Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αντίστροφη πορεία των αυτοκινητόδρομων Ε65 - Μορέας

Η αντίστροφη πορεία των αυτοκινητόδρομων...

Στα τέλη του 2013 μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα ξεκίνησαν και πάλι τα έργα στους 4 μεγάλους οδικούς άξονες

Ήταν το καλοκαίρι του 2011 όταν τα έργα σε 4 μεγάλους οδικούς άξονες "πάγωσαν". Τότε όλοι απορούσαμε πως θα μπορούσαν αυτά τα έργα να καταφέρουν και πάλι να ξεκινήσουν, εν μέσω σφοδρής κρίσης.

Εκείνη την περίοδο τα έργα του αυτοκινητόδρομου Μορέα, του οδικού άξονα που ξεκινά από τη Κόρινθο και μέσω Τρίπολης φτάνει σε Καλαμάτα και Σπάρτη ήταν η μοναδική ευχάριστη όαση. Η πρόοδος του έργου καθημερινά όλο και μεγαλύτερη, τμήματα παραδίδονταν στην κυκλοφορία και στα τέλη του 2012 ο αυτοκινητόδρομος έφτασε μέχρι την πόλη της Καλαμάτας.

Το μεγάλο γεγονός γιορτάστηκε δεόντος και όλοι έλεγαν ότι "το πολύ μέχρι το τέλος του 2013 τα έργα για να φτάσει ο δρόμος στη Σπάρτη και να τελειώσει ο Περιμετρικός Καλαμάτας".

Στα τέλη του 2013 μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα στου 4 μεγάλους οδικούς άξονες. Μεταξύ των δρόμων και ο Ε65, ο δρόμος που επίσημα ονομάζεται Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας. Κουρεμένος άγρια σε βορρά και νότο αλλά αυτό πέρασε στην ιστορία και την κρίση της.

Την ίδια περίοδο (και λίγους μήνες νωρίτερα) ήρθε η σειρά του Μορέα να "παγώσει". Η ειρωνεία είναι πως το στοπ της χρηματοδότησης από τις τράπεζες ήρθε οταν η συνολική πρόοδος έφτανε το 90%. Ο αγώνας για να ξεκινήσουν και εκεί τα έργα πάλι ξεκίνησε.

Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2014 κατακρίθηκε σφόδρα καθώς προέβλεπε αποζημίωση που θα έφτανε ως και 250εκ.ευρώ σε βάθος χρόνου για τυχός ζημιές από την μείωση της κίνησης. Επί της ουσίας η νέα σύμβαση πηγαινοερχόταν για μήνες και τελικά κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με  απίστευτη καθυστέρηση στο τέλος του Οκτώβρη.

Η προκήρυξη των εκλογών 2 μήνες αργότερα, σταμάτησε κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση και υπογραφή της νέας σύμβασης που έμεινε ως "κληρονομιά" στην επόμενη Κυβέρνηση.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

3 μέρες πριν εκπνεύσει ο τελευταίος μήνας του χειμώνα φέρνει την μεγάλη ανατροπή. Τα δεδομένα στον Ε65 είναι εντυπωσιακά καθώς έχει καλυφθεί ποσοστό ένω των 50% των έργων και να θεωρειται ως ο μοναδικός δρόμος που ρεαλιστικά μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Την ίδια ώρα ο Μορεάς του 95% παραμένει όμηρος της νέας σύμβασης και την προσδοκόμενης υπογραφής για να ολοκληρωθούν τα έργα.

Η ειρωνεία της τύχης είναι πως αν το έργο δεν το δούμε να υπογραφεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε την ολοκλήρωση του Ε65 και την αναμονή του Μορέα που ξεκίνησε με την ταχύτητα σπρίντερ αλλά τελικά η υπόθεση των αυτοκινητόδρομων αποδείχθηκε δρόμος ..αντοχής με τον Ε65 να βρίσκεται πλέον οδηγός της κούρσας.

 

Πηγή:ypodomes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oλυμπία Οδός: 120 χιλιόμετρα έργων με 20 εργοτάξια, 2.200 εργαζόμενους και 16 χιλιόμετρα σήραγγες

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις