Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η πολιτιστική ατζέντα το σαββατοκύριακου στην Πάτρα - Τί αξίζει να δείτε

Η πολιτιστική ατζέντα το σαββατοκύριακου...

Ξεχωρίζει ο "Γλάρος" στο Λιθογραφείον με την Ν. Τσαλίκη, ο "Φωταγωγός" επίσης στο Λιθογραφείον και η έκθεση του Τάκη Βαρελά

Μετά το τέλος της φετινής καρναβαλικής περιόδου, επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς με τις αμιγώς πολιτιστικές εκδηλώσεις να είναι και πάλι αρκετές.

Ξεκινάμε την ατζέντα αυτού του σαββατοκύριακου για το ότι πολιτιστικό συμβαίνει αυτό το σαββατοκύριακο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015 στην Πάτρα, με την αξιόλογη θεατρική παράσταση «Γλάρος» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων.

Το Σάββατο 28/2 το έργο θα παιχθεί στις 21.30 ενώ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού προστέθηκε και μία ακόμα παράσταση στις 18.30 το απόγευμα. Έξι ηθοποιοί (η Ναταλία Τσαλίκη, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και οι Γιάννης Στεφόπουλος, Σοφία Γεωργοβασίλη, Ίριδα Μάρα, Γιάννης Καραούλης) και τέσσερα ανδρείκελα προσπαθούν να ζωντανέψουν την κωμικοτραγική αυτή ιστορία και τα πάθη δέκα χαρακτήρων. Οι παραστάσεις του «Γλάρου» (είχε παιχθεί και χειροκροτηθεί στο θέατρο Θησείον της Αθήνας) στην Πάτρα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη.

Για τους μικρούς μας φίλους αυτή την Κυριακή 1η Μαρτίου στο θέατρο Πάνθεον στην οδό Δημ. Γούναρη και Κανακάρη θα παρουσιαστεί η παράσταση από το «ΚουΚλο Θέατρο Κρήτης», με τίτλο «Ο Ψαροτρομάρας».

Η παράσταση συνδυάζει την τεχνική του μαύρου Θεάτρου (black light όπως το θέατρο της Πράγας) και του Muppet Show και περιλαμβάνει μεγάλες χειροποίητες κούκλες κατασκευασμένες από τα μέλη του θιάσου. Πρωταγωνιστής του έργου, είναι ο Ψαροτρομάρας που ταράζει την ήσυχη ζωή του βυθού, όταν αποφασίζει να χτίζει ένα τεράστιο παλάτι, καταστρέφοντας τα σπίτια των ψαριών.

Θα δοθούν 2 παραστάσεις στις 11.30 το πρωί και στις 17.30 το απόγευμα με το εισιτήριο να κοστίζει 7 ευρώ.

Την Κυριακή στις 18.30 και στις 21.00 θα παιχθεί από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο Πάτρας- στο Λιθογραφείον, το έργο «Ο Φωταγωγός» του Σπύρου Γαλαίου σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Καλιμάνη - Γεωργιτσοπούλου. Παίζουν οι εξής, Μάνα: Ολυμπία Τασακοπούλου, Γιός: Διονύσης Τουλιάτος, Νεαροί: Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, Νίκος Διαμαντόπουλος, Σταύρος Μουστρούφας, Σπύρος Πλακογιαννάκης, Ιάσονας Πανέτας-Φελούρης, Κωνσταντίνος Σολωμός. Η παράσταση θα επαναληφθεί και την Δευτέρα 2/3/2015 στις 21.00.

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο έργο, που ανήκει στο νεο-ρεαλιστικό κύμα της σύγχρονης θεατρικής συγγραφής, βασισμένο στην αλήθεια της ζωής που κυλάει δίπλα και μέσα στον άνθρωπο. Μια καθημερινή ιστορία, με δομικά στοιχεία, τον ενθουσιασμό και την ανάγκη για δράση των νέων παιδιών αλλά και την εντιμότητα και ευγένεια της τρίτης ηλικίας.

Το Σάββατο 28/2 ολοκληρώνεται στο Πολύεδρο της Πάτρας στην οδό Κανακάρη 147, η έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Καραχάλιου με τίτλο «Μορφές και Χρώματα». Η εικαστική δημιουργός κατάγεται από την Αρχαία Ολυμπία.

Στην γκαλερί Cube στην οδό Μιαούλη συνεχίζεται έως τα μέσα Μαρτίου η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ισμήνης Μπονάτσου με τίτλο «Χρονισμοί» ενώ στην ισόγεια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών επίσης συνεχίζεται και αξίζει να την επισκεφθείτε η έκθεση ανδρομικού χαρακτήρα του σημαντικού ζωγράφου Τάκη Βαρελά με τίτλο «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ». Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου 2015.

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Τάκη Βαρελά διοργανώνονται και «Τα Σάββατα του Πολιτισμού», από τον Πολιτιστικό Οργανισμό - Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων και αυτό το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 19.30 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, η διεθνούς φήμης κιθαρίστα Εύα Φάμπα, συνδημιουργεί και παρουσιάζει μέσα στο χώρο της έκθεσης, έργα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα, Γ. Μαυροειδή, κ.α.

Στα εικαστικά να προσθέσουμε πως το Σάββατο 28/2 ολοκληρώνεται στην Αγορά Αργύρη στην Αγίου Ανδρέου και Ζαίμη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, χαλκογραφίας, γλυπτικής και κοσμήματος στην οποία λαμβάνουν μέρος 6 νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί, η Φωτεινή Καραβασίλη, ο Νίκος Τσομπανίδης, ο Θανάσης Σιώζος και οι Μ. Λεοντσινίδη και Γ. Πασχαλίδου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων.

Το σαββατοκύριακο οι φανατικοί του βινυλίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το «Patras Vinyl Lovers», μία γιορτή για τους συλλέκτες δίσκων, στο καφέ μπαρ Συνδετήρας στην οδό Αλεξίου Υψηλάντου 146 και Γεροκωστοπούλου.

Ακόμα ο αγαπημένος Κλόουν-Μάγος Πήτερ Μπαμ θα συνεχίσει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα γεμάτο γέλιο, διασκέδαση, φοβερές εκπλήξεις και πάνω από όλα, μαγεία στο θέατρο Act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στο πάνω μέρος, κάθε Κυριακή στις 18.00 το απόγευμα με γενική είσοδο: 5 ευρώ.

Επίσης στο θέατρο Act, το Θέατρο Χωρίς Αυλαία παρουσιάζει από το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα, την παραμυθένια παράσταση κουκλοθεάτρου «Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα», βασισμένη σε ένα σύγχρονο παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη.

Η θεατρική διασκευή- σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Σιούντα, η εικαστική σύνθεση-κούκλες-φιγούρες είναι της Κωνσταντίνας Αντωνιάδου και η μουσική του Περ. Σιούντα που τη ζωντανεύει μαζί με τον Θάνο Νικόπουλο. Παίζουν οι Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Παναγιώτης Πλατής και Δημήτρης Σιούντας. Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 45 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Στο θέατρο Αγορά, στην οδό Καραισκάκη ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν έως τις 15/3/2015, Πέμπτη με Κυριακή στις 21.30 οι παραστάσεις τριών μονόπρακτων του Τσέχωφ από την ομάδα «Τρίτο Κουδούνι». Πρόκειται για την Αρκούδα (1888), την Πρόταση γάμου (1889) και το διασκευασμένο διήγημα του «Το αίσιο τέλος».

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας θα προσφέρει στους επισκέπτες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας μία ενδιαφέρουσα σεμιναριακή περιήγηση με τίτλο «Ματιές στα γλυπτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών». Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν.

Η 1η Ομάδα θα ξεναγηθεί στις 10.30 το πρωί και 2η ομάδα στη 13.00 το μεσημέρι με μέγιστο αριθμό ανά ομάδα – 15 άτομα. Το Σάββατο ολοκληρώνεται και η έκθεση «Η ΑΡΧΗ Κεραμέων Ίχνη 2014, 2η έκθεση κεραμικής που επισκέφθηκαν πολλά σχολεία της περιοχής.

Να προσθέσουμε πως στο Πάνθεον την Δευτέρα και την Τρίτη θα παρουσιαστεί η αστεία θεατρική παράσταση «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δε μιλάω» που έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και παίζουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Αποστολάκης και ο Σπύρος Σπαντίδας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture