Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Το εμβληματικό κτίριο που θέλει για "σπίτι" του το Επιμελητήριο Αχαΐας - Η ιστορία του και η...βιβλιοθήκη των 30.000 τόμων!

Πάτρα:Το εμβληματικό κτίριο που θέλει γι...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Το κτίριο Μιχαλακόπουλου στο κέντρο της πόλης

Είναι ένα απο τα πλέον εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Πάτρας και έχει φιλοξενήσει κατα καιρούς εκτός απο την οικογένεια βέβαια του ιδιοκτήτη του, μια τεράστια βιβλιοθήκη, γραφεία της Φ.Ε. του Αρσακείου και μέχρι πρότινος τραπεζικές υπηρεσίες.

Η οικία Μιχαλακόπουλου επί του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου (παλαιότερα προσωρινά οδός Μιχαλακοπούλου αλλά δεν άντεξε στο χρόνο) βρίσκεται

Στην  Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλατεία Όλγας) της Πάτρας στην γωνία Αράτου και Ρήγα Φεραίου.

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1875 στην Πάτρα όπου τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Πατρών.

Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πρώτος με βαθμό άριστα μεταξύ 100 υποψηφίων στις 29 Οκτωβρίου 1892 και διακρινόταν για τον χαρακτήρα του, την ευφυΐα και τις γνώσεις του.

Ταυτόχρονα ήταν γραμμένος και στην Νομική Σχολή .

Παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1894 ως αρχηγός της δεύτερης τάξης της σχολής λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του Σπήλιου Μιχαλακόπουλου και παρά την επίπονη προσπάθεια του βασιλέα Γεωργίου Α' να του πληρώσει τα δίδακτρα από το βασιλικό ταμείο.

Τελικά ως μοναδικός προστάτης της οικογένειάς του συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Αργότερα σπούδασε Νομική στηνΓαλλία, την Γερμανία και την Αθήνα.

Εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας πρώτη φορά το 1911. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916. Το 1924 ίδρυσε το Κόμμα των Συντηρητικών Φιλελευθέρων και στις 7 Οκτωβρίου 1924 σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Γεώργιου Κονδύλη η οποία ανετράπη στις 26 Ιουνίου 1925 από τη δικτατορία Παγκάλου. Επανήλθε το 1926 ως υπουργός εξωτερικών με την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμηκαι το 1928 ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έγινε ξανά υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου τον Ιούνιο του 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στηνΚοινωνία των Εθνών και έλαβε μέρος σε πολλές διασκέψεις. Συμμετείχε μαζί με τον Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.

Εξορίστηκε από την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 7 Μαρτίου1938.

Υπήρξε εξαιρετικός κοινοβουλευτικός ρήτορας και πολιτικός με σπάνια χαρίσματα.

Ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας στο σπίτι του βιβλιοθήκη 30.000 τόμων.

Με την ανακαίνιση του κτιρίου που είχε κάνει η Αχαϊκή Τράπεζα όπου στέγαζε τις υπηρεσίες του κεντρικού τραπεζικού υποκαταστήματος, μέχρι το κλείσιμό της, αναδείχθηκαν η ιστορικότητα και ο διαχρονικός συμβολισμός του για την πόλη μας, καθώς διατηρήθηκαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Το κτίριο αυτό, ήταν η οικία του Αχαιού πολιτικού και Πρωθυπουργού της χώρας, Ανδρέα Μιχαλακόπουλου και έχει ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία για την πόλη της Πάτρας καθώς πλησίον του κτιρίου βρίσκεται και ο ανδριάντας του.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που άγνωστοι βάνδαλοι προκαλούν φθορές στο άγαλμα.

Στο αίτημα για αγορά του ακινήτου επί της οδού Μιχαλακοπούλου 66 όπου στεγαζόταν το κεντρικό κατάστημα της Αχαϊκής τράπεζας επανέρχεται με επιστολή της η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαϊας.

Το Επιμελητήριο Αχαϊας μόλις χθες επανήλθε και πάλι στην πρόθεση αγοράς του κτηρίου προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του μιας και έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία για την πόλη.

Στην χθεσινή επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα προς την υπο εκκαθάριση Αχαϊκή Τράπεζα επισημαίνεται:
"Κύριοι,

Όπως και προφορικά σας έχουμε ενημερώσει, έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση του ακινήτου, ιδιοκτησίας σας, που βρίσκεται στην Πάτρα, επί της οδού Μιχαλακοπούλου 66, στο οποίο στεγαζόταν το κεντρικό κατάστημα της Αχαϊκής Τράπεζας.

Το κτίριο αυτό, ήταν η οικία του Αχαιού πολιτικού και Πρωθυπουργού της χώρας, Ανδρέα Μιχαλακόπουλου και όπως αντιλαμβάνεσθε έχει ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία για την πόλη μας και ιδιαίτερα για εμάς, καθώς πλησίον του κτιρίου βρίσκεται και ο ανδριάντας του.

Σημειώνεται πως ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, εκτός από Πρωθυπουργός, διετέλεσε και Υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις από το 1911 έως και το 1930.

Με την ανακαίνιση του κτιρίου που είχε κάνει η Αχαϊκή Τράπεζα, αναδείχθηκαν η ιστορικότητα και ο διαχρονικός συμβολισμός του για την πόλη μας, καθώς διατηρήθηκαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Το κτίριο αυτό, κατά την γνώμη μας και για τους λόγους που αναφέρουμε,  δεν θα πρέπει να μισθωθεί για εμπορικές χρήσεις, αλλά να διατεθεί σε ένα Φορέα της πόλης μας, χωρίς βέβαια να ζημιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας και οι μέτοχοι.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχουμε λάβει την απόφαση, να αιτηθούμε την αγορά του ακινήτου, για να στεγάσουμε Υπηρεσίες μας που έχουν σαν βασικό στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να συνδέσουμε το κτίριο και την ιστορία του με την πόλη μας.

Σημειώνουμε, πως το Επιμελητήριο Αχαΐας, κατέχει ιδιόκτητο κτίριο (έτος κατασκευής 1964), πλησίον του κτιρίου αυτού, επί της οδού Μιχαλακοπούλου 58, που το χρησιμοποιεί για την στέγαση των ακολούθων Υπηρεσιών :
-Επιμελητήριο Αχαΐας για το σύνολο των Υπηρεσιών του
-Αναπτυξιακή Επιμελητηρίου Αχαΐας και των τμημάτων αυτής
-Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε να ορίσετε μία συνάντηση, για να συζητήσουμε την πρότασή μας αλλά και για ανταλλαγή απόψεων επί του ανωτέρω θέματος.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις