Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σάλος με τις φημολογούμενες αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική - Διαψεύδει ο αρμόδιος Υπουργός το "άνοιγμα" των κέντρων κράτησης

Σάλος με τις φημολογούμενες αλλαγές στην...

Μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης και μη σύλληψης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Αυτή ήταν η δήλωση του Γιάννη Πανούση προς Το Βήμα στο ζήτημα που ανέκυψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΣΚΑΙ, για άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.

Είναι γεγονός ότι εάν έχει εκδοθεί τέτοια διαταγή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυτομάτως η χώρα δεν θα αναγνώριζε τη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» την οποία έχει υπογράψει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αργότερα, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας.»

 

22:39 Τα πάνω - κάτω στην ώς τώρα ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης την οποία αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίδεται χαρτί παραμονής 1 μήνα, αν θέλουν να φύγουν, και αν δε θέλουν θα τους δίδεται άδεια παραμονής έξι μηνών.

Εξάλλου, την Τετάρτη ανοίγουν τα κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια και όπου υπάρχουν αλλοδαποί θα αφήνονται ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια (εκτός αν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με άμεση ισχύ, όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στα σύνορα, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης δεν θα κρατούνται αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, με προθεσμία αναχώρησης 30 ημέρες. Εφόσον περάσουν οι 30 μέρες και δεν έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής που θα αναβάλλονται για 6 μήνες.

Για τους ήδη κρατούμενους σε κέντρα κράτησης -και εφόσον εις βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας- θα αφήνονται ελεύθεροι. Σύμφωνα με την απόφαση είναι αυτονόητο θα αφεθούν οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες ενώ για του ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και παρουσιάζουν έντονη και συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Για όσους δεν έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την παρέλευση της εξάμηνης αναβολής, θα ακολουθήσει νεώτερη διαταγή.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις