Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μία νέα έκθεση με τίτλο «Εικαστικές Τέχνες & αντίσταση 1936-1950» θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη

Μία νέα έκθεση με τίτλο «Εικαστικές Τέχν...

Θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για την έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, την Παρασκευή

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού –Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα παραθέσουν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου.

Η συνέντευξη θα παραχωρηθεί με αφορμή την φιλοξενία στην «Αγορά Αργύρη», από τις 6 Απριλίου έως και τις 7 Μαΐου 2015,  της έκθεσης  «Εικαστικές Τέχνες & αντίσταση 1936-1950».

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Εύα Μελά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση με τίτλο «1936-2014. Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936-1950» από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, παρουσιάστηκε από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα οργανώθηκε κι ένα εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 29 Οκτωβρίου 2014.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, όπως είχε γράψει το culturenow.gr, γεννήθηκε το 1944 από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Aντίσταση.

Άλλωστε οι περισσότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι εντάχθηκαν τότε  στις γραμμές της Αντίστασης. Χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, όπου ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξε η σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με την κοινωνία στο σύνολό της καθώς η «εμπορευματοποίηση» της τέχνης την αλλοίωσε.

Όπως είχε γραφτεί με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, από το 2008 πιο έντονα, η χώρα μας ζει την καπιταλιστική κρίση με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, το λαό. Οι καλλιτέχνες είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας που υφίστανται ότι κι οι εργαζόμενοι γενικότερα. Δρουν όμως και  καλούνται από την ίδια τη ζωή με τα έργα τους να είναι παρόντες στα καίρια ζητήματα της εποχής.

Η τέχνη  που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρέτησε διαχρονικά τους αγώνες του λαού, είναι ανάγκη να εκφραστεί συλλογικά και σήμερα, να εκφραστεί η αναγκαιότητα της Αντίστασης Σήμερα, Τώρα και παράλληλα να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες –«επώνυμοι»  και άγνωστοι-  που είτε με το έργο τους είτε με την ίδια τη ζωή τους συνδέθηκαν με τους λαϊκούς αγώνες.

Η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, κτίριο Α  (Γερμανικού  και Μυλλέρου, Μεταξουργείο) είχε διαρκέσει έως τις 30 Νοέμβρη 2014.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture