Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Η εταιρεία που έφτιαξε τις περίφημες οδοντογλυφίδες Τίγρης, μανταλάκια και παγωτόξυλα- Όλα ξεκίνησαν από ένα υπόγειο στα προσφυγικά-ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η εταιρεία που έφτιαξε τις περίφη...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δείτε βίντεο για να μάθετε πώς κατασκευάζονται αυτά τα μικρά χρηστικά αντικείμενα με τη σφραγίδα της οικογένειας Ψωμιάδη

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '50 όταν σε ένα υπόγειο στα Προσφυγικά, γεννήθηκαν τα πρώτα ντόπια ...μανταλάκια και  η Πάτρα ξεκινούσε να κρεμάει στα ρούχα της σε δικές της πατέντες. Ο εμπνευστής της ιδέας ένας πρόσφυγας, ο οποίος επένδυσε το επιχειρηματικό του διαμόνιο σε κάτι χρηστικό, καθημερινό και αναγκαίο για να έρθει η....ιστορία να τον δικαιώσει.

Το όνομά του, Γιώργος Ψωμιάδης, πρόσφυγας από τον Εύξεινο Πόντο  και έτος ιδρύσεως της εταιρείας του, το 1950. Έδρα του το υπόγειο της οδού Πόντου, μιας οδού που τον ταξίδευε πίσω στη πατρίδα του, χωρίς να του στερήσει τη χαρά της δημιουργίας σε μια πόλη που του έδωσε ανταμοιβή, καθώς με  τα χρόνια και χάρη στην εργατικότητά του, η εταιρεία άρχισε να εξελίσσεται και λόγω της πολύ καλής ποιότητας επικράτησε στην πανελλήνια αγορά.

Πρώτο υλικό κατασκευής, το ξύλο. Το πλαστικό ήρθε πολύ αργότερα να πάρει τη θέση του και στην  υπόθεση...μανταλάκι.

Το 1969 η εταιρεία αγόρασε στην Αθήνα μια βιοτεχνία παραγωγής ξύλινων πλακέ οδοντογλυφίδων και την οποία μετεγκατέστησε στην Πάτρα το 1972. Αυτή ήταν η αρχή για τις οδοντογλυφίδες ΤΙΓΡΙΣ οι οποίες συνεχίζουν να παράγονται μέχρι και σήμερα.

Η μάχη του ανταγωνισμού την εποχή εκείνη ήταν μεγάλη με μεγάλο ανταγωνιστή, τις επίσης γνωστές οδοντογλυφίδες ΕΛΕΦΑΣ (των Αδελφών Στασινόπουλου).

Η εταιρεία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία ξεκινώντας το 1972 την παραγωγή παγωτόξυλων τροφοδοτώντας τις εταιρίες παγωτού ΔΕΛΤΑ και ΕΒΓΑ.

Το 1976 εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται με μια κάθετη μονάδα παραγωγής για πλαστικά μανταλάκια.

Όπως μας αναφέρουν οι μέτοχοι της εταιρείας Σωκράτης και Λάμπρος Ψωμιάδης, «την εποχή εκείνη απασχολούσαμε πάνω από 70 άτομα προσωπικό. Ήταν μια εποχή κατά την οποία δυσκολευόμασταν να βρούμε προσωπικό, λόγω της μεγάλης ζήτησης εργασίας στην τοπική αγορά! Λόγω της υψηλής ζήτησης των προϊόντων μας είχαμε την δυνατότητα να θεσπίσουμε επιδόματα αποδοτικότητας, τακτικής προσέλευσης, παραγωγής κλπ»

Σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας πάνω από 4500 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στην Γ. Ψωμιάδης ΑΕΒΕ από το 1950 μέχρι και σήμερα.

Την δεκαετία του 90 άρχισαν στην Ελληνική αγορά οι εισαγωγές Ιαπωνικών και Κινέζικων προϊόντων με τα τελευταία να επικρατούν τελικά στην αγορά.

Όπως είναι γνωστό αυτή η  εξέλιξη δημιούργησε μεγάλο ανταγωνισμό στα Ελληνικά προϊόντα και σαφώς επηρέασε και τις πωλήσεις της εταιρίας, η οποία συνέχισε την πορεία της και  παρά  την κρίση και τον μεγάλο ανταγωνισμό, διαθέτει σήμερα τα Πλαστικά Μανταλάκια Πατρών και τις οδοντογλυφίδες ΤΙΓΡΙΣ σε Super Market και Cash & Carry της Πάτρας αλλά και όλης της Ελλάδας διαγράφοντας ανοδική πορεία.

 

Ο νεότερος της οικογένειας Γιώργος Ψωμιάδης (του Σωκράτη), ο οποίος έχει το όνομα του παππού του,  έχει αναλάβει τον τομέα πωλήσεων και ανάπτυξης της εταιρείας. «Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό κυρίως από τα ασιατικά προϊόντα, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για πολλές Ελληνικές βιοτεχνίες" μου λέει. "Είναι ενθαρρυντικό όμως πως όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και καταναλωτές στρέφονται προς τα Ελληνικά προϊόντα και αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε".

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά