Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Ταχύτητες ADSL - Μύθοι και πραγματικότητα για το ιντερνετ που διαθέτουμε και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε

Πάτρα:Ταχύτητες ADSL - Μύθοι και πραγματ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Τι επηρεάζει την ταχύτητα στο σπίτι μας

Αν με το όχημά μας κινούμαστε με 100χλμ/ώρα, σε μία ώρα θα έχουμε διανύσει γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Στο Internet, όμως, μια 24άρα σύνδεση σπανιώς έως ποτέ δεν κατεβάζει 24 Megabytes ανά δευτερόλεπτο. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα αίτια που οδηγούν στην τελική ταχύτητα του χρήστη μιας σύνδεσης ADSL, πώς λειτουργεί και τι να περιμένουμε από τη σύνδεσή μας.

Στα πρώτα βήματα του ADSL στην Ελλάδα, η ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης ήταν 384Kbps. Σήμερα, το μικρότερο πακέτο σύνδεσης είναι στα 2Mpbs και η μεγαλύτερη είναι 24Mbps, ενώ στο πρωτόκολλο VDSL οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 50Mbps.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, πώς γίνεται και ενώ εσείς και ένας φίλος σας έχετε 24άρα σύνδεση, και πληρώνουμε τα ίδια χρήματα κάθε μήνα, εκείνος να κατεβάζει πχ με 20 Mbps και εσείς με 10 ή και λιγότερο!

Το μεγάλο ρίσκο που καλείται να πάρει κάποιος που θέλει να αποκτήσει σύνδεση ADSL είναι όταν πρέπει να αποφασίσει τον πάροχο ISP του. Όλοι δηλώνουν πως στην περιοχή σας δίνουν την καλύτερη δυνατή ταχύτητα η οποία βέβαια εξαρτάται απο την απόστασή σας και την κατάσταση του καλωδίου χαλκού, απο το ΚΑΦΑΟ (πλέον IBOX) της περιοχής σας. Το άρθρο δεν διατείνετε υπερ του ενός ή του άλλου παρόχου. Απλά θέτουμε ερωτήματα και αναλύουμε τα τεχνικά προβλήματα συναρτήσει των απαιτήσεων που έχουμε απο τη σύνδεσή μας στο ίντερνετ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως απο τη στιγμή που θα υπογράψετε τα σχετικά έντυπα για τη σύνδεση ADSL σε οποιονδήποτε πάροχο, δεσμεύεστε για τουλάχιστον 12 μήνες εως δύο χρόνια! Κι αν η ταχύτητα που θα έχετε στο router σας δεν σας ικανοποιεί, το σπάσιμο του συμβολαίου είναι κοστοβόρο! Αρα καλύτερα να έχουμε κάποιες διασφαλίσεις!

Ποια είναι η πραγματική ταχύτητα ADSL που φθάνει σπίτι μας

Αν προσέξετε τα μικρά γράμματα στο συμβόλαιο οποιουδήποτε παρόχου Internet για οποιαδήποτε σύνδεση, θα δείτε πως αναφέρεται στην εκάστοτε ταχύτητα ως τη "μέγιστη δυνατή" ή να λέει πχ "Μέχρι 24Mbps".

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πραγματική ταχύτητα σχεδόν πάντα θα είναι χαμηλότερη από την ταχύτητα του πακέτου που αγοράζουμε.

Δεν πρόκειται για μια σκοτεινή συνωμοσία των παρόχων Internet για να μας "φάνε" τα λεφτά, αλλά έχει να κάνει με την τεχνολογία του ADSL.

Πώς λειτουργεί το ADSL

Για να συνδεθούμε στο Internet μέσω ADSL, η τηλεφωνική γραμμή που ξεκινάει από το σπίτι μας καταλήγει με μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM). Ο ρόλος του DSLAM είναι να συγκεντρώσει το traffic των δεδομένων αλλά και της φωνής από πολλαπλούς συνδρομητές, και να τα συνδυάσει σε ένα περίπλοκο "σήμα", με τη διαδικασία του multiplexing.

Από εκεί και πέρα, το σήμα από το DSLAM μεταφέρεται μέσω του πρωτοκόλλου Asynchronous Transfer Mode (PPP over ATM, PPPoE) ή Ethernet (PPP over Ethernet, PPPoE) στο δίκτυο του ISP, που μας δίνει πρόσβαση στο Internet.

Όσοι ζήσατε τα πρώτα βήματα του ADSL στην Ελλάδα, θα διαπιστώσατε πως σε ορισμένες περιοχές, ενώ υπήρχε δυνατότητα για πρόσβαση με ADSL, δεν υπήρχαν ports στο DSLAM για νέους συνδρομητές ενώ ακόμη κι όταν δημιουργήθηκαν ports, αρχικά η ταχύτητά σας ήταν καλή ωστόσο μετά απο λίγους μήνες είδατε αισθητή πτώση της.

Όταν συνδέσουμε και ανάψουμε το router μας (που στην πραγματικότητα είναι modem/router), το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να συνδεθεί με το port του DSLAM που μας αντιστοιχεί.

Αυτή η διαδικασία σύνδεσης μεταξύ των δύο modem ονομάζεται "συγχρονισμός", και συνήθως έχει ειδικό λαμπάκι με την ονομασία ADSL, line ή sync που δείχνει πως έγινε με επιτυχία.
Η πραγματική ταχύτητα ADSL για τη σύνδεσή μας είναι η ταχύτητα που θα επιτευχθεί σε αυτόν τον συγχρονισμό.

Τι επηρεάζει την ταχύτητα συγχρονισμού;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του ADSL είναι πως χρησιμοποιεί τα καλώδια του υπάρχοντος τηλεφωνικού δικτύου (Plain Old Telephone Service, POTS).

Έτσι, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στρώσουν νέα καλώδια ή οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι μας. Το πρόβλημα όμως είναι πως, στα χάλκινα καλώδια του τηλεφωνικού δικτύου, όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του καλωδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια (Attenuation) στις υψηλότερες συχνότητες.

Ως εκ τούτου, όσο μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στο σπίτι μας και το DSLAM, τόσο χαμηλότερο είναι το εύρος των συχνοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και κατά συνέπεια τόσο χαμηλότερη η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού. Πλέον η απόσταση αυτή έχει γίνει πιο μικρή καθώς ο χαλκός φθάνει μέχρι το καφάο της περιοχής σας. Η σύγχρονη εκδοχή του ΚΑΦΑΟ είναι το IBOX το οποίο απο την αναλογική εποχή μας πήγε στην ψηφιακή.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει στο περίπου τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί σε ADSL2+ με βάση το μήκος του καλωδίου από το σπίτι μας μέχρι το DSLAM:

~300 μέτρα -> 25Mbps

~600 μέτρα -> 24Mbps

~900 μέτρα -> 23Mbps

~1,2 χλμ -> 22Mbps

~1,5 χλμ -> 21Mbps

~1,8 χλμ -> 19Mbps

~2,0 χλμ -> 18Mbps

~2,1 χλμ -> 16Mbps

~3,0 χλμ -> 8Mbps

~3,5 χλμ -> 6Mbps

~4,0 χλμ -> 4Mbps

~4,5 χλμ -> 1,5Mbps

~5,2 χλμ -> 800Kbps

Μετά τα 2 χιλιόμετρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στη γραμμή που επηρεάζουν την ταχύτητα, γι' αυτό υπάρχει και η μεγαλύτερη πτώση.

Το γνωστό site ADSLgr.com έχει δημιουργήσει ένα χάρτη, που μας βοηθάει να βρούμε περίπου που βρίσκεται το DSLAM στο οποίο συνδεόμαστε. Ετσι μπορούμε να κατανοήσουμε εν μέρει γιατί έχουμε την ταχύτητα που βλέπουμε στο router μας.

Πώς βρίσκω τη δική μου ταχύτητα ADSL;

Όλοι οι router έχουν την πληροφορία για την ταχύτητα συγχρονισμού, και την αναγράφουν στο web interface τους.

Για να μπούμε στο Web Interface αρκεί να γράψουμε στο browser τη διεύθυνση IP του router (συνήθως 192.168.1.1 ή 192.168.0.1).

Συμπληρώνουμε το username και το password του administrator. Στη συνέχεια και ανάλογα με το κάθε router αναζητούμε το μενού Status όπου αναζητούμε το downstream rate που είναι η ταχύτητα με την οποία "κατεβάζουμε και upstream rate που είναι η ταχύτητα με την οποία ανεβάζουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις