνω από 4-5 άτομα.

Όπως είπαμε αυτήν την περίοδο ο κ. Παπαδόπουλος είναι στην επιτροπή της επιλογής των μαθητικών ταινιών του διαγωνισμού «Ένας πλανήτης μία ευκαιρία». Από τα 185 φιλμ που υποβλήθηκαν (είναι και κάποια από την Πάτρα) θα επιλεγούν τα καλύτερα που θα προβληθούν στις αρχές Μαίου 2015 στο αμφιθέατρο του υπουργείου παιδείας στην Αθήνα. Πρόκειται για φιλμ μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Εκεί να δείτε πόσα φιλμ είναι επίκαιρα, με θέματα όπως το bullying – σχολικό εκφοβισμό και την ξενοφοβία», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν κρύβει πως το μυαλό του είναι συχνά στην αγαπημένη του γενέτειρα, την Πάτρα. «Όταν σε τρία χρόνια συνταξιοδοτηθώ θα έρθω να μείνω εκεί στο Άνω Καστρίτσι», μας είπε. Στο Άνω Καστρίτσι πάνω από το Ρίο, με την υπέροχη θέα, συνεχίζει να ζει ο πατέρας του (η μητέρα του Αντώνη Παπαδόπουλου που είναι μοναχοπαίδι έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάιο).

Τέλος τον ρωτήσαμε αν ετοιμάζει κάποια καινούρια ταινία ως σκηνοθέτης (είχε κάνει πριν λίγα χρόνια ένα ντοκιμαντέρ για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την μεγάλη πείνα που είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό). Μας είπε πως έχει έτοιμα δύο σενάρια, ένα για φιλμ τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και ένα fiction όπου έχει διασκευάσει τρία διηγήματα της Μαρίας Σκιαδαρέση για τρεις γυναίκες που δολοφονούνται για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Aκολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών την Πέμπτη  26 Μαρτίου 2015 στο σινέ Ιντεάλ της Πάτρα.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ " ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ 2014-15"

Πρώτη Προβολή, Ώρα 20.00

Τίτλος ταινίας

Σκηνοθέτης

Διάρκεια

Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις

Κωνσταντίνος Σαμαράς

24΄

Ιλένα

Σπύρος Σκάνδαλος

15΄

For Eternity

Μαρία Λάφη

Όταν αρχίζει το τραγούδι

Γιάννης Πόθος

II

Ευθύμης Kosemund Σανίδης

16΄

Drag me: An urban music tale

Νίκος Κέλλης

Πέρασμα

Λάμπρος Γεωργόπουλος

Jennings Lodge

Αλίκη Σούμα

11

Massai

Χάρης Λαγκούσης

16

 

Σύνολο

110΄

Δεύτερη Προβολή, Ώρα 22.00

Τίτλος ταινίας

Σκηνοθέτης

Διάρκεια

Προσευχή

Θανάσης Νεοφώτιστος

20΄

Εβίβα

Δημήτρης Νάκος-Αμερίσσα Μπάστα

16΄

Βόλτα

Στέλλα Κυριακοπούλου

11΄

A single body

Σωτήρης Δουνούκος

20΄

Sunday

Βαγγέλης Σέρφας

17΄

Δείπνο για λίγους

Νάσος Βακάλης

10΄

The Immortalizer

Μάριος Πιπερίδης

22΄

 

Σύνολο

116΄

 

Σκηνή από την ταινία "Τρεις αυγουλιέρες, παραλίγο τέσσερις".

Σκηνή από την ταινία "Τρεις αυγουλι...

Σκηνή από την ταινία "Τρεις αυγουλιέρες, παραλίγο τέσσερις".

"Η Βόλτα" της Στέλλας Κυριακοπούλου.

"Η Βόλτα" της Στέλλας Κυριακοπούλου.

"Η Βόλτα" της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Σκηνή από την "Προσευχή" του Θανάση Νεοφώτιστου που πήρε το 1ο βραβείο στη Δράμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σκηνή από την "Προσευχή" του Θ...

Σκηνή από την "Προσευχή" του Θανάση Νεοφώτιστου που πήρε το 1ο βραβείο στη Δράμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture