Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επιστολή του Ομίλου Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού - Ζητούν μερική χρήση του Δημοτικού θεάτρου

Επιστολή του Ομίλου Φίλων Πατρινού Μπουρ...

Επίσης επισημαίνουν πως φέτος έγιναν πολύ λίγα Μπουρμπούλια, μόλις πέντε

Στον απόηχο των φετινών Καρναβαλικών εκδηλώσεων ο Όμιλος Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού παρενέβη με επιστολή του που απέστειλε στο thebest.gr όπου διαμαρτύρεται για την διοργάνωση και φέτος των Μπουρμπουλιών μακριά από τον φυσικό χώρο τους που είναι το Δημοτικό θέατρο.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, τα μέλη του Ομίλου που ανέρχονται σε περίπου τρακόσια, αυτό που ζητούν είναι να εξετάσει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ως λύση, να επιτρέπεται η διεξαγωγή των Μπουρμπουλιών σε τμήμα του Δημοτικού θεάτρου (να γίνει χρήση μόνο της σκηνής - πατάρι και της πλατείας) και της εισόδου καθώς και του διπλανού καφέ που λειτουργεί και όχι του συνόλου του θεάτρου όπου ως γνωστό υπάρχει απαγόρευση τα τελευταία χρόνια για χορούς λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Ιωάννης Φλέσσας.

"Ο Όμιλος Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού συστάθηκε από τους Πατρινούς και τις Πατρινές, λάτρεις του θεσμού που αποτελεί τον φλογερό Ιεροφάντη του μύθου του Πατρινού Καρναβαλιού εντός και εκτός της Πάτρας και της Ελλάδας. Του γνήσιου και αυθεντικού δημιουργήματος του καρναβαλιού της πόλης μας που από την γέννηση του ταυτίστηκε απόλυτα με την συναρπαστική του πορεία και αποτέλεσε με τη μοναδικότητα του την πιο πρωτότυπη και μυστηριακή εικόνα του μεγάλου εθίμου που όμοιό του δεν γεννήθηκε στην ελληνική γη.

Στην πολυετή μας παρουσία σταθήκαμε ανιδιοτελείς εθελοντές και διαπρύσιοι κήρυκες του θεσμού με κάθε τρόπο και προπάντων με τη σταθερή ακλόνητη και ζωντανή μας παρουσία σε κάθε μυσταγωγία που λάμβανε χώρα στο φυσικό του χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Δυστυχώς όμως για την πόλη και τη μεγαλύτερη Γιορτή της, οι προηγούμενες δύο Δημοτικές αρχές με το πρόσχημα της «στατικότητας» του Δημοτικού θεάτρου έθεσαν τα θρυλικά Μπουρμπούλια υπό συνεχή απηνή ανελέητο διωγμό, τα απομάκρυναν από το ιστορικό και φυσικό τους χώρο και τα περιέφεραν από «χώρου» εις «χώρον» με κατάληξη τους την αίθουσα ΑΙΓΛΗ! του πολυχώρου Βέσο Μάρε στην Ακτή Δυμαίων (κοντά στο νέο Λιμάνι!).

Για την φετινή χρονιά εκτιμάμε υπεύθυνα και δημόσια ότι είναι χρόνος ανοχής και επιείκειας σε λάθη ή παραλείψεις της νέας Δημοτικής Αρχής η οποία όμως ως παράταξη έχει την μακροβιότερη θητεία από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.  Ωστόσο οφείλουμε να θέσουμε μία σειρά ερωτημάτων στην νέα Δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο και τον Πολιτικό υπεύθυνο του Πατρινού Καρναβαλιού.

1)Αναβαθμίζεται ή υποβαθμίζεται το Πατρινό καρναβάλι με την διεξαγωγή των Μπουρμπουλιών εκτός του Δημοτικού θεάτρου.

2) Πληροί η αίθουσα Αίγλη του πολυχώρου της Βέσο Μάρε όλες τις προυποθέσεις για την λειτουργία του θεσμού.

3) Ενημερώθηκαν, πότε και πώς οι Πατρινοί και οι Πατρινές ιεροφάντισσες του θεσμού για την διεξαγωγή πέντε, ναι πέντε μόλις χορών Μπουρμπουλιών.

Θα μου πείτε εδώ δεν έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι το τελευταίο τριήμερο ότι γίνεται καρναβάλι, τα Μπουρμπούλια θα σώσουν την κατάσταση.

Θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε πολλές και εξαιρετικά δύσκολες και δυσάρεστες ερωτήσεις αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Σκοπός μας και στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τη νέα δημοτική αρχή που έχει βγει από την πρόσφατη μεγάλη εκλογική επιδοκιμασία των Πατρινών και αντλεί τις δυνάμεις της και αναφορές της από τον ίδιο τον λαό, την κουλτούρα του και τις παραδόσεις του και να αποφύγει την πεπατημένη των προηγούμενων Δημοτικών αρχόντων (Α. Φούρας – Ι. Δημαράς) στο ιδιαίτερο για μας χαρακτηριστικό στοιχείο, το μοναδικό Σήμα Κατατεθέν, τον Χορό των Μπουρμπουλιών που ευτυχώς δεν έχει αντιγραφεί από κανένα καρναβάλι μέχρι σήμερα.

Στην αναγκαιότητα άρσης της υποβάθμισης και επαναφοράς της αίγλης των Μπουρμπουλιών θα είμαστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι αρωγοί θέτοντες δημόσια για διάλογο την θέση μας για περιορισμένη, λελογισμένη και προσεκτική χρήση μέρους του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» και του άμεσα γειτνιαζόμενου και επικοινωνούντος εσωτερικού χώρου του ισογείου του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τον απολογισμό του Καρναβαλιού 2015 και ευελπιστούμε να κληθούμε από την Καρναβαλική Επιτροπή και κυρίως τη Δημοτική Αρχή και τον Πολιτικό Υπεύθυνο του Πατρινού Καρναβαλιού να καταθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας έγκαιρα και με προοπτική το μέλλον του θεσμού και την Αναβάθμιση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Φλέσσας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture