Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 12 Μαρτίου 2015 έρχεται στην Πάτρα η νέα κινηματογραφική "Σταχτοπούτα" με μητριά την Κέιτ Μπλάνσετ

Στις 12 Μαρτίου 2015 έρχεται στην Πάτρα ...

Το φιλμ είναι του στούντιο της Ντίσνει

Την κλασική παραμυθένια «Cinderella – Σταχτοπούτα» που πρωτοαγάπησε το κινηματογραφικό κοινό μέσα από την ταινία κινουμένων σχεδίων του στούντιο Ντίσνει το 1950, επανέρχεται σε μία νέα ταινία σε σκηνοθεσία του 54χρονου Άγγλου Κένεθ Μπράνα που θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή από την εταιρεία Feelgood στις 12 Μαρτίου 2015, με υψηλές μάλιστα εμπορικές προσδοκίες.

Το σχετικό τρέιλερ του φιλμ που θα παιχθεί στην original Αγγλόφωνη βερσιόν του όσο και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, ήδη προβάλλεται στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Feelgood, η Disney συνεχίζει την παράδοση της μεταφοράς κλασικών παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη και μετά τη μεγάλη επιτυχία του Maleficent πέρυσι με την Αντζελίνα Τζολί, παρουσιάζει τώρα μια νέα υπερπαραγωγή με λαμπερό καστ και υψηλές προδιαγραφές.

Η νέα Σταχτοπούτα παραμένει πιστή στο κλασικό, πασίγνωστο ομώνυμο παραμύθι και δίνει σάρκα και οστά στη διαχρονική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Σε σκηνοθεσία του 5 φορές υποψηφίου για Όσκαρ και πολυπράγμονα ηθοποιού και σκηνοθέτη Kenneth Branagh και με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Αυστραλή ηθοποιό Cate Blanchett στο ρόλο της κακιάς μητριάς, τη Lily James ως Σταχτοπούτα, τον Richard Madden και την Helena Bonham-Carter ως την καλή νεράιδα του παραμυθιού, η ταινία έχει όλα τα συστατικά για να μας χαρίσει ένα παραμυθένιο και μαγικό θέαμα.

Ανθρωποκεντρική, θεαματική, φαντασμαγορική και αισιόδοξη, αυτή η νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας φαίνεται να διαθέτει χιούμορ, ευαισθησία και περισσότερο ρεαλισμό καθώς και μια δυναμική, πανέξυπνη Σταχτοπούτα – χωρίς να χάσει τίποτα από την ακαταμάχητα μαγική της επίδραση.

Σύνοψη

Μπορεί η νεαρή Ella (Lily James) να έχει χάσει τη μητέρα της, αλλά θα στηρίξει τον αγαπημένο της πατέρα στην απόφαση του να ξαναπαντρευτεί. Καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της  Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie McShera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει στο έλεος μιας ζηλόφθονης και άκαρδης νέας οικογένειας.

Υποβαθμίζεται σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα (Cinder-ella). Η Ella, που έχει κάθε λόγο να χάσει το κουράγιο της, ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας της να είναι πάντα θαρραλέα και γεμάτη καλοσύνη.

Μια μέρα, καλπάζοντας με το άλογό της στο δάσος, γνωρίζει έναν ευγενικό και όμορφο ξένο, τον Kit (στο ρόλο ο ανερχόμενος Άγγλος ηθοποιός Richard Madden), ο οποίος τη γοητεύει, και γοητεύεται από αυτήν. Η Ella δεν ξέρει πως πρόκειται για τον Πρίγκιπα του Βασιλείου, αλλά η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό. H Ella ετοιμάζεται ενθουσιασμένη, μα η μητριά καταστρέφει το φόρεμά της και της απαγορεύει να πάει στο χορό.

Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται μια καλόψυχη ζητιάνα (Helena Bonham-Carter), η οποία με μία κολοκύθα, μερικά ποντίκια κι ένα μαγικό ραβδί, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα.

Διάρκεια: 105 λεπτά.

Η νέα ταινία της Disney με πρωταγωνίστρια τη Σταχτοπούτα, εκτός από τη δυνατή ιστορία που ξέρουμε όλοι και τους κορυφαίους συντελεστές, διαθέτει ένα καλογραμμένο σενάριο με περίπλοκους και ρεαλιστικούς χαρακτήρες.

Σκηνοθέτης είναι ο Σαιξπηρικός ηθοποιός Kenneth Branagh, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων και την κόμικ περιπέτεια «Thor». Έχει υπάρξει και υποψήφιος για Όσκαρ και BAFTA για τον “Henry V –Ερρίκο τον 5ο”.

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να σκηνοθετήσω ένα παραμύθι» δήλωσε ο Κένεθ Μπράνα. «Αλλά με μάγεψε η δύναμη της ιστορίας».

Το σενάριο από την άλλη έπρεπε να συνδυάσει την αίσθηση της ταινίας των κινουμένων σχεδίων και να την κάνει θελκτική για το σημερινό κοινό. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε ο σεναριογράφος Chris Weitz. Όπως και ο Branagh, o Weitz είναι καθιερωμένος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης και ενθουσιάστηκε με την προοπτική να φωτίσει τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα.

«Δεν κάνουμε μία αναθεωρημένη εκδοχή της Σταχτοπούτας» εξήγησε ο Weitz. «Κάνει ότι κάνει και ο χαρακτήρας στο παραμύθι, αλλά για το σύγχρονο κοινό είναι πιο δύσκολο να καταλάβει γιατί δεν το έσκασε για να ζητήσει βοήθεια».

Ο Branagh πρόσθεσε πως «σεναριακά, παρουσιάσαμε ένα κορίτσι του οποίου η ζωή δεν θα εξαρτιόταν από την εμφάνιση ενός άντρα. Η ζωή της δεν εξαρτιόταν από ακριβά πράγματα. Επίσης, αυτό το κορίτσι δεν θα οριζόταν από μια μαγική ή υπερφυσική δύναμη, όπως η Νεράιδα, που είναι παντοδύναμη και μπορεί να φροντίσει για τα πάντα. Η Νεράιδα τη βοηθάει, αλλά όπως και στη ζωή, τα πράγματα εξαρτώνται κυρίως από το ίδιο το άτομο. Η Σταχτοπούτα αντιμετωπίζει επαρκώς τις προκλήσεις».

Το να ζωντανέψει μια παραμυθένια περσόνα όπως η Σταχτοπούτα σε μία εποχή που η αγορά ξεχειλίζει από τεστοστερόνη ήταν σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση. Αλλά οι δημιουργοί ήταν αποφασισμένοι να μην συμβιβαστούν και να μην αλλοιώσουν τον χαρακτήρα.

«Η Σταχτοπούτα έχει αίσθηση χιούμορ και είναι ώριμη. Θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα κακοί ή μοχθηροί. Γυρίζει το άλλο μάγουλο. Αυτά είναι δείγματα θάρρους και όχι αδυναμίας. Θέλουμε να τη δούμε να αντιτίθεται στη μητριά της. Δεν είναι αβοήθητη ή βυθισμένη στην αυτολύπηση. Είναι ένα πολύ θετικό και πνευματικό άτομο», λέει ο Branagh. «Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια που να είναι πνευματώδης και έξυπνη, σκληρή αλλά όχι άκαρδη, να έχει μία λάμψη στα μάτια και εσωτερική ομορφιά σε συνδυασμό με φυσικό κάλλος. Η νεαρή Lily James ενσαρκώνει τη Σταχτοπούτα με όλα αυτά τα στοιχεία».

Η Lily James έχει γίνει σχετικά γνωστή ως Lady Rose στην βραβευμένη σειρά “Downton Abbey”.

Ο Richard Madden που έχει γίνει γνωστός από το εξαιρετικά δημοφιλές “Game of Thrones” άρπαξε την ευκαιρία να υποδυθεί τον πρίγκιπα. «Ο Ken κι εγώ κάναμε πολλές συζητήσεις για τους νεαρούς βασιλείς και πώς σχετίζονται με τις παραδοσιακές απόψεις περί ηγεσίας. Ο Πρίγκιπας θέλει το καλύτερο για το βασίλειο, αλλά έχει τις δικές τους φρέσκες ιδέες και απόψεις για το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο γοητευτικός ηθοποιός.

Η σχέση μεταξύ του Βασιλιά και του Πρίγκιπα εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ταινίας και το κοινό παρακολουθεί έναν άντρα που προσπαθεί να κάνει αυτό που επιθυμεί η βασιλική οικογένεια. Όπως εξήγησε ο Ρίτσαρντ Μάντεν, «ο πατέρας του είναι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο παραδοσιακός Βασιλιάς που θέλει το καλύτερο για τον γιο του για το βασίλειο του, αλλά η μέθοδος τους είναι τελείως διαφορετική. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις νεότερες γενιές. Κάποιος μπορεί να καταφέρει πολλά όταν επανεκτιμά μία κατάσταση και αναθεωρεί τις σκέψεις και τις ενέργειες της προηγούμενες γενιές».

Η σχέση του Πρίγκιπα με την Ella είχε πολύ ενδιαφέρον. «Υπάρχει πολύ χιούμορ στη σχέση τους, παρ’ όλο που είναι ταινία εποχής. Η μεταξύ τους σύνδεση δίνει την εντύπωση μίας μοντέρνας ιστορίας» σχολιάζει ο Madden. «Ο Πρίγκιπας μαθαίνει πολλά από τη Σταχτοπούτα. Ο χαρακτήρας είναι έξυπνα γραμμένος με την έννοια ότι εκείνη προκαλεί τον τρόπο σκέψης του και εκείνος αποφασίζει να αμφισβητήσει τον Βασιλιά».

Ο σκηνοθέτης επισημαίνει και την χημεία των δύο ηρώων. «Οι ερμηνείες των Lily James και Richard Madden είναι έξυπνες, βαθιές και σύνθετες. Ο τρόπος που αντιδρούν στα πράγματα, που φέρονται, ο τρόπος που επιδεικνύουν ένα βάθος σκέψης. Είναι άνθρωποι που έχουν βαθιά συναισθήματα, αλλά έχουν πλάκα και είναι και ευγενικοί».

Όσο για τον ρόλο κλειδί της Μητριάς η Cate Blanchett (Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την «Θλιμμένη Τζάσμιν» πέρυσι) αναμένεται να είναι για άλλη μία φορά εξαιρετική. Η Μητριά έχει περάσει δύσκολα και ζηλεύει την όποια επίδειξη τρυφερότητας του πατέρα προς την κόρη, ενώ την απεχθάνεται για τα νιάτα της, την ομορφιά της και τη γοητεία της. Η Ella θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πικρόχολη και θυμωμένη γυναίκα όπως η Μητριά της, αλλά επιλέγει να είναι καλή, το οποίο εξοργίζει τη μητριά της ακόμα περισσότερο.

«Πρόκειται για μία ιστορία όπου η ευγένεια είναι σούπερ δύναμη, το οποίο είναι κάτι που συζητήσαμε πολύ με τον Ken και μου φάνηκε πολύ συναρπαστικό» τόνισε η Blanchett. «Επιπλέον, έχω τρεις γιους, οπότε ξέρω καλά τις ταινίες με αγόρια σούπερ ήρωες κι έτσι ήμουν ενθουσιασμένη που θα λέγαμε μία ιστορία με επίκεντρο ένα κορίτσι».

Η Blanchett απέδωσε τον ρόλο με πνεύμα, συναίσθημα και αποχρώσεις. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση η Μητριά να είναι αντιπαθητική και για αυτό την ενσάρκωσε με πνεύμα και συναίσθημα. Η ίδια αγαπάει τα παραμύθια, ειδικά αυτό, γιατί πραγματεύεται περίπλοκα θέματα.

«Πολλές ιστορίες που λέμε στα παιδιά τα κάνουν να αισθάνονται σαν ήρωες που μπορούν να ξεπεράσουν τα πάντα. Αλλά τα κλασικά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να κρύβει αναποδιές και ότι χρειάζεται πολύ κουράγιο και επιμονή», είπε. Όσο για τον χαρακτήρα της κακιάς Μητριάς, τα πράγματα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο μονοσήμαντα.

«Θέλαμε να δείξουμε στο κοινό ότι αυτός ο χαρακτήρας είχε λογικούς στόχους» επισημαίνει ο Branagh. «Για παράδειγμα, το να θέλει μια ζωή που την εξασφαλίζει οικονομικά αλλά και ένα ευτυχισμένο μέλλον για τις κόρες της είναι κατανοητό, παρ’ όλο που ο τρόπος που προσπαθεί να το εξασφαλίσει είναι ακραίος. Με μία πραγματικά σπουδαία ηθοποιό σαν την Cate, βλέπουμε μία διάσταση της Μητριάς με περισσότερες ανθρώπινες λεπτομέρειες».

Η Blanchett που το επόμενο διάστημα θα την δούμε και σε άλλες αξιόλογες νέες ταινίες όπως το πολιτικοινωνικό φιλμ «Truth» όπου παίζει με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ήξερε ότι θα είχε πλάκα να ενσαρκώσει έναν τόσο έντονο χαρακτήρα όπως είναι η Μητριά της Σταχτοπούτας αλλά δεν ήθελε να γίνει γραφική.

«Κανείς δεν είναι αμιγώς κακός… όλοι έχουν ένα κίνητρο. Η Μητριά είναι αυτό που συμβαίνει όταν το καλό διαφθείρεται. Με ενδιέφερε να εξερευνήσω τι είναι αυτό που κάνει κάποιον διεστραμμένο. Σε κάποιες στιγμές βλέπεις κλεφτά ότι αυτή η γυναίκα έχει προσπαθήσει να ξεκινήσει τη ζωή της ξανά», ανέφεραν τέλος η Μπλάνσετ που έχει επιλέξει να ζει μόνιμα με την οικογένεια της στο Σίδνει και ο Μπράνα.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture