Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Προσλήψεις προσωπικού ζητά ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Πάτρα: Προσλήψεις προσωπικού ζητά ο Δήμα...

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την πρόσληψη προσωπικού ζητά από την Κυβέρνηση ο Δήμος Πατρέων. Εισηγητής στο συγκεκριμένο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Υπέρ ψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας, οι παρατάξεις Δημαρά, Παναγιωτόπουλου, Πατούχα και Ντρίνια, λευκό η παράταξη Χριστόπουλου και κατά η παράταξη Σπαρτινού.

Η εισήγηση του Δημάρχου:

«Εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, κεφαλαίου. Ε.Ε., Καλλικράτη, που εφαρμόστηκε για χρόνια στην τοπική διοίκηση, ο Δήμος μας, αλλά και το σύνολο των άλλων  Δήμων της χώρας έχει τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Την τετραετία 2011 έως σήμερα, είχαμε την συνταξιοδότηση 656 υπαλλήλων από το Δήμο και τους Οργανισμούς του, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή του με νέους εργαζόμενους, λόγω και της απαγόρευσης προσλήψεων , με τους νόμους και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτό έχει σαν συνέπεια την υποστελέχωση του Δήμου δημιουργώντας προβλήματα στην ικανοποίηση των αναγκών του Πατραϊκού λαού. Στους Δήμους, το κράτος έχει μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να παραχωρεί αντίστοιχους πόρους.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».

Στη εγκύκλιο του Υπουργείου για τις προσλήψεις, γίνεται αναφορά στο νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%. Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου.

Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού κ.λπ.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους.

Έτσι οι όποιες ανάγκες ικανοποιούνται πλέον, είτε με υπερωριακή απασχόληση, είτε με συμβασιούχους, με ελαστικές σχέσεις προσωρινής εργασίας, ενώ παράλληλα υπάρχει πίεση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών φορτώνοντας νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.

Αυτή την εξέλιξη, δεν την έχουμε γιατί οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες τόσο για τους συμπολίτες μας, όσο και για τους συμβασιούχους εργαζομένους, που έχουν μερική ζωή, μπες ψυχή, βγες ψυχή, με την πρόσληψη και εν συνεχεία απόλυσή τους.

Είναι η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πρόθυμων κυβερνήσεων, που συμφωνούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους. Στόχος τους, η σταδιακή απαξίωση των Δήμων, μιας και δεν θα μπορούν με την μείωση του προσωπικού να λειτουργούν κρίσιμους τομείς του Δήμου όπως π.χ. καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση.

Θα έρθουν στη συνέχεια οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καλύψουν το κενό, να δραστηριοποιηθούν, να βρουν διέξοδο τα παρκαρισμένα κεφάλαιά τους. Θέλουν να επενδύσουν σε τομείς βασικών αναγκών του λαού μας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ.

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη 551 εργαζομένων για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών του με μόνιμο προσωπικό. Παρόμοιο αίτημα έχει ψηφιστεί ομόφωνα και από το Δήμο (533/2014 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου).

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Να προσληφθούν οι 34 εργαζόμενοι (πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ) της ΔΕΥΑΠ (υπ. αρ. 746/20748/30-2-2015 προς Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση),  Προς ενημέρωση του Σώματος δίνουμε το υπ’ αρ/ 17521/3-3-15 Υπηρεσιακό Σημείωμα της ΔΕΥΑΠ, που αφορά την αδυναμία κάλυψης της γραμμής των βλαβών από το υπάρχον προσωπικό.

Είναι απαραίτητη η στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι σε τέλη, φόρους, χαράτσια στο λαό.

Είναι ώρα να σταματήσει η ικανοποίηση αναγκών του Δήμου από συμβασιούχους, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Είναι ο δούρειος ίππος για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών του Δήμου.

Πρέπει να δοθεί άμεσα  λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα, για να έχει ο η λαϊκή οικογένεια της πόλης αυτό που δικαιούται και οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις