Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο Δημήτρης Κώης κοιμάται τα βράδια παρέα με την ελληνική Ιστορία - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ο Δημήτρης Κώης κοιμάται τα βράδι...

Εχει μετατρέψει το σπίτι του σε άτυπο Μουσείο

Ένα μικρό άτυπο μουσείο έχει, κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του, μέσα στην κρεβατοκάμαρά του ο γνωστός αγωνιστής της αντιδικτατορικής οργάνωσης «ΔΕΚΑ» Δημ. Κώης, που ζει στη συνοικία Ζαρουχλέικα της Πάτρας.

Γι αυτό και μπορεί κάποιος κάνοντας χάριν υπερβολή λόγου να πει πως «κοιμάται με την Ιστορία».

Περάσαμε το κατώφλι του σπιτιού του και είδαμε κάδρα μεγάλων αγωνιστών υπό τον τίτλο «τέσσερις ίσιοι μεγάλοι επαναστάτες» να φιγουράρουν με πρώτο τον «Γέρο του Μωριά» και δίπλα του ο Άρης Βελουχιώτης (Θαν. Κλάρας), ο Τσε Γκεβάρα και ο Φιντέλ Κάστρο.

Κάτω από τον Άρη βρίσκεται ο «όρκος του αντάρτη» του ΕΛΑΣ και η υπενθύμιση του τραγικού τέλος του πρωτοκαπετάνιου Άρη στη Μεσούντα της Άρτας το 1945.

Ο Δημ. Κώης στα χρόνια της αντιφασιστικής αντίστασης, κατά την Κατοχή, υπήρξε ΕΠΟΝίτης στο χωριό του Σκούρα Αχαΐας. "Γι αυτό μετά την Κατοχή τα βρήκα σκούρα κι ήρθα στην Πάτρα, λέει χεριτολογώντας!

Μετά υπηρέτησε τη θητεία του στο Στρατό, όπου στον Εμφύλιο σε μάχη βρέθηκε απέναντι στους μαχητές του ΔΣΕ. Εμείς ήμασταν τα κωλόπαιδα της Φρειδερίκης και αυτοί οι προδότες του Μάρκου.

Έτσι μας φώναζαν, έτσι τους απατούσαμε, λέει με διάθεση χιούμορ, όταν τον ρωτάς για κείνα τα χρόνια. 
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί και οι τέσσερις μαζί, αφού απέχουν χρόνια μεταξύ τους, ο Δημ. Κώης λέει:

«Θεωρώ πως είναι και οι τέσσερις μεγάλοι και επαναστάτες, γι αυτό και το έγραψα με κεφαλαία γράμματα, και πρέπει να τους θυμόμαστε αφού πρόσφεραν στην ανθρωπότητα».

Δίπλωμα που του απένειμε η Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και φωτογραφίες από τη συμμετοχή του στον εορτασμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας, σε εκδηλώσεις που γίνονταν κάθε χρόνο από τον εκάστοτε Πρόεδρο, όπως και φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον απελθόντα Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό Μέγαρο, υπενθυμίζουν μία άλλη πτυχή της ηθικής απολαβής του Δημ. Κώη, για τη συμμετοχή και φυλάκισή του κατά τον αντιδικτατορικό αγώνα από τους επίορκους δεξιούς αξιωματικούς.

Ακόμη φωτογραφίες που τον δείχνουν με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και στελέχη της πρώιμης βροντερής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή είναι αναρτημένες στον τοίχο, απέναντι από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, δίπλα σε μετάλλιο του ΕΑΜ, εκ μέρους της ΠΕΑΕΕΑ, που συνυπάρχουν με προτομή του «Γέρου της Δημοκρατίας» και τιμητική πλακέτα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η εκτιθέμενη συλλογή νομισμάτων, που αρχίζουν από την ελληνική αρχαιότητα, διαπερνούν την βυζαντινή εποχή, φθάνουν στους Βαλκανικούς Πολέμους κι από κει μεταπηδούν στο Μεσοπόλεμο και στα νεώτερα χρόνια.

Στο ερώτημα πως εκθέτει τέτοιο θησαυρό απαντά αβίαστα:
«Τα έχω πάει στην αρχαιολογική Εφορεία και μου τα έχουν χρονολογήσει. Τα δήλωσα και είναι νόμιμα. Έχω και χαρτί».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις